Connect with us

Domaće serije

EKSKLUZIVNO Radoš Bajić kao kralj Milutin Nemanjić! Evo u kojoj seriji!

Glumac Radoš Bajić zaigraće jednog od najmoćnijih i najsurovijih srpskih vladara srednjeg veka

Published

on

Posle dva ciklusa, koja su oduševila i publiku i kritiku, igrano-dokumentarna serija “Srpski junaci srednjeg veka” vraća se uskoro sa trećom seznom na male ekrane. Nove epizode uveliko se snimaju, u produkciji “Telekom Srbija” i “Contrast studios”, a neke od likova koje serijal obrađuje su kralj Uroš, kralj Dragutin, kralj Milutin, Stefan Dečanski, Mara Branković i Stefan Vukčić Kosača.

Kralja Milutina Nemanjića (1282—1321)  oživeće naš proslavljeni glumac, reditelj i scenarista Radoš Bajić. Milutin je bio jedan od najmoćnijih i najsurovijih srpskih vladara u srednjem veku. Rođen je u Nerodimlju, prestonici srpskog kraljevstva, kao mlađi sin kralja Uroša Prvog, i mlađi brat kralja Dragutina, iliti “sremskog kralja”.

Kralj Milutin: Ozbiljan politički faktor u regionu

Rados-Bajic-kao-kralj-Milutin-Srpski-junaci-srednjeg-veka-2

Radoš Bajić kao kralj Milutin Nemanjić

Tokom njegove četrdesetogodišnje vladavine, Raška je otpočela intenzivno širenje ka jugu na račun Vizantije, čime je srpskoj državi priključen severni deo današnje Albanije i veći deo današnje Makedonije. Osim toga, vodio je uspešne ratove sa Bugarima, od kojih je trajno osvojio Braničevo sa Kučevom i Tatarima.

Posle Dragutinove smrti, 1316. godine, došao je u sukob sa kraljem Mađarske Karlom Robertom (1310—1342), zbog zauzimanja poseda svog brata i tada je izgubio Mačvu i Beograd (1319). Milutin je prvi kralj Srbije koji postaje ozbiljan politički faktor u regionu. Sklapao je ofanzivne saveze, ali i bio je i meta jakih saveza okolnih država. Ženidbama je uspeo da obezbedi osvajanja iz ratova sa Vizantijom i Bugarima, dok je sukob sa Tatarima okončao slanjem svog sina-naslednika Stefana kao taoca.

Milutin je bio veoma surov vladar, a posle neuspele pobune njegovog sina Stefana Dečanskog, naredio je da ga oslepe.

Na unutrašnjem planu je izvršio promenu sa raškog skromnog dvora, ceremonija i titula na vizantijsko uređenje sa raskošnim dvorom. Ženio se čak pet puta, poslednji put petogodišnjom Simonidom 1299. godine. Iz tih brakova je imao dvojicu sinova Stefana i Konstantina, i dve ćerke Anu (Nedu) i Caricu (Zoricu).

Paralelno sa jačanjem njegove države jačala je i Srpska crkva. Podigao je i obnovio veći broj manastira i crkava među kojima se izdvajaju Bogorodica Ljeviška, Gračanica, Kraljeva crkva u Studenici i njegova zadužbina Banjska. Zajedno sa velikim feudalnim posedima, crkvi je poklanjao i ljude (zemljoradnike i robove), koji su postajali “crkveni ljudi”.

Zbog svojih zasluga za crkvu je kanonizovan dve i po godine nakon smrti i proglašen Svetim kraljem, a njegovo žitije je napisao njegov saradnik i kasniji arhiepiskop srpski Danilo Drugi.

Domaćin serijala “Srpski junaci srednjeg veka” i narator je Vladimir Aleksić, dok je narator opeva Tihomir Stanić. Osim Radoša Bajića, specijalan gost biće i glumac Dragan Mićanović.

BONUS VIDEO Serija BRANILAC 6. epizoda: Dvostruko ubistvo u Mačvi

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Contrast studios

Advertisement