Connect with us

Domaće serije

BLOK 27 Otkrivamo: Da li je Mali RAJKO zaista postojao? Naježićete se kada SAZNATE!

Koliko je istine u legendi o malom Rajku?

Published

on

Blok 27 mali Rajko

Blok 27 serija je koju od subote 19. februara gledamo na kanalu Superstar vikendom od 21.00. Tema serije počiva na malom Rajku, dečaku koji obitava u podrumu jednog novobeogradskog solitera, a koji u redovnim intervalima u nepoznatu dimenziju nazvanu Blok 27 odvodi decu koja se godinama potom vode kao nestala.

Iako je jasno da je reč o fikciji, fenomen oslikan u liku malog Rajka srpskom folkloru nije tako stran i nepoznat. Zato se i sa pravom možemo zapitati da li je mali Rajko stvarno postojao?

Na neki način – jeste. Možda ne baš pod tim imenom, i možda nije bio dečak, ali pojava prinošenja ljudske žrtve da bi se ostvario prosperitet i napredak stara je koliko i ljudski rud. I dok se još zgražavamo nad ovim istim kada je reč o azijskoj i latinoameričkoj istoriji u kojoj je veoma teško razlučiti istinu od mitologije, prinošenje ljudske žrtve veoma precizno imamo opisano i u našoj istoriji.

Najbolji primer za to je epska pesma “Zidanje Skadra na Bojani” gde braća Mrnjačević, da bi umilostivila prirodu u zidine Skadra zatvaraju živu ženu. Svima je poznat ovaj ep, ka oi njena molba da joj neimari ostave slobodnu jednu dojku kako bi mogla da doji svoje dete. Upravo ovu pesmu recituje i jedan od junaka serije “Blok 27”, na osnovu čega se može zaključiti da su autori serije početnu inspiraciju između ostalog pronašli i u ovoj pesmi.

Zanimljivo je i to, a to verovatno većina nas nije znala, da je pesma “Zidanje Skadra na Bojani” zasnovana na hiljadu godina starijoj legendi koja je zaista povezana sa 2.000 godina starom tvrđavom Rozafa na brdu iznad Skadra, a koja govori o tri brata koja su gradila tu tvrđavu godinama bezuspešno, jer bi reka preko noći nosila sve što bi oni sagradili. Tada su poslušali savet mudraca i u temelje grada zazidali ženu jednog od njih da se zidine više ne bi rušile. Priroda je tražila žrtvu da bi dozvolila da braća otmu jedan njen deo. Na neki način, to se može tumačiti kao porez prirode na tlo.

Tvrđava Rozafa na brdu iznad Skadra

Na ovo mesto i danas dolaze majke bez mleka da se pomole u kapelici u tunelu silne tvrđave na vrhu 130 metara visoke stene. Prema verziji naučnika, kroz sive kamene blokove curi svetlucavi beli kalcit, a stanovnici grada i mnogi koji ga posećuju veruju u legendu opevanu u epskoj pesmi da su to kapi mleka iz dojki neveste koja je žrtvovana tako što je živa zazidana u zidine grada da ga vile više ne bi rušile.

U seriji “Blok 27”, sudbina malog Rajka donekle je povezana sa sudbinom nesrećnice koja je zakopana u temeljima Skadra, a koja je njegova životna priča saznaćete u narednim epizodama.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Instagram

Izvor Film i TV

 

 

Advertisement