Connect with us

Top Story

Miloš BIKOVIĆ o seriji JUŽNI VETAR: Prljave duše poput MARAŠEVE – najteže se ČISTE!

Published

on

Serija „Južni vetar“ trenutno je najveći televizijski hit koji se domaćoj TV sceni dugo nije dogodio. Baš kao nekad, nedeljom u 20.00, pred malim ekranima, odmah nakon Dnevnika 2 na RTS 1, okupljaju se milioni gledalaca širom Srbije koji uzbuđeno čekaju nastavak Maraševe životne avanture. Kako je bilo ući u nimalo udobnu Petrovu kožu, i postati deo fenomena koji mnogi nazivaju najpopularnijom srpskom TV serijom u poslednje tri decenije otkriva nam glavni glumac „Južnog vetra“ – Miloš Biković.

– Inače sam sklon tome da serije, kako se to popularno kaže, bindžujem. Volim da pogledam nekoliko epizoda u dahu, ili ih uopšte i ne gledam. Međutim, ima neke magije u tome što se „Južni vetar“ emituje upravo u tom legendarnom terminu nedeljom od 20.00 na Javnom servisu, kada su se emitovale i neke druge naše čuvene serije. Čekati tu jednu epizodu, osetiti tu atmosferu zajedniškog uzbuđenja, pa do sledeće nedelje sedam dana razgovarati i razmišljati o njoj, sve je to jedna lepota gledanja televizije na koju smo pomalo zaboravili – poručuje Biković, koji veliko finale „Južnog vetra“ iščekuje u izolaciji daleko od turbulentnih beogradskih ulica.

Pročitajte još FILM I TV saznaje: JUŽNI VETAR spreman za RUSIJU!

Kada gledate na „Južni vetar“ sada, da li još uspeva da vas iznenadi iako vam je ceo materijal dobro poznat?

Južni vetar serija

– Još prvi put kada smo završili seriju sve vreme imao sam taj osećaj da ne mogu da poverujem da je to serija na kojoj smo radili. Jednostavno, svaka nova epizoda za mene je bila iznenađenje. „Južni vetar“ u producentskom smislu nije mnogo zahtevan, u smislu da imate ogromne leteće tanjire, ili da eksplodira ceo grad, ali je veoma uzbudljiva na ljudskom planu, upravo zbog toga što se bavi životima i stvarnošću. Smatram da je veoma zanimljiva i duhovita.

Film „Južni vetar“ imao je veliki uspeh, zašto ste se odlučili za snimanje serije?

– Zato što televizije ne daju pare za filmove, ali vole da ulože u dobru seriju. Dodatno, smatram da serija kao format produkciji, reditelju, scenaristima, pa i glumcima daje veću širinu. Imate mogućnost da razvijete volumen tog sveta koji stvarate. Ono što „Južni vetar“ čini specifičnim jeste ta priča o naličju života. To je ono što privlači publiku. „Južni vetar“ su srpski „Sopranovi“. Samo sa tom serijom mogu da ga uporedim, s tim što mi imamo taj balkanski drajv koji je jedinstven.

Pročitajte još JUŽNI VETAR, 14. epizoda (nedelja, 19. april, RTS 1 od 20.05) – Car se povlači, Maraš postaje VOĐA KLANA!

juzni-vetar-serija

Kako gledate na to što se „Južni vetar“ prikazuje na RTS?

– Smatram da je to veliki uspeh. „Južni vetar“ prikazuje tamnu stranu našeg društva, ono što se nalazi ispod tepiha, što se krije i o šta se svi saplićemo, ali samo nastavljamo dalje kao da ne postoiji. To je ono o čemu svi sve znamo, a o čemu ne govorimo. Činjenica da se „Južni vetar“ prikazuje na RTS govori o tome da u Srbiji, ipak, postoji volja, ali i mogućnost i što je najvažnije, hrabrost društva da se sa takvim problemima suoči.

Na čemu je bilo izazovnije raditi – na filmu ili seriji?

Podjednako je bio veliki zadatak i jedno i drugo. Kada smo radili film nismo znali da će biti toliki hit, i da će ga pogledati više ljudi nego bilo koji drugi domaći film u poslednjih 15 godina. Međutim, kada je na red došla serija, već smo znali da publika očekuje spektakl, i da ne možemo ići ispod lestvice koju smo postavili. Da moramo dati nešto više i bolje. Jednostavno, imali smo obavezu da sami sebe pobedimo.

Pročitajte još RECENZIJA: Zašto je “Južni vetar” ODUVAO publiku, ali i domaću TV PRODUKCIJU

Ko je Petar Maraš?

Miloš Biković Južni vetar

– Čovek koji je pred sobom imao izbor, a načinio je pogrešan. Kao mali mogao je da bude šampion Formule 1, i da osvoji ceo svet. To je normalno zahtevalo odricanja, mnogo rada i truda. Da ide težim putem. On se, veoma rano, odlučio za ovaj drugi put. Da postane kriminalac, i da u tome bude najsuroviji i najkrvoločniji kako bi bio glavni i najuspešniji. A da bi to postigao morao je da postane višestruki ubica. Kada se čovek jednom pretvori u ubicu, teško se vraća na one snove o kojima je maštao kao mali. Čak i kada to zaista želi, kao što je to u jednom trenutku bio slučaj sa Marašem. Takva borba da se vratiš na staro podrazumeva konstantno sudaranje sa prošlošću i mnogo udaranja glavom o zid. Preobražaj ubice ide od pakla do čistilišta, ponekad i mnogo puta. Do raja se teško stiže. Zaprljana duša kao što je Maraševa teško se čisti.

Foto Promo

Advertisement