Connect with us

TV

RADOŠ BAJIĆ nagrađen prestižnim priznanjem „BELOVODSKA ROZETA“

Za svoj ukupni rad na polju filmsko-televizijske umetnosti

Published

on

Rados-Bajic-Heroji-Halijarda

U moravskom selu čuvenih kamenorezaca Bela Voda nadomak Kruševca, daleke 1975. godine ustanovljena je kulturna manifestacija u slavu kamena i umetničkog stvaralaštva „Belovodska rozeta“, kao i istoimena nagrada koja se tradicionalno dodeljuje istaknutim stvaraocima za vrhunski doprinos u kulturi, stvaralaštvu i nauci.

Ovo značajno priznanje do sada su dobila velika imena srpske kulture i duhovnosti među kojima su Desanka Maksimović, Stevan Raičković, Tanasije Mladenović, Milorad Pavić, Matija Bećković, mitropolit Amfilohije, Dragoslav Mihailović, Emir Kusturica, Duško Kovačević, ali i velikani iz drugih kultura poput Pitera Handkea

Ovogodišnji dobitnik ovog vrednog priznanja za svoj ukupni rad na polju filmsko-televizijske umetnosti je proslavljeni glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić, koji je rođen nekoliko kilometara uzvodno, uz Zapadnu Moravu, u selu Medveđa kod Trstenika.

Na svečanosti koja se pored drevne kamene česme u Beloj Vodi tradicionalno organizuje u čast dobitnika, u subotu, 15. jula, pored laureata publika će moći da pozdravi i omiljene junake iz kultne serije „Selo gori a baba se češlja“ koja je snimana u moravskoj dolini – Ljiljanu Stjepanović, Nelu Mihailović, Olgu Odanović, Ivana Vučkovića, Anu Sakić, Nikolu Džamića i Apostola Apostolovića. Besedu o umetničkom delu dobitnika govoriće ugledni književni kritičar, izdavač i publicista Petar Arbutina.

– Stara srpska izreka kaže: “Da je teško postati pop u svom selu”. Nagradom koju mi zavičaj dodeljuje potvrđuje se da je to nekada ipak moguće. Zbog toga mi je “Rozeta” posebno draga i motiviše me da kroz filmsko-televizijsku umetnost nastavim da baštinim srpsko selo, Moravu i našu prelepu Srbiju – izjavio je, ovim povodom, dobitnik nagrade Radoš Bajić.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Contrast studios

Advertisement