Connect with us

Featured

Gledali smo na NETFLIXU i ODUŠEVILO NAS JE – Mračni kristal: Doba otpora!

Published

on

Mračni kristal: Doba otpora jedno je od onih remek-dela televizijske produkcije koje se bez mnogo dvoumljenja može nazvati epskim. Istina, iza ovog projekta stao je striming servis Netflix, te o televiziji možemo govoriti samo iz ugla nekih modernih pravaca u kojima se elektronski mediji danas razvijaju, ali bilo da je reč o seriji koja se gleda na internetu ili na malom ekranu, činjenica je da nam je Netflix ovog puta podario nešto zaista ozbiljno.

A kako i ne bi kada je reč o uvodu u legendarni fantastični film Mračni kristal iz 1982, koji je nagrađen BAFTA nagradom, a potpisao ga je Džim Henson, tvorac još legendarnijih Mapetovaca. I upravo kompanija ovog britanskog kralja lutkarstva udružila je snage sa producentima  Netflixa i u eri digigitalizacije svega – od našeg drušvenog života, pa uskoro i do nas samih, podarila nam fenomenalnu lutkarsku predstavu zabeleženu TV kamerom, a smeštenu u predivni svet fantazije daleke planete Tra.

A o čemu se tu radi?

Hiljadu je godina prošlo kako su lukavi Skeksi (kreštavi vanzemaljci nalik ofucanim ptičurinama) poremetili ravnotežu planete Tra otkrivši Ogri, drevnoj čuvarki ovog izmaštanog sveta, daleki svemir. Dok je Ogra, zahvaljujući moćnom teleskopu Skeksa „plovila“ zvezdanim morem, oni su pod svoju kontrolu stavili moćni Kristal istine, zahvaljujući kom je na planeti vladalo blagostanje. Dugovečni, ali ne i besmrtni, Skeksi su tragajući za načinom da žive zauvek potčinili starosedeoce Tra, sedam plemena Gelfinga, i manipulacijom od sebe stvorili božanstva u čiji autoritet niko ne sumnja… Sve dok im sopstvena pohlepa nije pokvarila planove…

Čime nas je oduševila serija Mračni kristal: Doba otpora

Govoreći o epskoj fantastici, u modernoj istoriji filma i televizije postoji nekoliko opštih mesta bez kojih se o ovom žanru ne može raspravljati. Hari Poter, Gospodari prstenova i Igra prestola, svako na svoj način, čine sveto su trojstvo, ali i sinonim za sve ono što uspešni fantastični filmovi i serije podrazumevaju. Ukratko rečeno, bar prema našem mišljenju, Mračni kristal objedino je najbolje od sva tri pomenuta naslova, sjajnom animacijom podigavši sve na još viši nivo.

Ono što nam se dopada kod Mračnog kristala jeste suludo bogat i predivan folklor izmaštanog sveta, mnoštvo mitova, bajki i legendi koje uprkos fantastičnim elementima slede logiku i ostavljaju prostor za maštanje u raznim pravcima.

Kreativni tim serije istinski se potrudio da naši heroji na svako koraku susretnu po neku neobičnu životinju, biljku, a na kraju se čini da na ovoj planeti sve toliko pulsira životom da samo čekate trenutak kada će i vazduh progovoriti.

Humor je neizostavan deo Mračnog kristala, i u potpunosti vas svojom ciničnom i satiričnom prirodom „kupuje“ i na prevaru primorava da uprkos tome što ćete uskoro zagaziti u četvrtu deceniju bezrezervno zavolite te male junake koji se bore za svoj dom.

A kada smo već kod njih glupo je ne pomenuti koliko je produkcija uložila u svaki detalj, počevši od vrhunski izrađenih lutaka do glumačke postave koju između ostalih čine Mark Hamil (Luk Skajvoker iz Ratova zvezda) i Džejson Ajzaks (Hotel Mumbaj, Zvezdane staze…).

Skeksi su zakon!

Iako negativci, prosto je nemoguće ne zavoleti ove prepotentne orlušine čiji odraz u ogledalu privlačnim mogu smatrati samo oni kojima on i priprada. Scenaristi su, baš kada je reč o Skeksima odradili genijalan deo posla što se i ogleda u tome da iako su malim Gelfinzima oni napravili pakao od života, vi sa oduševljenjem proživljavate svaki kadar kojim dominira ova nadrndana ekipa dušoispijača. Upravo zbog toga se i radujemo novim epizodama i preporučujemo Mračni kristal: Doba otpora kao Netflixovu seriju koju ne smete propustiti!.

Napomena: Serija je smeštana pre događanja u filmu iz 1982. godine te nije nužno da pogledate prvo film. Ali naravno, niko vam ne brani. Uživajte!

Continue Reading
Advertisement