Connect with us

FILM

HIT! STRAHINJA BANOVIĆ – Otkriveni detalji moderne filmske adaptacije epske pesme! A EVO KADA i GDE je premijera!

Published

on

Svetska premijera novog filma Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“ biće prikazana u ponedeljak, u 17 časova, u velikoj festivalskoj sali na 55. Međunarodnom festivalu u Karlovim Varima, koji se ove godine održava od 20. do 28. avgusta.

Film će se, zajedno sa još 11 ostvarenja iz celog sveta, takmičiti za prestižnu nagradu Kristalni globus. Ovo je prvi put nakon 20 godina da Srbija ima predstavnika u glavnom programu Karlovih Vari.

Pročitajte još HIT! TOMA – Dragan Bjelogrlić otkrio ŠTA je želeo da postigne filmom o slavnom pevaču! A EVO ŠTA kaže o Milanu Mariću kao Tomi…

Film je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme „Banović Strahinja“, smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

U snažnoj i autentičnoj ljubavnoj priči glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil. Značajna uloga pripala je i Nebojši Dugaliću. Zanimljivo je da sve statiste i pojedine manje uloge u filmu tumače pravi migranti iz više izbegličkih kampova u Srbiji.

Pročitajte još OVACIJE ZA film TOMA U SARAJEVU! Svetskom premijerom filma o Tomi Zdravkoviću svečano zatvoren Sarajevo Film Festival 2021!

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije. Srpski producent je Miroslav Mogorović ispred kuće Art & Popcorn, u saradnji sa Cinnamon Filmom.

Da podsetimo, povodom premijernog prikazivanja filma u glavnom takmičarskom programu festivala u Karlovim Varima, Stefan Arsenijević je izjavio da je ova premijera velika čast:

– Izuzetno sam uzbuđen i počastvovan što će svetska premijera našeg filma biti na festivalu u Karlovim Varima. Pre svega se radujem kontaktu sa publikom, pošto je festival najavio fizičko izdanje. Godinama sam radio na ovom projektu, prvo pišući sa koscenaristima Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom, a zatim sa fantastičnom, talentovanom međunarodnom i domaćom ekipom glumaca i saradnika.

Pročitajte još HIT! JUŽNI VETAR – Glumac Miodrag Radonjić odgovorio na kritike da film LOŠE utiče na omladinu!

– Veliku zahvalnost dugujemo i migrantima iz izbegličkih kampova koji su sa nama podelili svoja iskustva i neka od njih ponovo proživeli u filmu. Bio je to po mnogo čemu jedan poseban, neuobičajen projekat. Radujem što će konačno i publika moći da ga vidi – dodao je reditelj.

Reditelj Stefan Arsenijević slavu je stekao sa kratkim filmom „(A)torzija“ za koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za Oskara. „Strahinja Banović“ je njegov drugi dugometražni film, nakon ostvarenja „Ljubav i drugi zločini“ koji je premijerno prikazan na Berlinalu.

Pročitajte još HIT! Glumica Matea Milosavljević blistala na Sarajevo Film Festivalu!

Film „Strahinja Banović“ podržali su Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar i Kreativna Evropa- MEDIA.

Foto Printscreen IMDb

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Izvor: filmitv.rs/Telegraf

Advertisement