Connect with us

Serije

Američka krimi priča: Seks skandal koji je oborio Klintona

Treća sezona antologijske serije za junakinju ima Moniku Levinski i obrađuje njenu aferu sa prvim čovekom Amerike

Published

on

Incident koji je Bil Klinton svojevremeno u svojoj odbrani te 1998. opisao kao “neprikladan intiman fizički čin” – tema je treće sezone serijala “Američka krimi priča” – pod nazivom “Impičment”, koja nam se od 7. oktobra, četvrtkom u 22.00 premijerno vraća na FOX kanal.

Prošlo je nešto više od dve decenije otkako je modernu američku političku scenu obeležio jedan od najvećih skandala – i prvi opoziv predsednika u poslednjih stotinu godina. Naravno, reč je o aferi Klinton-Levinski koja je izazvala veliku nacionalnu krizu. I u trenutku već postojećeg razdora u vrhu vlasti SAD uzrokovala korenite političke i društvene promene. Pre svega u pogledu seksualnih sloboda i uticaja medija na funkcionisanje državnog aparata.

Afera iz ugla tri žene

Proslavljeni holivudski producent i scenarista Rajan Marfi – vlasnik šest Emija i jedne nagrade BAFTA – posle tri godine rada na ideji začetoj već po okončanju priče o slučaju O Džej Simpsona, kroz 10 epizoda – vraća nas u devedesete godine prošlog veka i istražuje politički zemljotres. U  njegovom epicentru su se našli 42. američki predsednik Bil Klinton i službenica u Beloj kući Monika Levinski.

Serija za koju je scenario priredila Sara Berdžes – prikazaće aferu iz ugla tri žene koje su preko noći dospele u fokus celog sveta – Monike Levinski, Linde Trip i Pole Džouns. “Impičment: Američka krimi priča” otpočinje pet godina pre izbijanja skandala. Polako nas uvodi u ono što je omogućilo da predsednik najuticajnije države na svetu zloupotrebi svoju moć – prokocka fotelju u legendarnom “Ovalnom kabinetu”, rizikuje brak sa Hilari Klinton, ali i obeleži život Monike Levinski.

Sjajna glumačka ekipa

Zvezdanu glumačku postavu trećeg ciklusa serije “Američka krimi priča” predvode britanski glumac Klajv Oven (Bil Klinton) nominovan za jednog Oskara – i vlasnica četiri Emija, zvezda kultnih “Sopranovih”, glumica Idi Falko (Hilari Klinton). Ipak, u centru pažnje je mlađa glumačka postava. Nju čine Sara Polson (Linda Trip) dobitnica nagrade Emi za ulogu Marše Klark u prvoj sezoni “Američke krimi priče”. Zatim mlada zvezda Bini Feldstin koja će nam dočarati život i stradanje Monike Levinski, i Analej Ašford kao Pola Džouns.

Zanimljiv podatak je i to da je jedan od koproducenata u trećem nastavku bila Monika Levinski. Ona je davala sugestije za scenario i radila sa glumicom koja igra njen lik. U seriji se u roli Marše Luis, majke Monike Levinski, pojavljuje i oskarovka Mira Sorvino.

Izvor: filmitv.rs

Foto: Photograph © 2021 Twentieth Century Fox Film Corporation and FX Productions, LLC. All rights reserved

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Continue Reading
Advertisement