Connect with us

Domaće serije

TOP 10 SRPSKIH SERIJA koje se emituju U SVETU! Ove DVE će vas SIGURNO IZNENADITI! Evo i KOJE!

Srpske serije osvajaju svet!

Published

on

TOP 10

TOP 10 SRPSKIH SERIJA koje se emituju U SVETU! Ove DVE će vas SIGURNO IZNENADITI! Evo i KOJE!

Srpske serije polako, ali sigurno poslednjih godine krče put ka inostranom tržištu. Nakon što je ekspanzija domaće produkcije gledaocima u Srbiji podarila mnoštvo TV naslova najrazličitijihžanrova, došlo je vreme da nove serije iz lokalne produkcijske kuće vid ii publika širom sveta. Od krimića i trilera, preko melodrama do istorijskih i mističnih drama sa elementima horora, sve više naših serija emituje se u svetu. Pa, da vidimo i koje su.

1. Ubice moga oca

Ubice mog oca 6 (3)

Kako je rekao koscenarista i reditelj TV projekta koji je zauvek promenio domaću TV scenu, Predrag Gaga Antonijević inspiracija da s Natašom Drakulić napiše scenario za „Ubice moga oca“ bila mu je američka kriminalistička hit serija „True detective”.

U „Ubicama mog oca“, glavni junak, inspektor Aleksandar Jakovljević, čiji lik tumači Vuk Kostić, uprkos svom problematičnom ponašanju, dobija zadatak da reši slučaj ubistva ćerke jedinice uglednog biznismena. Aleksandar, čiji je otac ubijen kao policijski inspektor na zadatku, i čija smrt nije rasvetljena, ništa ne prepušta slučaju i kopa po svakom segmentu života ubijene devojke. U početku ne razume kakvom se riziku zbog toga izlaže jer je moćnicima iz policije, povezanim s kriminalcima, veoma stalo da se to ubistvo zataška. Radeći na slučaju, dovodi u vezu ubistvo devojke sa ubistvom svog oca…

Serija je uvrštena u redovan program striming medija Amazon Prime video

 

2. Senke nad Balkanom

marija-bergam-maja-davidovic-senke-nad-balkanom-2

“Senke nad Balkanom” prva je serija iz domaće produkcije koju je u svoju ponudu uvrstio nekad od najvećih svetskih “striming” servisa. “Senke” je otkupio Amazon, a serija je dostupna na njihovoj platformi “Amazon prime”.

Na Amazonu je omogućeno gledanje prve sezone, odnosno deset epizoda “Senki nad Balkanom”. Serija Dragana Bjelogrlića na englskom nosi naslov “Black sun”, namenjen inostranom tržištu.

3. Miris kiše na Balkanu

Posle serija „Senke nad Balkanom“ i „Ubice mog oca“ još jedna srpska serija dospela je na jednu od najpoznatijih svetskih striming platformi, čuveni Amazon prime video. Iako bi mnogi očekivali da je reč o još jednoj mističnoj istorijskoj drami ili trileru, ovog puta reč je o melodrami „Miris kiše na Balkanu„.

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice sefardskih Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka.

4. Državni službenik

Drzavni-sluzbenik-3-sezona-7-epizoda

Najpopularnija domaća kriminalistička serija „Državni službenik“ privukla je pažnju velikog broja gledalaca iz regiona, a sa svojim misterioznim zapletima i uzbudljivim preprekama sa kojima se glavni likovi susreću, upoznaće i publiku širom sveta. Prava na emitovanje zajedničkog ostvarenja kompanije Telekom Srbija i produkcijske kuće Film Danas, otkupile su svetske platforme Disney+ iz Indije, GloboPlay iz Brazila, Somos Next i Flix Latino za područje SAD i Portorika, Pop TV, Brio kanal i Voyo iz Slovenije i RTL i Play Premium platforma iz Hrvatske. Ovom svojevrsnom potvrdom kvaliteta serije, najavljen je i početak emitovanja treće sezone – počev od 23. aprila, od 21h, na Superstar kanalu, gledaoci će vikendima imati priliku premijerno da gledaju 14 novih epizoda.

5. Dug moru

Dug moru 3

Još jedna domaća serija it Telekom produkcije koja je otkupljena za emitovanje u inostranstvu je i “Dug moru”. Mistična drama iz Rosa koja svojom radnjom prepliće prošlost, sadašnjost i budućnost otkupljena je od strane distributerske kuće GoQuest media kada i “Državni službenik”.

Da podsetimo, radnja serije se odvija u Boki kotorskoj i u Beogradu. A reč je o meštanima poluostrva Luštica, gde je veo između živih i mrtvih, sadašnjosti i prošlosti tanak. Uloge tumače Ana Lečić, Dragan Mićanović, Vule Marković, Bojana Maljević, Sebastijan Kavaza, Nada Šargin, Leon Lučev… Kreatori serije su Bojana Maljević i Goran Gajić.

6. Nečista krv

U programskoj ponudi Netfliksa (Netflix), vodećeg planetarnog striming-servisa današnjice, od danas je i jedan od naših najboljih filmova u 2021, „Nečista krv: Greh predaka“ u režiji Milutina Petrovića.

Sa engleskim nazivom “Bad Blood”, Petrovićevo ostvarenje je i prvi film na srpskom jeziku koji se od danas može gledati na najvećoj filmskoj platformi Netflix.

Prvu verziju scenarija pre četiri decenije napisao je veliki sineasta Vojislav Voja Nanović (1922–1983), koji je pripovetke, drame i romane našeg legendarnog pisca Borisava Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od četrdeset godina.

Pored nezaobilaznog Stankovićevog romana „Nečista krv“, građa za scenario obuhvata drame “Tašana”, “Koštana” i “Jovča”, i zbirku pripovedaka „Božji ljudi“…

Nanovićev tekst u scenario za „Nečistu krv: Greh predaka“ adaptirala je scenaristkinja Milena, a film je nastao u produkciji kuće This and That Productions (Snežana van Hauvelingen).

Antologijske junake Bore Stankovića igraju Dragan Bjelogrlić (Hadži Trifun), Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Dejan Bućin, Tim Sejfi, Nela Mihajlović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Teodora Dragićević, Milica Gojković, Vaja Dujović, Miša Borlja, Marko Todorović…

7. Crna svadba

Crna svadba

Serija “Crna svadba” donela je revoluciju na domaće male ekrane. Bio je to prvi domaći psihološki horor triler posle filma “Leptirica” iz 1973. godine i TV drame “Glava šećera” (1991), kultnih ostvarenja koja su generacijama plašila decu.

Posle velikog uspeha koji je postigla u Srbiji, čemu svedoči i činjenica da je najbolje ocenjena nova serija u aktuelnoj, 2021/22 sezoni na sajtu IMDb, “Crna svadba” kreće u osvajanja sveta. Naime, priču o borbi dobra i zla, vlaškoj magiji, demonima koji žele da zavladaju svetom, uskoro će gledati i publika u Australiji.

8. Porodica

Boris-Isaković-serija-Porodica

Srpska drama „Porodica„, koja je osvojila niz nagrada na Sarajevo Film Festivalu, među kojima i priznanje za najbolju dramsku seriju, kako prenose strani mediji prodata je za prikazivanje u Severnoj Americi.

Serija u režiji Bojana Vuletića i produkciji kompanije Firefly, kako navodi Variety, emitovaće se ove jeseni na OTT striming servisu MHzChoice gde će se pridružiti spisku vrhunskih evropskih naslova, uključujući i italijanski hit „Inspektor Montalbano“ i originalnu seriju produkcije Movistar Plus „Arde Madrid“.

„Porodica“ je mini-serija iz pet delova koja nas vodi kroz tri dana koja su prethodila hapšenju bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića. Na dodeli nagrada u Sarajevu, osvojila je nagrade za najbolju dramsku seriju, najboljeg autora serije koja je otišla u ruke Bojana Vuletića, i za najboljeg glumca – Borisa Isakovića u roli Slobodana Miloševića.

9. Tajne vinove loze

Tajne-vinove-loze-2

Globalni nezavisni distributer TV sadržaja GoQuest media, posle serija „Državni službenik“ i „Dug moru“ otkupili su i Telekomov mega hit „Tajne vinove loze“ čija je druga sezona upravo emitovana na kanalu Superstar i RTS 1.

Uz srpsku seriju u kojoj glavne role tumače Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković, GoQuest Media za međunarodno tržište otkupio je i serije iz Poljske, Estonije i Rumunije.

Predstavnici ove distributerske kuće poručili su da sa zadovoljstvom nastavljaju saradnju sa kompanijom Telekom Srbija i da su ovu godinu krunisali kupovinom jedne od najgledanijih srpskih serija.

10. Južni vetar

JUZNI-VETAR-serija

Nakon što je pre dve godine prvi deo filma videlo više od milion i po gledalaca, usledio je i neverovatan uspeh TV serije koja se početkom 2020. godine emitovala na RTS.

Milionska publika širom Ruske Federacije moći će da prati TV seriju „Južni vetar“ koja će od danas biti dostupna na ruskoj platformi start.ru. Ovo je prvi put u istoriji da je neka srpska serija dostupna na jednoj od najvećih ruskih platformi, čime je projekat „Južni vetar“ postigao još jedan u nizu neverovatnih uspeha.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Izvor Film i TV

Advertisement