Connect with us

FILM

RTS doneo odluku: Evo da li će prikazati bosanski film “Quo vadis, Aida?“

Posle zahteva da se ostvarenje Jasmile Žbanić prikaže na Javnom servisu Srbije, stigao je zvaničan odgovor RTS-a

Published

on

Nakon što je film “Quo vadis, Aida”, anti-ratna priča posvećena Srebrenici, osvojio tri glavne nagrade Evropske filmske akademije u Berlinu, na adresu Radio-televizije Srbije stiglo je više zahteva da se film emituje na nacionalnoj frekvenciji. U pokušaj uređivanja programa RTS-a i propisivanja šta bi naša kuća morala da emituje, istovremeno ovih dana horski su se uključile i televizije N1, Nova S i list “Danas”. Odluku o tome da li će i kada nešto biti emitovano u programu naše kuće doneće, kao i do sada, kolegijum RTS-a – poručuju iz Javnog servisa Srbije.

U pismu Regionalne akademije za razvoj demokratije se navodi da je vreme da Javni servis uzme u obzir na svetskom nivou prepoznatu umetničku vrednost filmskog remek-dela “Quo vadis, Aida?”, koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kojem igra veliki broj glumaca iz Srbije. Traže da RTS građanima Srbije omogući da vide film.

– Da smo mislili, kao Akademija za razvoj demokratije, da je RTS onaj iz 90-ih ne bismo ni uputili apel. Smatramo da je RTS svestan umetničkog dometa ovog filma koji je pokupio prestižne evropske nagrade – kaže Balša Božović iz Akademije za razvoj demokratije.

Dodaje da znaju da je postojalo interesovanje novinara iz Srbije da prisustvuju festivalu u Veneciji gde je bila premijera filma, ali da italijanska vlada to nije omogućila zbog pandemije koronavirusa. I glumica Jasna Đuričić želela bi da vidi film na RTS-u.

Uredništvo Radio-televizije Srbije je odgovorno za program koji se emituje na njenim kanalima, pa i za igrani filmski program, kaže Nikola Popević, odgovorni urednik redakcije Filmskog programa.

– Kao javni servis građana Srbije, RTS se trudi da pokrije sve teme: od državnog, kulturno-istorijskog i svakog drugog značaja. To radi pre svega profesionalno i nepristrasno – ističe Popević.

Podseća da je na godišnjicu zločina u Srebrenici emitovan dokumentarni film “Srebrenička polja smrti”, ali da je RTS prikazao sudbinu tamošnjih Srba filmom “Zločin bez kazne – stradanje Srba u Podrinju” autorke Slađane Zarić.

– RTS se ovim temama bavio odlukama svojih urednika kojima nisu prethodile bilo kakve medijske kampanje – ukazuje odgovorni urednik redakcije filmskog programa RTS-a.

Film “Quo vadis, Aida?”, Jasmile Žbanić, dostupan je onlajn gledaocima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Severnoj Makedoniji, saopštili su producenti.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement