Peti festival snimateljskih osvarenja “Slika u pokretu” od 18. do 21. novembra u Muzeju jugoslovenske kinoteke i Kulturnom centru Novog Sada!

Slika-u-pokretu-III

Peti festival snimateljskih osvarenja Slika u pokretu odžaće se od 18. do 21. novembra u Muzeju jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i u Kulturnom centru Novog Sada (Katolička porta 5). Festival će moći da se prati i online na portalu cinesseum.com.

Festival nastao u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (S.A.S.), sa idejom da se predstavi rad direktora fotografije na filmu, održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, uz podršku Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Srbije. Direktor festivala je Predrag Bambić, direktor fotografije i predsednik S.A.S-a.

TUGA! Glumac IVAN BEKJAREV preminuo od posledica KORONAVIRUSA! Evo po kojim ULOGAMA ćemo ga PAMTITI (VIDEO)

Na festivalu se dodeljuju dve nagrade: Nagrada za inovativnost u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji i Nagrada za najbolji snimateljski rad, koje će dodeliti ovogodišnji tročlani žiri u sastavu: Jacek Laskus, filmski snimatelj iz Poljske, poznat po radu sa rediteljima kao što su Robert Altman, Majkl Presmen, Donald Petri i kao jedan od snimatelja dokumentarnog filma “Colors Straight Up”, koji je nominovan za Oskara 1998. godine, snimatelj Dušan Joksimović nagrađen za rad na filmovima “Rane”, “Sveti Georgije ubija aždaju”, “Top je bio vreo”, “Falsfikator”, “Dnevnik mašinovođe”, “Kralj Petar Prvi” i drugi  i snimatelj Mario Sablić, četiri puta nagrađen godišnjom nagradom Hrvatskog udruženja filmskih snimatelja, koji potpusuje fotografiju u 12 igranih filmova i 18 televizijskih serija.

U takmičarskom delu programa biće prikazano osam igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije koje je selektor festivala, Miodrag Miša Milošević, pažljivo odabrao vodeći se vizuelnim dostugnućima direktora fotografije koji su uspeli da tokom čitavog filma postignu vizuelno jedinsvo slike.

KAMIONDŽIJE 3 – TOP 10 činjenica o seriji koje do sada NISTE ZNALI! Koliko se Baja i Žića razlikuju od Paje i Jareta?

Filmovi će biti prikazani u dva termina u 17.30 i 20h, a ulaz na sve projekcije je besplatan, sa maksimalnim brojem od 30 posetilaca u sali, uz poštovanje svih epidemioloških mera.  

  

Prvog dana festivala gledaoci će moći da vide igrane filmove “Asimetrija” rediteljke Maše Nešković i direktora fotografije Đorđa Arambašića i “Ekipa” Marka Sopića i direktora fotografije Dimitrija Jokovića Džime. Drugog dana festivala biće prikazani filmovi “Ime naroda” reditelja Darka Bajića i direktora fotografije Zorana Jovanovića Žafra i “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića na kojem je direktor fotografije bio Stefan Milosavljević. U petak 20. novembra na program su ostvarenja “Otac” reditelja Srdana Golubovića i direktora fotografije Aleksandra Ilića i “Proleće na poslednjem jezeru” reditelja Filipa Čolovića i direktora fotografije Gojka Despotovića. Poslednjeg dana festivala na programu su filmovi “Sutra je još uvek juli” Dejana Vlaisavljevića Nikta u kojem se kao direktor fotografije potpusuje Predrag Bambića i “Vojna akademija 5”, reditelja Dejana Zečevića na kojem su radili direktori fotografije Zoran Petrović i Nebojša Bašić.

TOP 10 činjenica o filmu JUŽNI VETAR 2 koje do do sada NISTE ZNALI! Na koga će UDARITI MARAŠ?

Posle pet održanih izdanja, festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” se od sledeće godine seli u Novi Sad.

Foto Promo