Connect with us

FILM

Počinje 27. Festival evropskog filma Palić – Dokumentarac DANIJELE ŠTAJNFELD i još 4 sjajna filma u glavnom takmičarskom programu

Published

on

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, počinje danas i trajaće do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.  Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću.

Festival će biti otvoren svečanom ceremonijom u bioskopu „EuroCinema”  u 20.00, na kojoj će naša legendarna glumica Mirjana Karanović primiti nagradu „Aleksandar Lifka” za doprinos evropskoj kinematografiji. Festivalski program će u 20.30 otvoriti film „Ime naroda” našeg proslavljenog reditelja Darka Bajića, u produkciji kuće Zillion Film i uz pokroviteljstvo Vlade AP Vojvodine. Ovo ostvarenje je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom  od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka.  

PROČITAJ JOŠ EXPLOZIV u potrazi za KIM KARDAŠIJAN – nova sezona na Prvoj od ponedeljka u 18.05

U glavnom takmičarskom programu, uz “Ime naroda” će se naći još 11 evropskih ostvarenja. Selektor Nenad Dukić je naročito istakao četiri filma renomiranih autora.

– Jedan od najznačajnijih savremenih italijanskih reditelja Mateo Garone u filmu „Pinokio” predstaviće osobenu, krajnje originalnu verziju poznate bajke sa sjajnim Robertom Benjinijem u ulozi Đepeta; poznati francuski autor starije generacije Filip Garel biće na programu sa novim filmom „So od suza”; veteranka poljskog i svetskog filma Agnješka Holand biće u konkurenciji s novim filmom „Šarlatan” a jedan od najosobenijih nemačkih reditelja Kristijan Pecold dolazi s filmom „Undin” – najavio je Dukić.

FILM „Ime naroda“ sa Ljubomirom Bandovićem u glavnoj ulozi

Na festivalu će, premijerno u Srbiji, biti prikazan dokumentarni film „Zaceli me” rediteljke Danijele Štajnfeld. Ovo ostvarenje će se naći na programu palićkog festivala 18. septembra u okviru selekcije Novi evropski dokumentarci kao specijalna projekcija, na poziv programskog direktora festivala Miroslava Mogorovića.

Na 27. festivalskom izdanju žiri Glavnog takmičarskog programa, koji čine  Igor Ivanov (reditelj i scenarista), Mišel Keri (filmska selektorka) i  Goran Radovanović (reditelj), dodeliće Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju. Međunarodni žiri kritike, koji čine Jelena Đurović, Zoran Janković i Greg De Cuir Jr, dodeliće nagradu za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari”, a FIPRESCI žiri za najbolji film.

PROČITAJ JOŠ SJAJNE VESTI Počelo snimanje druge sezone serije DUG MORU! A evo i KAD stiže na MALE EKRANE!

U okviru 27. festivalskog izdanja posetioci će još jednom imati priliku da na samom festivalu, ali i putem zvaničnog sajta Evropskog filmskog festivala Palić (https://www.palicfilmfestival.com/) glasaju za najbolji film i nagradu publike.

Festival evropskog filma Palić će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima. Zvanični protokol, sa detaljnim uputstvima o merama tokom trajanja festivala, biće donet i blagovremeno objavljen pre početka manifestacije.

Foto PROMO

Advertisement