Connect with us

Preporuke

Film dana – petak, 17. april: Ja, Tonja (Cinestar TV Premiere 2, 20.30)

Published

on

  • Godina: 2017
  • Trajanje: 111 minuta
  • Žanr: biografija, drama
  • Uloge: Margot Robbie, Bobby Cannavale, Sebastian Stan
  • Reditelj: Craig Gillespie
  • Zemlja: SAD
  • Izvorni naziv: I, Tonya

Tonja Harding je mračna strana američkog sna, prvo odbačena, zatim obožavana, na kraju omržena.

Film “Ja Tonja” donosi nam istinitu i potresnu priču o Tonji Harding, klizačici umetničkog klizanja koja dok se penje u sam vrh ovog sporta u Americi počinje da proživljava pravu agoniju sa povratkom njenog bivšeg muža Džefa.

On je 1994. učestvovao u organizovanju napada na Tonjinu suparnicu, klizačicu Nensi Kerigan, kada joj je metalnom palicom razbijeno koleno. Tonja je tvrdila da nije znala za napad, ali zbog ometanja istrage kažnjena je doživotnom zabranom…

Rođena u radničkoj klasi, Tonja nikad nije bila prototip savršene klizačice, ili bar očekivane. Kao jedno od brojne dece proistekle iz jednog od brojnih brakova njene majke Lavone, Tonja nikad nije dobijala previše pažnje ili uslova za normalno detinjstvo. Majka je sa nepune četiri godine upisuje na klizanje i insistira na rigoroznom treningu, nadajući se da će Tonja iskoristiti očigledan talenat.

Strastveni pušač i alkoholičar, Lavona Tonju tuče i zastrašuje je, a sve pod izgovorom da od nje pravi šampiona. Alison Dženi sjajno tumači agresivnu, prostu Lavonu. Upravo zbog njene glume koliko god Lavonini postupci bili surovi ne možemo da se ne pitamo da li je oduvek bila takva ili je i sama u neku ruku žrtva teškog života.

Finese u jedva primetnom smekšavanju njenog lica ili samo promeni izraza u očima ukazuju na emociju prema svojoj ćerki, koju ne ume ili ne želi da iskaže. Tonja se ne uklapa među druge klizačice, kao ni njena porodica.

Tonju, nenaviknutu na bilo kakvu nežnost, Džef je očarao čim ga je upoznala kao petnaestogodišnjakinja, samo jer je bio fin prema njoj. Vrlo brzo Džef počinje da je udara, ali Tonja krivi sebe i smatra da je njena majka voli iako je tuče, pa mora biti isti slučaj i sa Džefom.

U ulozi Tonje ćemo gledati Margot Robi, a Kejtlin Karver je Nensi Kerigan. U ostalim ulogama su Sebastijan Sten, Elison Džejni, Pol Woler Hauser, Džulijen Nikolson, Bojana Novakovic i Bobi Kanavale.

Foto Promo

Advertisement