Connect with us

Domaće serije

IGRA SUDBINE: Adi Kanački POZLILO od NOVE EPIZODE! A evo i ZAŠTO! Hana OŽIVELA, madam Deni ISPARILA! I to nije NAJGORE!

Da li je vreme za dostojanstven kraj?

Published

on

Uprkos tome što naslovnu numeru serije Igra sudbine izvodi Dado Topić, na osnovu onoga što smo večeras od 20.00 videli kao nastavak serije, lako bi se moglo zaključiti da će nas umesto Topića ubuduće dočekivati Ćana sa folk mega-hitom „Blam, blam„. Jer upravo tako delovao je start onoga što je od strane TV Prva najvljeno kao zvaničan početak 5. sezone. Blam.

Istina, na novim scenaristima, koji kako primetismo nisu navedeni u najavnoj ili odjavnoj špici, što je presedan u istoriji srpske i jugoslovenske televizije, bio je izuzetan zadatak. Pohvatati konce priče koja se protezala kroz skoro 600. epizoda i nastaviti put ka najavljenih 1.000. Kako sada stvari stoje, pre će biti 700, jer i sam Stevan Piale onomad gostujući na K1 reče – Ko je rekao da će biti 1.000? Novi scenaristi su dali sve od sebe, mora im se odati priznanje, ali to sve je bilo veoma malo. Zbog toga je 598. epizoda pre bila kombinacija grešaka, nelogičnosti i nedoslednosti nego ozbiljnih pola sata igranog programa.

Igra sudbine je lagano TV štivo, pa se mnogo nije ni očekivalo, ali neki kriterijumi ipak postoje za prajmtajm termin. A evo najkrupnijih propusta koji su nas pošteno „nažuljali“.

1. Gde je isparila Madam Deni?

Mira Banjac je napustila seriju „Igra sudbine“ i kako novi Hello otkriva, prešla u novu seriju Žarka JokanovićaZakopane tajne„. Ipak, to nije dovoljan razlog da njena Madam Deni, posle replike kojom je zatvorila 597. epizodu u dnevnoj sobi vile Kanački, u 598. naprasno nestane kao da tu nikada nije postojala. Adu smo u novom nastavku videli u barem još jednom kadru ukradenom iz perioda kada je MIlica Milša još bila deo serije. Zar se nija mogla na isti način ispoštovati i legenda domaćeg glumišta Mira Banjac? Umesto toga u mikrosekundi ona je iz dnevne sobe završila u banji gde se provodi iako joj je pre samo te iste mikrosekunde unuka umirala na njene oči. Kako?

2. Zlata Numanagić ostade bez imena?

Uprkos tome što smo zahvaljujući medijskim najavama svi unapred znali da će glumica Zlata Numanagić naslediti lik tetka Lile od Danice Ristovski, sa scenarističke strane potpuno je nedopustivo da novu glumicu u njenoj ulozi gotovo tokom cele epizode NIJEDNOM ne oslovite po imenu njene junakinje, makar kako bi se publici objasnilo ko je žena u sanitetu sa Adom i da nije reč o babi iz autobusa u filmu „Ko to tamo peva“ koja se kao avet javlja po domaćim serijama i filmovima, već o Adinoj tetki. Koja je doduše, u međuvremenu između dve epizode uspela da iz suknje uskoči u pantalone i potpuno promeni stajling.

3. Hana otrovana, ali se uredno javlja Riteru na telefon?

Iako je u poslednjoj sceni Tea zatekla Hanu na podu na koji se sručila na njene oči, a sa kog je zbog trovanja u novoj epizodi morala da bude hitno prebačena na Urgentni centar, ona se u novoj epizodi misteriozno bez ikakvih tegoba javlja Riteru na telefon i objašnjava šta je uradila. Čuda su za nove scenariste koji se izgleda nisu baš punim kapacitetom uneli u prethodnu radnju serije i te kako moguća. Pa zato gledaoce i ne treba da čudi što će u novim epizodama biti tri Une, ili će jedna Una postati Marija i Nikšina sestra, ili ćemo već videti šta će od svega da ispadne. Igra sudbine definitivno postaje kolo sreće – samo je važno da se okreće. Niko ne zna dokle će.

4. Da li je dan, noć, veče, šta li je…?

Hronologije radi – da posložimo stvari. U 597. epizodi izvršitelji u Adinu kuću dolaze ujutru. U 598. epizodi tog istog jutra Ada završava u bolnici u komatoznom stanju. U isto vreme, ali u večernjim satima, jer i sama Pančeta kaže Tići „ulepšao si mi popodne“ Pančeta i Tića uveče dobijaju vest da je Ada u bolnici iako je kod Ade u bolnici još jutro. Dakle, u isto vreme je i jutro i veče. E, na trećoj strani protiče prijatno podne za „zli tim“ u sastavu „Matija, Una Kanački 1, advokat i Sofija“, u isto vreme dok se Ada još u jutarnjim časovima bori za život. Mila je već stigla da pokuša da se samoubije, srećom, Aleksa je nalazi u sam sumrak sa Vukašinom i donosi u bolnicu u jutarnjim satima gde saznaje da je Ada u bolnici – po njegovom vremenu uveče, po Adinom vremenu ujutru. Vukašin od Donke ujutru saznaje da je Ada u bolnici, ali sa Aleksom u bolnicu dolazi uveče dok je Adi jutro. Ako vam ovo deluje malo šizofreno, nije reč o našoj halucinaciji, već o nedoslednosti u praćenju radnje od strane novog scenarističkog tima.

5. Da li je leto ili je jesen?

Nije samo doba dana problematično, škripi i sa godišnjim dobima. U panoramskim prelazima, ali i u pojedinim kadrovima naprasno se smenjuju bujna vegetacija i jesenji pejzaži, blato, kiša, srećom sneg nije zavejao. Jasno, sve je to Igra sudbine, ali što bi Ćana rekla BLAM, BLAM.

6. Šta je stvarno Adi?

Dok Ivan kao klimakterična žena luduje po bolnici, a doktori odgovaraju „Ne znam, ne znam“ pitamo se koja je svrha Hitne pomoći, ako ne da na licu mesta utvrde o kakvom zdravstvenom problemu je reč i šta se dogodilo pacijentu koji je pretrpeo akutno, a ne hronično stanje. Bez anamneze na licu mesta pacijent ne može biti ni primeljen u ambulantna kola jer mu se ne može pružiti prva pomoć. Ako ne znate šta je obolelom kako ćete mu pružiti prvu pomoć. Uprkos tome, lekari hitne pomoći kao ludi tumaraju hodnicima bolnice odgovarajući histeričnom Ivanu i ostatku ekipe – ne znam, ne znam. Ako nam je takvo zdravstvo, bolje odmah da svi tražimo broj od Dži Džine Draginje. Gle, nestade i Dži Dži?

7. Luka i Aleksa brinu o poslu, a Ada polaže dušu Bogu na istinu?

Sve se nekako munjevitom brzinom odigralo u ovoj prvoj epizodi 5. sezone. Pa se munjevito Luka i Aleksa iz bolničke sobe majke za koju bi život dali stvoriše u Kan Holdingu gde raspravljaju o poslu kao regularni mladi biznismeni koje ništa ne dotiče…

8. Zašto Jamezdin i Dobrica izgovaraju Silvanin deo scenarija?

Verovatno zato što Jelena Jovičić više nije u seriji, pa je neko morao da ga izgovori iako njihovi likovi nikada ranije nisu ovako govorili…

9. Otkud Gala i Katarina u ratu za Coletovo srce?

Verovatno zato što Jelena Jovičić više nije u seriji, pa je neko morao da preuzme rolu Silvane i ispuni neverovatno ispraznim dijalogom čitavih 10 minuta serija. Dijalogom u kom Gala čas tvrdi da se muvala sa Coletom, čas ubeđuje Jelenu da je nedužna optužena. A generalno, Gala Coletu nikada nije ni prišla.

10. Otkud to Sandra Bugarski postade glavna glumica i dođe na mesto Milice Milše?

Ako niste primetili Sandra Bugarski otvara spisak glumaca u špici, te smo morali da se zapitamo kako je Pančeta došla na Adino mesto iako je u prethodnim epizodama, a i uopšte u seriji ona bila jedan od sporednih likova. Igra sudbine izgleda ima neke čudne puteve…

 

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Izvor Film i TV

Foto Printscreen

Advertisement