Connect with us

FILM

“Dina”: Filmska poslastica za ljubitelje Ratova zvezda (TREJLER)

Film “Dina” je adaptacija SF romana Franka Herberta, o sinu plemićke porodice kome je poverena zaštita najvrednije stvari i ključnog elementa u galaksiji.

Published

on

U mitskoj avanturi “Dina” pratimo Pola, briljantnog i talentovanog mladića, rođenog za velike stvari. On mora da otputuje na najopasniju planetu u univerzumu kako bi osigurao budućnost svoje porodice i naroda. Dok mračne sile ulaze u sukob zbog snabdevanja planete najdragocenijim resursom koji postoji – nečega sposobnog da otključa najveći potencijal čovečanstva. Preživeće samo oni koji mogu da pobede svoj strah.

Film je sniman u Budimpešti, ali i u Norveškoj i Jordanu. Neke scene su snimljene u pustinji u Abu Dabiju, i to u najtoplijem periodu. Zanimljivo je da u filmu nije korišćeno mnogo CGI efekata – kompjuterski generisana slika, jer je reditelj Deni Vilnev želeo da dočara inspiraciju prikazujući stvarno okruženje. Svemirski brodovi, takođe, nisu bili kompjuterski kreirani.

Više od 1.000 kostima

Za potrebe enterijera, freske koje prikazuju kulturu ljudi sa Arakisa, bile su ručno izrađene. Za potrebe snimanja scena sa pustinjskim crvima, sagrađene su velike platforme. Glumac Stelan Skarsgord je proveo osamdeset sati na stolici za šminkanje. Reditelj Deni Vilnev je tokom prvih dana snimanja plakao od radosti zbog načina na koji je Timoti Šalame doneo lik glavnog junaka Pola.

Za film je napravljeno više od hiljadu kostima. Muzičar Hans Cimer je uradio novi instrument i osmislio jezik za horske pesme – tako da muzika u filmu zvuči kao da nije s ovog sveta.

Glavne uloge tumače: Timoti Šalame, Rebeka Ferguson, Džoš Brolin, Džejson Mamoa, Havijer Bardem, Stelan Skarsgord i mnogi drugi.

Film je premijerno prikazan 3. septembra na Venecijanskom Filmskom Festivalu. Prvobitno, američka premijera je bila zakazana za novembar 2020, ali je zbog pandemije pomerena za 22. oktobar 2021.

Publika u Srbiji će moći film da pogleda u bioskopima od 21. oktobra.

Foto Promo / IMDb

Izvor filmitv.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Advertisement