Connect with us

Sadržaj epizoda

NEČISTA KRV ostvarila VELIKI USPEH na evropskom festivalu serija! Evo KOJE mesto je osvojila SRPSKA SERIJA!

Srpski hit oduševio žiri

Published

on

Nečista krv

NEČISTA KRV ostvarila VELIKI USPEH na evropskom festivalu serija! Evo KOJE mesto je osvojila SRPSKA SERIJA!

Na gala ceremoniji sinoć završenog drugog međunarodnog televizijskog festivala Javnih servisa „Srce Evrope“, koji se održavao u Varšavi u periodu od 14. do 17. novembra 2022. godine., drugu nagradu u kategoriji igranih TV serija osvojila je serija „Nečista krv“, snimljena u produkciji igranog programa Radio-televizije Srbije u režiji Milutina Petrovića i Gorana Stankovića. Ova porodična saga, koja zahvata period od četrdeset godina s kraja 19. Veka u Srbiji, osvojila je žiri pričom o tri generacije jedne porodice i njenom finansijskom, moralnom i fizičkom propadanju.

Predsednik žirija u kategoriji igranih TV serija Marko Novaković, odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS, u obrazloženju nagrade istakao je da se radi „o izuzetnom ostvarenju koje na kvalitetan način opisuje ugrožen položaj žena u to vreme, ali i govori o zabranjenim ljubavima, spletkama i ubistvima, ugovorenim brakovima i osvetama, kao i tadašnjim neprijateljstvima između Srba, Albanaca i Turaka.“

Žiri čiji su članovi bili predstavnici Javnih servisa Poljske, Češke, Gruzije, Litvanije, Estonije, Srbije i Ukrajine, doneo je odluku da prvu nagradu u kategoriji igranih TV serija, u konkurenciji sedamnaest prijavljenih naslova, dodeli seriji „Sumnja“, snimljenoj u koprodukciji Javnog servisa Češke Republike i produkcije ARTE. U obrazloženju žirija stoji da se radi „o vrhunski produkciranoj i precizno režiranoj mini seriji koja nam još jednom pokazuje kako je drama koja se odvija u samom čoveku veća od svih dramskih sukoba koji se odigravaju oko nas.

Zapažen uspeh na festivalu „Srce Evrope“ u kategoriji programa za decu i mlade postigao je i televizijski serijal „Mina prelazi nivoe“, realizovan u produkciji Školskog programa RTS-a u režiji Marka Jeftića, koji je ušao u nominaciju od pet najboljih dečijih serija u konkurenciji od dvadesetsedam prijavljenih naslova.

U kategoriji dokumentarnih TV programa bila je i prva epizoda serijala „Kamera je prisutna – Čovek iz Šangaja“, snimljena u produkciji dokumentarnog programa Radio-televizije Srbije u režiji Gregora Zupanca. Pored gore navedenih kategorija na festivalu „Srce Evrope“ dodeljene su i nagrade u kategorijama dugometražnih TV filmova i digitalnih platformi.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Izvor Film i TV

Foto Promo RTS

Advertisement