Connect with us

Domaće serije

SRPSKI JUNACI SREDNJEG VEKA 3: Ovo su KRALJEVI i glumci koji ih tumače U NOVOJ SEZONI

Novi ciklus domaće serije oživljava srpske vladare

Published

on

U traganju za srednjevekovnom istinom često potežemo za poveljama, zapisima i žitijima u kojima srećemo mnoge ličnosti davnih vremena, mnoge junake dokazane u bojevima, ali i vitezove bez mača, koje je vreme iznedrilo. Većina ih je zaboravljena. Većina zaslužuje zaborav. Samo najveći heroji će se zauvek pamtiti. Najbolji. Najbolji i najgori. I nekolicina onih koji su pomalo bili i jedno i drugo.

Treća sezona serijala “Srpski junaci srednjeg veka” nam donosi priče baš o odabranima od obe vrste. O njima i ovoga puta govore najautentičniji sagovornici, dokazuju pouzdani izvori, ilustruju lokacije od Burse, Sofije, Istanbula do Dečana, Sopoćana, Budima i Pešte.

U deset polučasovnih epizoda u formi dokudrame, nova sezona “Junaka” ispričaće priče o životu i sudbini nekih od velikana srpske prošlosti. Među njima će ovoga puta biti kralj Uroš, kraljevi Dragutin i Milutin, Stefan Dečanski, Mara Branković i Stefan Vukčić Kosača. I ovoga puta preplićemo istorijsko, epsko i tradicionalno u pričama o ličnostima koje su odredile sudbinu mnogih naroda i kultura na Balkanu u tom veoma dinamičnom i turbulentnom periodu istorije.

Kralj Uroš (Nikola Rakočević)

Kralj Uroš bio je energičan vladar koji je napravio put za dalji napredak srpske srednjovekovne države. Bio je vladar koji nije razvijao samo srpsku vojsku i politiku, već i srpsku ekonomiju. Položio je temelje buduće moći srednjovekovne srpske države. Jedan je od najsposobnijih i najvažnijih vladara srpskog srednjeg veka, veliki ktitor, u narodu poznat kao “hrapavi” kralj.

Srpski-junaci-srednjeg-veka-3-sezona-7

Nikola Rakočević kao kralj Uroš

Kralj Dragutin (Vučić Perović)

Ličnost kralja Dragutina oduvek je privlačila pažnju. Njegov život bio pun je dramatičnih i uzbudljivih obrta, a njegova dela i odluke ostavile su posledice po čitav Balkan. Kralj Dragutin se u životu za vlast u Srbiji borio i protiv svog oca i protiv svog brata. Bio je jedinstven vladar u srpskoj istoriji koji je predao vlast, ali ne i krunu.

Kralj Milutin (Radoš Bajić)

Sin kralja Uroša I Nemanjića i kraljice Jelene Anžujske, kralj Milutin se smatra jednim od najkontroverznijih vladara srpskog srednjeg veka. On je vladar koji je od Srbije napravio najmoćniju državu na Balkanu, kralj koji je vladao 40 godina i podigao 40 zadužbina. Bio je istaknuti državnik i najveći ktitor u srpskoj istoriji. Kralj Milutin je vladar koji je započeo ekspanziju srednjovekovne Srbije.

Stefan Dečanski

Stefan Uroš III Dečanski jedan od najtragičnijih srpskih kraljeva.  Vladar koji je, nakon svakog udarca sudbine, znao da se uzdigne, uzdižući Srbiju. Bio je jedan od onih koji je svoj tron branio mačem i najzaslužniji za pripremu najveće ekspanzije srpske države u njenoj istoriji. Veliki ktitor i tragična ličnost srpskog srednjeg veka. Sveti kralj, mučenik čiji su život i smrt protekli u znaku hrišćanskog čuda. Vladar koji je odneo najznačajniju vojnu pobedu srpskog srednjeg veka.

Stefan Vukčić Kosača (Nikola Šurbanović)

Jedan je od poslednjih samostalnih srednjovekovnih vladara Južnih Slovena. Nosio je titulu hercega i upravo je teritorija kojom je upravljao dobila ime po njemu – Hercegovina. Bio je istaknuti velmoža bosanskog kraljevstva.

Mara Branković (Petra Dimitrijević)

Mara Branković je jedna od izuzetnih žena srpskog srednjeg veka, sudbinski obeležena porodičnim imenom. Svojom energijom i radom doprinela je duhovnosti, ali i diplomatskim vezama istoka i zapada. Ostavila je mnogo veći trag u istoriji nego u narodnoj tradiciji. Bila je žena izuzetnih sposobnosti sa posebnim darom za diplomatiju. Zaštitnica svih Hrišćana na prostoru Osmanskog carstva. Jedan od istinskih junaka srpskog srednjeg veka.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Contrast studios

Advertisement