Connect with us

Domaći film

TV premijera filma „Heroji Halijarda“ na RTS 1! Evo i KADA

Posle prikazivanja na prestižnim svetskim filmskim festivalima, „Heroji Halijarda“ stižu pred domaće TV gledaoce

Published

on

Heroji Halijarda online ceo film

„Heroji Halijarda“, čiju TV premijeru gledamo u subotu, 21. septembra, od 21:00 na RTS 1, su do sada neispričana ratna priča o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, o ljubavi i dobroti…

Žarko laušević i Nikola Rakočević u filmu „Heroji Halijarda“

U proleće 1944, u trenutku završnice Drugog svetskog rata, u jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao „Operacija Halijard“. U pozadini ovog istorijskog događaja odvija se priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji ceo jedan narod odvode u sunovrat.

Rados-Bajic-Heroji-Halijarda

– Zahvaljujem Radio-televiziji Srbije i producentima Telekomu Srbija i Contrast studiosu na odluci da film „Heroji Halijarda“ bude prikazan na dan obeležavanja velikog jubileja u Pranjanima – 80 godina od operacije „Halijard“, najveće akcije spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Film čiji sam autor je apoteoza herojstvu, humanosti i dobročinstvu srpskog naroda. Zahvalan sam svima koji su pomogli njegovu realizaciju. Takođe, ponosan sam što su „Heroji Halijarda“ jedini srpski film koji će od oktobra imati svoju distribuciju u SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelendu i što će ove jeseni biti premijerno prikazan i na državnoj televiziji Repubike Kine, gde će priliku da ga pogleda imati više od trista miliona ljudi – rekao je Radoš Bajić.

Glavne uloge igraju: Žarko Laušević, Petar Božović, Radovan Vujović, Nela Mihailović, Nikola Rakočević, Steven William Moore, Čubrilo Čupić, Teodora Dragićević, Vučić Perović, Nina Nešković, Milan Vasić, Nikola Kent, Nebojša Ljubišić, Paul Cless, Jovo Maksić i Radoš Bajić.

U ostalim ulogama su: Voja Brajović, Nebojša Dugalić, Branislav Lečić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Radoje Čupić, Slobodan Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Đorđe Marković, Branko Janković, Skot Aleksander Jang, Adam Devenport, Karl Varton, Kevin Klark i mnogi drugi.

Heroji-Halijarda-02

Autorski tim čine: reditelj i scenarista Radoš Bajić, direktor fotografije Predrag Jočić, SAS, montažer Stevan Marić, scenograf Jelena Mirković, kostimograf Boris Čakširan, masker Mirjana Stevović, snimatelj zvuka:Vladica Budić, dizajn zvuka Igor Perović, miks zvuka Roland Vajs, kompozitori Bilja Krstić i Dragomir Stanojević, vizuelni efekti: Boriša Simović, producenti/izvršni producenti Nedeljko Bajić, Jelena Bajić Jočić, Predrag Jočić i izvršni producent Marko Mišković.

Izvor RTS

Foto Kontrast studios

Advertisement