Connect with us

Featured

HIT! JUNAK serije OKORELI preplovio ATLANTIK na teretnjaku da bi se UŽIVEO U ULOGU!

Published

on

Na kanalu National Geographic od nedelje 9. avgusta od 22.00 gledamo istorijsku saga „Okoreli“( dve epizode svake nedelje uveče). Osmodelna priča o prvim evropskim doseljenicima na teritoriju današnje provincije Kvebek u Kanadi, bila je velika inspiracija i za glumce ovog serijala. Prvi put suočeni sa surovim životom na koji su ti ljudi u 17. veku bili osuđeni, neki od njih su imali potrebu da ovo putovanje dožive i iz lične perspektive.

Tako je Džejms Blur, jedan od glavnih glumaca „Okorelih“ na snimanja u Kanadu iz Evrope doputovao – brodom. I to ne kruzerom, već običnim teretnjakom. Baš kao što su to pre tri veka radili naseljenici Nove Francuske.

Prelazak Atlantika, kako otkriva, nije bio nimalo prijatan, ali je trajao znatno kraće u odnosu na tri meseca koliko je evropskim izgnanicima pre tri stotine godina trebalo da pređu okean do novog života. Na taj način, Blur je pokušao da se poistoveti sa onima čije su živote on i njegove kolege iz serije pokušali da dočaraju u „Okorelima“.

– To je višeslojna priča. Ne govori samo o osvajanju novog sveta, mada je glavni fokus na tome. Kao što lik glavnog glumca Dejvida Tjulisa u jednom trenutku kaže – mi koračamo po božjoj zemlji. Ti naši koraci nose neku odgovornost prema nečem većem i uzvišenijem od nas. „Okoreli“ su saga o ljudima. O tome kako se prilagođavamo jedni drugima, ali i koliko milosti imamo ili nemamo u prilagođavanju novom svetu. Serija nosi i snažnu ekološku poruku, jer gledamo doseljenike koji bez mnogo razmišljanja krče šume Kanade i narušavaju poredak koji su dotadašnja domorodačka plemena imala sa prirodom. Najvažnija stvar koju sam naučio iz Okorelih je da su koraci koji su naši preci počinili pre tri veka staze na kojima počiva savremena civilizacija. A na njima ima mnogo toga i dobro i lošeg – poručuje Džejms Blur čiji Čarls Dukavej u seriji pokušava da pronađe svoj put izvan očekivanja onih koji su ga tu doveli.

– Moj Čarls je begunac i u novom svetu – zaključuje on.

Foto National Geographic

Continue Reading
Advertisement