Connect with us

Intervjui

Radovan Vujović: Serija “Vreme zla” je bolja “Korena”! Evo i zašto

Od subote, 23. aprila, svakog vikenda u 20 časova na RTS 1

Published

on

Vreme-zla-Radovan-Vujovic1

Ovog vikenda (od 23. aprila) na RTS-u se nastavlja saga o porodici Katić. Nakon velikog uspeha “Korena”, sada je pred nama 15 epizoda serije “Vreme zla”.

Fenomenalnu glumačku ekipu predvode Žarko Laušević, Nada Šargin, Goran Šušljik, Goran Bogdan, Nebojša Dugalić, Radovan Vujović, Isidora Simijonović, Pavle Mensur i Pavle Čemerikić. Reditelj je Ivan Živković, a scenario je, prema delima Dobrice Ćosića, napisala Sanja Savić Milosavljević.

– Ovo jeste na neki način nastavak priče o Katićima – kaže Radovan Vujović, koji u seriji tumači lik Ivana Katića. – Samo što je preskočen jedan središnji deo, a to je “Vreme smrti”, koje je, ipak, zahtevnije, jer se dešava tokom Prvog svetskog rata i ima dosta bitki i masovnih okršaja.

Kuriozitet je to što je Radovan u “Korenima” tumačio lik Ivanovog oca, Vukašina Katića. Od dešavanja u “Korenima” prošlo je dosta godina i sada starijeg Vukašina u “Vremenu zla” igra Žarko Laušević (koga smo u “Korenima” gledali kao Vukašinovog oca Aćima).

Vreme-zla-Radovan-Vujovic-i-Goran-Susljik

Vreme zla: Radovan Vujović i Goran Šusljik

Neizostavno je poređenje ova dva Ćosićeva junaka iz perspektive talentovanog glumca:

– Lik Ivana je korak dalje u mojoj karijeri. On je veći, složeniji i meni je samim tim bio teži za tumačenje.

Ivana Katića je, naravno, upoznao kroz Ćosićeva dela:

– U romanima postoji detaljna predistorija njega kao lika. Uprkos tome što je bio poluslep, učestvovao je kao dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, bio je zarobljen i proveo je dve godine u logoru gde su ga svirepo mučili. Po završetku Drugog svetskog rata završio je ponovo na robiji – navodi Vujović.

Prema njegovim rečima, Ivan je ceo svoj život promašio i straćio ga na borbe za ideologiju i bolji svet, dok su svi oko njega zauzimali strane i snalazili se.

– Posle svih strahota koje je pretrpeo u Prvom svetskom ratu, Ivan nije mogao da shvati da će svet ponovo između sebe da se uništava, ubija i mrzi. Ostao je dosledan svom zdravom razumu, ali u tom vremenu zla ostao je po strani – objašnjava glumac.

Njemu je, kako kaže, bilo zanimljivo da razume čoveka koji je prošao kroz sve to i da u u njegovim osećanjima i energiji pronađe istinu.

– “Vreme zla” je korak dalje u odnosu na “Korene”. I što se tiče teme i obima, kao i nivoa na kojem je rađena, cela serija je nešto na šta možemo da budemo ponosni – zaključuje Vujović.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo RTS

Advertisement