Connect with us

FILM

Na jesen stiže IME NARODA, novi film Darka Bajića o oslobođenju VOJVODINE! Žarko Laušević kao Jova ZMAJ!

Published

on

Ako pošast zvana korona ne poremeti planove i ne potraje neograničeno dugo, kako neki predviđaju i posle leta, ovog septembra kao film na veliko platno, a zatim verovatno i na male ekrane u vidu serije, trebalo bi da stigne novi projekat reditelja Darka Bajića po tekstu Milovana VitezovićaIme naroda. Reč je o filmu koji će nam osvetliti deo srpske istorije o kom se do sada nije toliko pisalo, pa ni snimalo, a u čijem je fokusu pokret Svetozara Miletića, i život i delo ovog znamenitog srpskog prosvetitelja koji se tokom 19. veka sa svojim naslednicima borio za oslobođenje Vojvodine i prisajedinjenje Srbiji.

Film je od oktobra prošle godine tokom sedam nedelja sniman u Beogradu, Somboru, Subotici, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, čak i u Budimpešti, a kako stoji u opisu reč je o delu koje nam predstavlja borbu srpskog naroda za samostalnost u Vojvodini ispričanu kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice Miletić – Tomić.

– Ponekad je dobro vratiti se u prošlost da bi neke stvari ne samo naučili, već bismo shvatili koliko je sve ovo što nam se događa danas već puta ponovljeno u našoj istoriji – rekao je Bajić o “Imenu naroda”, filmu koji se radi pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, Filmskog centra Srbije i Odbora za obeležavanje značajnih datuma u Srbiji, kako bi se sačuvali i istakli događaji koji su rezultirali stvaranjem Vojvodine u sastavu Srbije.

Košutnjak film i Zillion film stali su iza projekta u koji je uloženo 1.200.000 evra, a glavne role pripale su Ljubomiru Bandoviću, Katarini Žutić i Nikoli Ristanovskom, a u filmu će se kao stariji Jaša Tomić i Jovan Jovanović Zmaj pojaviti i Andrija Kuzmanović i Žarko Laušević.

Foto IMDB

Advertisement