Connect with us

TV

Korona zaustavila snimanje Šotrine serije o Kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću!

Published

on

Svedoci smo da su prethodnih dana brojni filmski i televizijski likovi posustali pred pandemijom Korona virusa, od Džejmsa Bonda, preko Avatara do junaka raznih Nemogućih misija i Crnih udovica. Ni domaća produkcija nije bila pošteđena pa su prekinuta snimanja serija „Preživeti Beograd“ i „Crveni mesec“, a poslednja na spisku je TV serija proslavljenog reditelja Zdravka Šotre o životu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića (1888-1934). Snimanje serije, kako Šotra otkriva trebalo je da počne krajem marta, aliz bog uvođenja vanrednog stanja zbog virusa korona, snimanje je odloženo do daljeg.

– Nadam se da ćemo uspeti uprkos toj pandemiji. Ekipa je spremna i verujem da ćemo se naći u istom sastavu što pre. Imamo potpuno neočekivane uslove, a ovo mi je ionako jedan najtežih projekata u mojoj zaista dugoj karijeri – kaže Zdravko Šotra, koji za sobom ima niz projekata istorijske tematike – „Boj na Kosovu“, „Kneževina Srbija“, „Kraljevina Srbija“, „Igmanski marš“.

Šotra otkriva da na seriji rade United Media i Vision Team, u koprodukciji sa francuskim producentom, zbog čega je i planirano da scene versajske mirovne konferencije budu snimljene u Parizu uz učešće francuskih glumaca. Oni bi trebalo da igraju predsednika i premijera Francuske, kao i Aleksandrove ratne drugove, čija imena nose beogradske ulice poput Franše d’Eperea i admirala Geprata.

– Planirano je da snimamo i na Dvoru, u kući braće Krsmanović, kao i u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Gde god se kralj Aleksandar pojavljivao i putovao, uvek je izazivao pažnju – ističe Šotra dodajući da priča o „kralju ujedinitelju“ počinje u trenutku kada on ima 30 godina i vraća se iz Prvog svetskog rata u oslobođeni Beograd, novembra 1918, a završava atentatom u Marselju, gde je pao kao prva žrtva fašizma u Evropi.

Projekat se, ističe Šotra, zasniva na knjizi Vuka Draškovića „Aleksandar od Jugoslavije“ i prvo bi trebalo da bude objavljen film, a potom će se pojaviti serija sa oko 15 epizoda na televiziji Nova S.

Glavnu ulogu Šotra je poverio mladom glumcu Ljubomiru Bulajiću, koji je sa Šotrom sarađivao na projektima „Nepobedivo srce“, „Šešir profesora Koste Vujića“ i Santa Maria della Salute.

Bulajić ističe kako je Aleksandar bio narodski čovek koji je voleo ljude, kao i oni njega, i ulazio među njih bez pancira i bez obezbeđenja.

– Imao je jednu plemenitu ideju, može se reći utopijsku, da sve naše narode poveže pod jednu zastavu i grb, a mnogi mu zameraju da je zarad Jugoslavije hteo da se odrekne Srbije i srpstva.

Mladi glumac podseća da Aleksandar nije bio okružen roditeljskom ljubavlju, ali je i podršku i potporu našao u svojoj supruzi, kaljici Mariji. Velika je sreća, dodaje, da kraljicu igra njegova veoma dobra prijateljica Tamara Aleksić, sa kojom je sarađivao u nekoliko filmskih, televizijskih i pozorišnih projekata, između ostalog i kod Šotre.

U projektu će se pojaviti oko 130 glumaca, među kojima su Žarko Laušević (vojvoda Mišić), Branislav Lečić (Nikola Pašić), Sergej Trifunović (Stjepan Radić), Nikola Kojo, Irfan Mensur, Tihomir Stanić… Od većih ženskih uloga tu je Nada Macanković, a neke manje prihvatile su Nataša Ninković, Nela Mihajlović, Sloboda Mićalović, Danica Maksimović, Jelica Sretenović…

Foto Internet

Advertisement