Connect with us

NE PROPUSTITE

Spasi ajkulu na VIASAT NATURE u ponedeljak 7. juna od 20.05

Published

on

U julu 2015. godine, Australijanac Mik Fening učestvovao je Svetskoj surferskoj ligi kada ga je napala velika bela ajkula. Svedoci su bili hiljade užasnutih navijača koje su taj događajvideli uživo na televiziji. Fening je bio u vodi u zalivu Džefriz, nedaleko od obale pokrajine Istočni Kejp u Južnoj Africi. Čekao je da dođe na red da se takmiči kada ga je napala ajkula. Sada već bivši surfer, koji je postao zaštitnik prirode i voditelj novog dokumentarca Spasi ajkulu, Mik odlazi na putovanje kako bi shvatio iskustvo koje je doživeo kada ga je napala ajkula i saznao više o ovim vrhunskim predatorima. Ova fascinantna dvodelna serija biće premijerno prikazana na kanalu Viasat Nature. Prvi deo je na programu 7. juna od 20.05, a drugi deo u utorak 8. juna.

JANKO iz serije “Igra sudbine” PRETUČEN na ulici! EVO ko ga je NOKAUTIRAO i zbog čega! (POTRESNA FOTKA)

U dokumentarcu Spasi ajkulu, trostruki svetski šampion u surfovanju udružuje snage sa vodećim stručnjacima dok kreće u istraživačku misiju da bi otkrio kako da zaštiti ajkule. Ove moćne ribe su sada postale plen. Procenjuje se da svake godine usled komercijalnog ribolova od 20 do 100 miliona ajkula bude ubijeno. Mnoge ajkule su lovina zbog njihovog mesa i peraja. Sledeći razlog izumiranja ajkula je gubitak njihovog prirodnog staništa zbog zagađenja i izlivanja nafte. Razlog je i što čovek misli da su ajkule smrtonosne ubice. U dve epizode, Mik putuje svetom i istražuje probleme koji se tiču odnosa ajkula i ljudi. Usput otkrivajući najnovija tehnološka rešenja čija svrha je da ljudi i ajkule mogu da bezbedno žive jedni pored drugih. Za to vreme otkriva i skrivene istine, pretnje i načine kako da ove veličanstvene stanovnike okeana spasi od izumiranja.

U ovom dokumentarcu će biti prikazan rad vodećih stručnjaka za ajkule, kao što su dr Čarli Huveners, profesor Kolin Simpfendorfer, dr Nil Hameršlag i poznata zaštitnica ajkula Kristina Zenato.

Foto PROMO

Advertisement