Connect with us

Featured

FEST 2020: Oskarovac KOSTA GAVRAS u Beogradu – U Srbiji se osećam kao kod kuće!

Published

on

Gost koji je obeležio ovogodišnji FEST 2020 svakako je legendarni legendarni reditelj, scenarista i producent Konstantinos Kosta Gavras, dvostruki oskarovac, laureat kanske „Zlatne palme“, berlinskog „Zlatnog medveda“ i drugih najsprestižnijih priznanja, kome će u subotu veče svečano biti uručena nagrada Festa „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Na ovogodišnjem FEST-u Gavras predstavlja svoj film “Ponašajte se kao odrasli“, koji se na festivalu prikazuje u okviru Glavnog programa van konkurencije. Reč je o izuzetnom ostvarenju koje je Gavras posle više od pedeset godina karijere prvi put snimio u svojoj rodnoj zemlji, Grčkoj, na maternjem jeziku, a njegova svetska premijera bila je na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam gost ovogodišnjeg Festa i što sam posle nekoliko decenija opet u Beogradu i vašoj zemlji. Osećam da sam ovde među prijateljima, jer imam divna sećanja kada sam prvi put bio na vašem festivalu. Vašu zemlju pamtim – a to je tada bila ona velika Jugoslavija, po prikazivanju mog filma Priznanja iz 1970. godine, koji je govorio o komunističkom progonu tadašnjeg čehoslovačkog zamenika ministra spoljnih poslova. Taj film je bio zabranjen u Istočnoj Evropi, i meni je tada bilo čudesno i zapanjujuće da je ova priča mogla da stigne do vaše publike, zbog čega i danas mislim da je ta nekadašnja Jugoslavija bila neka dobra zemlja – poručio je slavni reditelj i utemeljitelj dokumentarnog političkog filma u Evropi na konferenciji za štampu 7. marta dan uoči prikazivanja njegovog filma u Kombank dvorani.

Nova triler-drama Koste Gavrasa, koja će se u distribuciji DEXIN filma, uskoro naći i na redovnom repertoaru domaćih bioskopa, zasniva se na knjizi bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa. Prikazujući događaje u vezi sa velikom finansijskom krizom koja je 2015. potresla Grčku, Gavras u njoj osvetljava akcije koje su se odigravale iza zatvorenih vrata, a o kojima javnost gotovo ništa ne zna.

– Velika je čast biti na FEST-u i primiti nagradu ovog festivala, koju neću smatrati priznanjem za moj poslednji, već za sve filmove koje sam do sada snimio. I da se ne shvati pogrešno, ovo nije nagrada za kraj moje karijere, već za njen novi početak – poručio je Gavras obraćajući se novinarima.

– Kada je počela ekonomska kriza u Grčkoj istog trenutka sam se upustio u prikupljanje materijala o tome, jer sam odmah znao da želim da napravim film. Želeo sam da otkrijem kako je Evropska unija tretirala Grčku i probleme koji su se tada u njoj dešavali. Mešutim, veoma brzo shvatio sam da nemam dovoljno materijala i da mi u toj priči nešto nedostaje. Bili su to razgovori iza zatvorenih vrata Vlade do kojih se nije moglo doći. To je bilo ono pravo lice ovog problema koje bi na najbolji način dalo osvrt na te teške godine koje su pogodile Grčku – objašnjava Gavras rad na filmu ističući da su mu kvalitetan izvor informacija bili intervjui koje je radio sa ljudima posle tih sastanaka, ali koji se nisu podudarali sa realnošću.

– Uprkos onome što sam saznavao iz tih razgovora. Evidentno je bilo jedno. Kriza nije prestajala već se samo produbljivala. Posle pet godina na vlast su došli levičari i sve je postalo još gore. Tada se pojavio Varufakis sa predlozima koji su bili drugačiji. Pokušao sam da stupim u kontakt sa njim i kada smo se susreli otkrio mi je da se na tim sastancima nije vodio nikakav zapisnik. Zbog toga je on odlučio da razgovore snima telefonom, i da te snimke pretvori u knjigu. Deo snimaka mi je dao da preslušam, on mi je uporedo slao poglavlje po poglavlje njegove knjige u nastajanju, i uskoro sam imao scenario za film – zaključio je Gavras, ističući da mu je iz tih snimaka kao najsnažniji utisak ostao izvesni rasizam Evropske unije prema Grčkoj, ali i svim mediteranskim zemljama Jugoistočne Evrope.

Foto filmitv.rs

Advertisement