Connect with us

Top Story

Sve o II sezoni srpske “Igre prestola”: ODUŠEVIĆE VAS nove priče serije “SRPSKI JUNACI SREDNJEG VEKA”!

Published

on

Posle uspešne prve sezone dokumentarno-igrane serije „Srpski junaci srednjeg veka“ (2017), u toku je snimanje novih 10 epizoda. Budući da se srpskim srednjim vekom u formi istraživačko-obrazovnog televizijskog narativa godinama malo ko bavio, osnovna ideja i namera autorskog tima produkcije Contrast Studios bila je da napravi kvalitetan program koji će privući, a istovremeno i edukovati, kako stariju tako i najmlađu TV publiku. Kao rezultat emitovano je 10 epizoda kvalitetnog naučno-obrazovnog sadržaja, koji je gledaocima pružio obilje informacija i saznanja, i to kroz slikovito, prijemčivo i nadasve interesantno TV štivo.

PROČITAJTE I: KORONA virus udario i na MILOŠA BIKOVIĆA: “Hotel Beograd” pred zatvaranjem!

Drugi ciklus „Srpskih junaka srednjeg veka“ ispričaće nam nove priče o nekim od najvećih junaka naše proslosti. Svaka od 10 polučasovnih epizoda u strukturi dokudrame donosi gledaocima malo poznate detalje iz srpske srednjovekovne istorije i baštine. Reč je o višeslojnim pričama sa atraktivnim i savremenim postupcima, uz obilje ilustracija kako grafičkih, digitalnih tako i kostimiranih i igranih. Junaci druge sezone biće Stefan Lazarević, Đurađ Branković, car Uroš, Jelena Balšić, vojvoda Momčilo, Jug Bogdan, Banović Strahinja i Tvrtko I Kotromanić, a kroz sage o njima saznaćemo i mnogo toga o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji u srednjem veku, viteštvu, narodnom ali i istorijskom, naučnom pamćenju.

– Kada treba započeti novu sezonu uspešnog serijala, uvek imate određenu vrstu uzbuđenja, potrebu da nadmašite ono što ste ne tako davno stvorili, dajući najbolje što znate – kaže za portal filmitv.rs scenarista i reditelj Gordan Matić. – Ipak, ne odustajete i mesecima čitate, ležete i budite se sa vašim junacima razmišljajući kako da ih približite današnjem gledaocu. Gledaocu koji se i sam u međuvremenu razvio i očekuje više. Onda se negde u dubini pojave iskrice, kao svici, koji vas vode i inspirišu. Baš to je i mene dovelo do nove sezone “Junaka”. Isti je period, 14. i prva polovina 15. veka. Osim poznatih sagovornika, drugi ciklus donosi i nove stručne konsultante i mnogo novih lokacija vezanih za našu istoriju srednjeg veka. Posetili smo, na primer, arhiv Dubrovnika, Budima, kao i lokacije u Bosni, Kosovu, Crnoj Gori (Skadar, Bar, Herceg Novi), Vojvodini (Fruška Gora), Srbiji (Prokuplje, Pirot, Golubac, Smederevo). Naravno, priče će morati da se vrate i na neka stara mesta poput Istanbula, Skoplja, Prizrena i Beograda.

Radnja svake emisije počinje u biblioteci ili muzeju. Tamo narator, u čijoj je ulozi glumac Vladimir Aleksić, postavlja tezu date epizode i poziva gledaoce da sa njim učestvuju u otkrivanju istorijskih okolnosti i stvaranja junaka koji je ostavio traga u srpskoj tradiciji, što predstavlja osnovni dokumentaristički narativni sloj. Na svom putu otkrića priče, narator obilazi predele u kojima je živeo junak i tom prilikom sreće stručnjake iz oblasti arheologije, istorije, književnosti, etnologije, koji, svako iz svog ugla, iznose saznanja o njemu.

– Druga sezona istražuje i legendarne pojave za koje istorija nema dokaza da su postojale. Na ovaj način pokušaćemo da dodatno edukujemo publiku, dajući pojašnjenja o zabunama do koje su dovela predanja. U želji da novi serijal bude još kreativniji od prethodnog, planirali smo i atraktivne rekonstrukcije i ilustracije bitnih momenata iz života likova koje obrađujemo. Osim igranih segmenata biće unapređen i nivo grafičke opremeljenosti i ilustrativnosti samih bitaka, mapa i heraldičkih simbola koji će podići upečatljivost izraza serijala – ističe Matić.

Uz vešto komponovanje naracije i stihova iz epske narodne poezije, naši srednjovekovni junaci „oživeće“ kroz prikaze i rekonstrukcije istorijskih događaja, ilustrovanih segmentima moderne animacije i igranih delova, na autentičnim lokacijama. Kombinacija ovih izražajnih oblika kao rezultat daje dovoljno istorijskih činjenica i informacija sagovornika ukombinovanih sa atraktivnim i slikovitim sekvencama, što vodi do boljeg razumevanja i lakše emotivne povezanosti gledalaca sa glavnim junakom.

PROČITAJTE I: KONAČNO! Dragan Bjelogrlić kao “Tajkun”, od 16. marta na RTS 1

U realizaciji serijala, pored autora i tima produkcije Contrast Studios, učestvuju eminentni domaći i strani stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, književnosti i etnologije. Njihov zadatak je bio da na realan način predstave ne samo dobro poznate istorijske podatke, već i materijalnu kulturu i sve ostalo što je činilo svakodnevni život u srednjem veku.

U novih 10 epizoda gledaoci će moći prvi put da vide pojedine artefakte i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju, koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi. Serija je, između ostalog, snimana na Svetoj gori, u Makedoniji, Bugarskoj, Turskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i, naravno, širom Srbije.

Foto Contrast studios

Advertisement