Connect with us

TV

Premijera: Serija ŽMURKE od 31. marta na RTS 1!

Od 31. marta u terminu od 21 čas, RTS 1 premijerno počinje da prikazuje seriju Žmurke, autorski projekat proslavljenog reditelja Miše Radivojevića („Bube u glavi“, „Dečko koji obećava“, „Una“, „Kako su me ukrali Nemci“), koji u maniru svetske kinematografije svoju umetničku veštinu prenosi i na male ekrane. RTS u saradnji sa Adrenalin produkcijom, prateći svetske […]

Published

on

Od 31. marta u terminu od 21 čas, RTS 1 premijerno počinje da prikazuje seriju Žmurke, autorski projekat proslavljenog reditelja Miše Radivojevića („Bube u glavi“, „Dečko koji obećava“, „Una“, „Kako su me ukrali Nemci“), koji u maniru svetske kinematografije svoju umetničku veštinu prenosi i na male ekrane.

RTS u saradnji sa Adrenalin produkcijom, prateći svetske trendove kreiranja sadržaja od strane priznatih filmskih autora, donosi seriju epohe, koja će nas voditi kroz završetak rata i život u balkanskoj varošici u očekivanju pobede saveznika u Drugom svetskom ratu.

Serija Žmurke predstavlja intimnu, autobiografsku i antiratnu priču iz detinjstva Miše Radivojevića i njegovih drugara u malom mestu u Srbiji. Žmurke su serija sa decom, ali namenjena pre svega odraslima. Serija govori o deci u ratu, ali je usmerena ka tome šta bi odrasli mogli da nauče iz njhovog pogleda.

U seriji od šest epizoda ispričane su dirljive, uzbudljive i tragične priče kroz vizuru dece. Sva surovost sveta prikazana je kroz turbulencije u tek oslobođenom malom gradu, gde deca nisu imala isti tretman, iako nisu bila odgovorna za grehe ili uspehe roditelja.

Tema Žmurki nije tipična samo za period koji obrađuje serija, već je ona vezana i za sudbinu dece savremenog sveta u kome živimo, gde desetine, stotine miliona ljudi u potrazi za srećom ne pitaju i ne osluškuju vlastitu decu, šta je za njih sreća, šta je za njih „pravda“ ili „krivda“.

Firga i Tufe, prva epizoda

Oko velikog debla starog hrasta na umoru, na prostranom trgu malog mesta deca igraju žmurke. Rat je nedavno završen, a njegove posledice, žrtve i podele su vidljive. Među decom u igri izdvajaju se dva dečaka: Firga i Tufe. Firga, dečak, onaj je koji nikada ne traži nevolju, on je stvara. Čeprkajući po zaostaloj municiji ostao je bez jednog oka. Od tada svet vidi upola slabije, ali ga oseća duplo dublje. Tufe je njegov slabašni drug sakriven iza stakala svojih velikih naočara. Tufetov otac ga često vozi na biciklu koje popravlja. Svoj posao je radio i za vreme okupacije. Mladi Oznaš Srd ne dozvoljava da se to olako zaboravi.

Režija: Miloš Radivojević

Uloge: Milan Marić, Aleksandar Berček, Milica Zarić, Nikola Vujović, Miša Janketić, Boris Isaković, Svetozar Cvetković, Jelena Đokić, Branko Cvejić, Rastko Radovanović, Svetislav Maksimović…

Foto Promo


Advertisement