Connect with us

Top Story

Otkrivamo NAJVEĆU TAJNU serije KALKANSKI KRUGOVI – Evo GDE se nalazi manastir iz ZABRANA! U njemu su STVARNO lečili GUBAVCE! Ali to nije SVE!

Published

on

Ko prati jednu od najzanimljivijih serija koje su se u skorije vreme pojavile na našim malim ekranima, misterioznu dramu „Kalkanski krugovi“, sigurno se bar jednom zapitao gde je serija snimana. Kako smo to već u jednom od naših ranijih tekstova otkrili „Kalkanski krugovi“ i mistični Gubin dol smešteni su u uselu Jelovik nadomak Aranđelovca. A ovog puta otkrivamo gde se nalazi mesto centralne radnje serije – zapušteni manastir u središtu Zabrana.

Pročitajte još Dragana Mićalović OTKRIVA da li je Una POŠTENA devojka? EVO šta bi volela da NAUČI od nje!

Naime, reč je o starom pravoslavnom manastiru Kasteljan koji se nalazi na severoistočnoj padini Kosmaja, u selu Nemenikuće.

Manastir je podignut na ruševinama starog rimskog utvrđenja iz 2. veka nove ere. Glavna uloga utvrđenja bila je zaštita kosmajskih rudnika. Među drevnim zidinama ovog zdanja iz 14. veka u seriji je zatočena lepotica koja navodno pati od gube, a kojoj je Zabran podario večnu lepotu, a verovatno i produžio život.

Pročitajte još Igra sudbine 263. epizoda – Žaklina upoznaje OCA! Aleksa KREĆE na Brunera! Sledi ŠOK!

Manastir koji je danas posvećen Svetom Đorđu nastao je za vreme kralja Dragutina, i njega je nastanjivalo 10 monaha. U 15. veku, despot Stefan Lazarević nad manastirom je dozidao kupolu. Kasteljan je pod naletima Turaka srušen u 17. veku. Od tada je ostao neobnovljen.

Veoma zanimljiv podatak je da su ljudi u ovaj manastir dolazili da bi se lečili od kožnog oboljenja zvanog guba, ili lepra, baš kao u seriji.

Pročitajte još Kalkanski krugovi 9. epizoda: ŠOK! Miona se VRAĆA! Svetlana OTKRIVA Dejanu STRAŠNU istinu o ZABRANU! (VIDEO)

Još jedan zanimljiv podatak je da je Kasteljan bio pod zemljom sve do 70-ih godina 20. veka, kada je doslovno otkopan. Tom prilikom pronađena je časna trpeza sa urezanim likom jelena i fragmenti fresaka što govori da je manastir nekad bio živopisan.

Pročitajte još EKSKLUZIVNO – OTKRIVAMO: EVO kako Katarina Radivojević i Dragan Bjelogrlić izgledaju u seriji NEČISTA KRV! Pogledajte VIDEO!

Na Đurđevdan 2000. godine posle tri veka prvi put je ponovo održana služba u ovom manastiru, a za nastojatelja ove svetinje postavljen je iguman Jeftimija. Time je trebalo da se ubrza obnova manastira, ali taj pplan još nije zaživeo. Možda će njegova glavna uloga u seriji Kalkasnki krugovi pomoći u tome.

Foto Printskrin

Advertisement