Connect with us

Domaće serije

SNIMA SE “VREME SMRTI”: Evo o čemu se radi, koliko će biti epizoda, ko su glumci i kada je premijera (FOTO)

Gledaćemo i stare znance iz prethodne dve serije

Published

on

Vreme-smrti-serija

Poslednji deo TV trilogije rađene po romanima Dobrice Ćosića, koju kao autor potpisuje Goran Šušljik, “Vreme smrti” predstavlja svojevrsni nastavak serije “Koreni” i prednastavak serije “Vreme zla”.

Radnja serije prati Prvi svetski rat i oslikava široku fresku vremena i ljudskih sudbina i prati najdramatičnije i najuzbudljivije događaje odigrane na ovim prostorima.

Junaci “Vremena smrti” nisu samo čuvene vojskovođe i političari koji su vodili zemlju u verovatno najkompleksnijoj istorijskoj poziciji male Srbije, već mnogobrojne uzbudljive sudbine naizgled običnog čoveka u zastrašujućim okolnostima.

Nakon pucnja Gavrila Principa na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, započinje ratna epopeja koja je zauvek promenila tok istorije ali i dovela Srbiju pred tragičan izbor. Кapitulacija i gubitak identiteta i države i naroda ili otpor nesagledivo većem i snažnijem neprijatelju. Ovo je priča o ljudima koji pokušavaju da se odbrane i sačuvaju ono u šta veruju da mora da se sačuva; dostojanstvo i volju da preživi…

Među glavnim junacima, osim članova porodice Кatić, javljaju se brojne istorijske ličnosti poput Živojina Mišića, Nikole Pašića, regenta Aleksandra Кarađorđevića.

U kasnu jesen 1914, u selu Prerovu, odakle potiču glavni likovi porodica Кatić, dobošar poziva meštane da čuju imena ranjenih, poginulih i nestalih. Tu je Aćim Кatić, bivši radikalski prvak i seoski gazda, sa sinom Đorđem, trgovcem, dok je njegov unuk, Đorđev sin jedinac, Adam, na frontu. Tu je i Tola Dačić, prvi Aćimov komšija, siromah i nadničar. Četiri sina je ispratio u rat, a jedan je već poginuo. Na njihovo ogromno olakšanje, Кatića i Dačića nema na spiskovima.

Glavni likovi iz porodice Кatić su i Aćimov stariji sin Vukašin, opozicioni političar, Vukašinova žena Olga, koja kasnije odlazi da volontira u Valjevskoj bolnici, i njihova deca Ivan i Milena. Ivan se vratio iz Pariza da bi bio jedan od 1.300 kaplara, dok je Milena takođe dobrovoljac u Valjevskoj bolnici.

Glavne uloge igraju: Žarko Laušević (Živojin Mišić), Predrag Manojlović, Vojislav Brajović (Radomir Putnik), Vanja Milačić (Nadežda Petrović), Dragan Mićanović (Vukašin Кatić), Nina Janković (Olga Кatić), Slobodan Ninković (Tola Dačić), Denis Murić (Aleksa Dačić), Goran Šušljik (Luka Bog), Milan Marić (Gavrilo Stanković), Andrej Njažić, Bojan Žirović (Кosta Dumović), Nikola Rakočević (Paun Aleksić), Radovan Vujović (Mihajlo Radić), Pavle Mensur (Bora Luković „Pub“), Isidora Simjonović (Dušanka Luković), Teodora Dragićević (Milena Кatić), Slavko Štimac (Đorđe Кatić), Svetozar Cvetković (Nikola Pašić), Vesna Stanković, Dragan Boža Marjanović, Tamara Šustić, Andrija Milošević (Najdan), Ljiljana Blagojević (Milunka), Pavle Veselinović, Aleksej Bjelogrlić, Mihajlo Đorović, Čubrilo Čupić (Adam Кatić).

Režiju potpisuje Ivan Živković, dok su za scenario bili zaduženi Sanja Savić Milosavljević i Đorđe Milosavljević. Serija “Vreme smrti” imaće 30 epizoda, koje će verovatno biti podeljene u dve sezone. Premijera se očekuje krajem 2023. godine na kanalu Nova S.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement