Connect with us

Domaće serije

OTKAZANO ČAK 15 DOMAĆIH SERIJA! Evo od kojih se zauvek OPRAŠTAMO!

Presudile im slaba gledanost i loše kritike

Published

on

“Daleko je Holivud”, baš kao što kaže naziv naše serije, od Srbije i domaće TV produkcije. Međutim, mora se odati priznanje ovdašnjim televizijama i filmadžijama koji nikada više serijskog programa nisu izbacili kao u poslednje četiri sezone.

Mada još ne možemo da se merimo sa budžetima i uslovima “američke industrije snova”, koja godišnje pusti u etar na stotine TV naslova, Srbija u ovom delu Evrope iz godine u godinu postavlja rekorde. Nakon što je 2019. emitovano 19 novih serija, protekle godine je oboren rekord. Snimljeno je i prikazano čak 33 serije! U ovu brojku uključeni su i novi ciklusi starih TV hitova.

Naši ljudi oduvek su radije gledali domaći igrani TV program, a kako se u Srbiji retko snimalo (čitaj samo Pavić i nekolicina autora) sve što bi Javni servis ponudio gledaocima na ćirilici – prihvatali bi oberučke.

Dolaskom hiperprodukcije, ali i internet platformi koje za male pare nude najnoviji strani serijski i filmski sadržaj, domaća publika je postala izbirljiva. Gledaoci ne „gutaju“ automatski sve što im se iz srpske TV kuhinje servira, pa je tako skoro 15 serija sa lošim rejtingom i kritikama završilo svoj život na malim ekranima.

Kaljave gume finale

Kaljave gume

Na talasu uspeha “Ubica mog oca”, nastale su kriminalističke serije “Grupa” (2019) i “Pet” (2019). Međutim, nijedna nije uspela da se nametne gledaocima. Za “Grupu” se govorkalo da bi mogla da dobije nastavak, ali na kraju nijedna od navedenih serija nije obnovljena za drugu sezonu.

Mada se činilo da je pronašao put do publike, Radio-televizija Srbije nije dala zeleno svetlo ni “Biseru Bojane” za snimanje treće sezone. Tinejdžerska serija “Moja generacija Z” (2019) prošla je skoro nezapaženo, pa ni ona nije nastavljena. Međutim, drumsku romantičnu dramu “Kaljave gume” (2021), sa Goricom Popović u glavnoj ulozi, kritika je nahvalila, ali je RTS procenio da ne bi trebalo da bude druge sezone.

Ni “Nemanjići: Rađanje kraljevine”, možda najveći promašaj u istoriji Javnog servisa, nisu doživeli drugu sezonu. Iako je scenario, od 10 epizoda, autor Gordan Mihić predao pre završetka emitovanja prve sezone. Loše kritike, od strane gledalaca i struke, zauvek su zaustavile ovaj megalomanski projekat koji je trebalo da bude istorijski TV spektakl.

Čak četiri serije koje je Superstar radio u koprodukciji sa Pinkom – “Daleko je Holivud”, “Ljubav ispod zlatnog bora”, “Neki bolji ljudi” i “Zlatni dani”, završile su se neslavno. Prikazane su samo na Superstaru, dok su sa Pinka skinute posle samo nekoliko epizoda (verovatno zbog male gledanosti). “Zlatni dani” kao da se nisu ni dogodili, jer nisu prikazane sve snimljene epizode.

Dinastija-2-sezona-serija

Dinastija

Istu sudbinu doživeo je i “Hotel Balkan”, koji je dobio jako loše kritike, zbog čega je na RTS-u najpre prebačen u ponoćni termin, a ubrzo je i zauvek skinut sa ekrana.

Tragom najgledanije serije “Igra sudbine” i ostalih domaćih sapunica sa TV Prva, Pink je odlučio da okuša sreću sa melodramama. Ambiciozno su krenuli sa snimanjem “Jugoslovenke”, kostimirane domaće telenovele, i adaptacijom američke sapunice “Dinastija”. Nijedna nije uspela da privuče gledaoce, pa su sasečene na polovini snimanja i poslate u TV istoriju.

Humoristička serija „Feliks“, koja je premijerno prikazana na Kurir TV, nije se proslavila. Bilo je u planu da se tokom proleća emituje i na Superstar TV, ali se, očigledno, od toga odustalo.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement