Connect with us

Domaći film

VERA Počelo snimanje filma o srpskoj MATA HARI! A evo i kada stiže SERIJA!

Posle filma gledamo i seriju!

Published

on

Vera Jovana Stojiljković

Film „Vera“ – špijunski triler inspirisan pričom o Veri Pešić, ženi koja je za vreme Drugog svetskog rata bila četvorostruki tajni agent počeo je da se snima proteklih dana u Beogradu. Debitantski film Nedeljka Kovačića i koscenaristkinje Kristine Đuković, snima se uz podršku Radio-televizije Srbije i Filmskog centra Srbije.

Malo je poznato da je Srbija imala svoju Mata Hari i to iz Sijarinske banje – Veru Pešić. Govorila je šest jezika, kretala se u najvišim beogradskim krugovima, uplovila u špijunske vode i postala saradnik vrha nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe. Informacije je marljivo prikupljala i raportirala jugoslovenskoj službi.

„Mi se zaista trudimo da ispričamo Verinu priču, a ne priču o istorijskim okolnostima, odnosno priču o jednoj ženi koja je bila ispred svog vremena, koja je bila inteligentna, koja je bila hrabra i koja je nekako plivala među muškarcima u jednom jako teškom istorijskom trenutku“, kaže Nedeljko Kovačić, reditelj i scenarista.

Filmsku Veru oživela je Jovana Stojiljković. O svom liku Jovana kaže: “Ona nije imala velike idele u početku, ali samim tim što voli bioskop, voli američki, holivudski film, želi da njen život bude kao Holivudski film, a to baš nije bilo tako romantično u to vreme…”

Ovo je i priča o položaju žene u to vreme, u dominantnom muškom svetu – tradicionalnom balkanskom, ali i profesionalnom špijunskom.

„Tumačim Tasu Dimića, ozbiljnog špijuna, trostrukog, švalera, boema, kockara. On je imao svoje negativne strane u toj svojoj ratnoj biografiji i političkoj, ali generalno je scenarističkim perom predstavljen kao jedan sladak, pozitivan lik, šarmer“, rekao je glumac Nikola Kojo.

Mnoge istorijske ličnosti prisutne su u filmskoj priči, poput generala vazduhoplovstva Jugoslovenske vojske Borivoja Mirkovića.

„Uvek je dobro i dragoceno kada se oslonimo na istorijsku građu, jer onda tu nema domišljanja i izmišljenih problemskih struktura, nego zaista pratimo jednu ubedljivu priču, vidimo pritoke raznih interesnih sukoba, raznih dešavanja“, istakao je glumac Nebojša Dugalić.

Ovaj špijunski triler sa melodramskim i elementima psihološke drame, čija se filmska premijera očekuje u oktobru, pratiće i serija koju ćemo gledati na RTS-u naredne godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto RTS

Izvor Film i TV

Advertisement