Connect with us

Domaći film

NOVI DOMAĆI FILMOVI: Predstavljamo vam TOP 10 NAJBOLJIH ostvarenja!

Evo kada stižu u bioskope

Published

on

NOVI DOMAĆI FILMOVI: Predstojeća filmska godina biće veoma zanimljiva i uzbudljiva. U bioskope stižu dugo očekivani filmovi, pa ćemo tako u narednih godinu i po dana gledati istorijske spektakle, uzbudljive trilere, ratne drame, biografske drame, romantične drame…

U nastavku teksta donosimo vam TOP 10 domaćih filmova koji će obeležiti sezonu 2023/2024. na bioskopskom platnu.

10. Kruna (2023)

Serija-Kruna

Muzička bajka „Kruna” sa elementima trilera, u režiji Vasilija Nikitovića, dobila je podršku Filmskog centra Srbije u novembru 2021. na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Snimanje filma počelo je tokom oktobra u Beogradu i okolini, pod okriljem producentskih kuća “Kinooko film” i “100 Strong Production”, uz koprodukciju Telekoma Srbije.

“Kruna” prati život četvoro muzički nadarenih vršnjaka koji osamdesetih godina beže iz doma za nezbrinutu decu, jer im uprava ne dozvoljava da pevaju i sviraju. Kada se upuste u nepoznato, upoznaće Romana – kralja muzike, koji će im promeniti živote.

Producenti “Krune” su Dušan Stojaković i Vasilije Nikitović, reditelj i koscenarista filma, koga je domaća publika upoznala zahvaljujući njegovom debitantskom filmu “Četiri ruže”.

U filmu i TV seriji od 12 epizoda, koja se istovremeno snima, glume: Dragan Gagi Jovanović, Sonja Kolačarić, Nikola Vujović, Srđan Žika Todorović, Vanja Ejdus, Gordan Kičić, muzičar Goran Bregović, Antonije Pušić – Rambo Amadeus, Jana Ilić Milić, Nada Macanković, Vuk Kostić, Nenad Stojmenović, Nikola Kolja Pejaković, Vahid Džanković, Iva Štrljić, Radoje Čupić.

9. Pored nas (2023)

Pored nas

Najavljen kao akciono-avanturistički spektakl, “Pored nas” Stevana Filipovića zaokružuje trilogiju koju čine rediteljevi filmovi “Pored mene” (2015) i “Pored tebe”, koji u bioskope stiže početkom 2023. Svi ti filmovi su nastali u produkciji kuće “Hypnopolis”.

Film “Pored nas” nastaje po scenariju Stevana Filipovića, glavne uloge tumače – Slaven Došlo, Nikola Glišić, Darko Ivić, Gorica Regodić, Milica Majkić i Isidora Simijonović.

Takodje režiser i montažer Stevan Filipović, snimio je i “Pored tebe”, ovog puta u formi trilera iz sveta tabloidnog novinarstva.

Razlikuju se i glumci od prvog dela: Mina Nikolić, Miriam Margolyes, Branislav Trifunović, Darko Ivić, Goran Jevtić, Nikola Rakočević, Milica Majkić.

8. Pukotina u ledu (2023/2024)

Snimanje novog domaćeg filma „Pukotina u ledu“ autorke Maje Miloš završeno je nakon planiranih 35 dana na lokacijama u Beogradu, Novom Sadu, Divčibarama i Crnoj Gori.

Savremena, autentična i sirova bajka istražuje integritet i seksualnost žena u našoj surovoj stvarnosti, prema scenariju rediteljke, poznate po kontraverznom, šokantnom, nezavisnom filmu “Klip” (2011).

Glavnu ulogu u provokativnoj drami “Pukotina u ledu” tumači Jovana Stojiljković, jedna od značajnijih glumica mlađe generacije, sada slavna po filmu i seriji “Vera”.

Film ispituje žensku seksualnost u jednom svetu opsednutom seksu, u kome se ona često koristi kao oruđe u igri moći, i predstavlja savcremenu adaptaciju bajke o Snežani.

Pored Jovane Stojiljković, ključne uloge tumače Marko Grabež, Anđela Jovanović, Nataša Ninković i Ljubomir Bandović, kao i hrvatski glumci Barbara Nola, Goran Navojec i Dejan Aćimović.

7. Majka Mara (2023)

Majka-Mara-Mirjana-Karanovic

Drugi rediteljski projekat glumice Mirjane Karanović – “Majka Mara” nedavno je završen sa snimanjem, sledi post-proodukcija, montaža.

Novo ostvarenje prati život žene nakon samoubistva sina jedinca, a projekat je već dobio podrške nacionalnih fondova u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, kao i putem programa “MEDIA Kreativna Evropa”.

Debitantski film glumice “Dobra žena” (2016), koji je nastao prema njenom scenariju, imao je zapažen uspeh na mnogim festivalima, a svetsku premijeru je doživeo na Sandens festivalu u SAD, čiji je osnivač Robert Redford.

6. Izolacija (2023/2024)

Izolacija-film-Milos-Bikovic

Miloš Biković će, osim Rusije, biti uposlen na više projekata u Srbiji, jer je završio snimanje psihološkog trilera “Izolacija” reditelja Marka Backovića, poznatog po akcionoj hit komediji “Taksi bluz” (2019).

Pored Bikovića, igraju i Anica Dobra, Miodrag Miki Krstović, Mladen Andrejević, Anđela Jovanović, Marko Mak Pantelić.

Za sve ljubitelje trilera, horora i misterije, prema rečima autora, novi projekat bi trebalo da bude spoj evropskog i američkog žanrovskog filma.

Priča prati Jovana, mladog biologa koji dobija posao nadgledanja migracija životinja i održavanja istraživačke opreme duboko u nenaseljenoj šumi.

Na snimcima se u jednom trenutku pojavljuje misteriozni čovek za koga počinje da sumnja da ga uhodi, i kako vreme u izolaciji bude odmicalo, Jovan će biti svedok noćnih poseta, čudnih telefonskih poziva i neobjašnjivih zvukova koji će početi da bude njegovu paranoju i strah.

5. Bauk (2023/2024)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FILMITV.RS (@filmitv.rs)

Film “Bauk” govori o bombardovanju Srbije. Snimanje ove antiratne drame, viđene očima osmogodišnjeg dečaka, simbolički je počelo 24.marta 2022. na godišnjicu bombardovanja SR Jugoslavije i završeno je 5.juna ove godine.

Scenarista i reditelj filma je Goran Radovanovic, autor filma Enklava, scenograf je Vladislav Lasić  a direktor fotografije je trenutno jedan od vodećih evropskih snimatelja Vladislav Opelyants.

U filmu u glavnim ulogama se pojavljuju: osmogodišnji dečak Jakša Prpić, Vojin Ćetković, Sara Klimoska i Miloš Biković.

4. Djeca Kozare (2024)

Scenario koji je čekao više od tri decenije uveliko se realizuje pod rediteljskom palicom Lordana Zafranovića – “Zlatni rez 42” Aleksandra Diklića.

Kako je od ranije poznato, tekst „Djeca Kozare“ koji je Arsen Diklić napisao još 1986, Zafranović je adaptirao i uveo pojedine nove scene, kako bi što vernije prikazao zastrašujuće događaje iz leta 1942. godine, vezane za logor u Jasenovcu.

Igraju – Predrag Miki Manojlović, Leon Lučev, Džek Dimić, Irfan Mensur i drugi.

Snimanje će imati dve etape i planirano je da traje skoro godinu dana, a biće realizovana i mini serija od šest epizoda.

3. Budi Bog s nama (2024)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FILMITV.RS (@filmitv.rs)

Takođe, u nekoliko etapa se uveliko snima veoma ambiciozan projekat “Budi Bog s nama” legendarnog Slobodana Šijana, gde Miloš Biković igra glavnu ulogu Boška Tokina (1894 – 1953), koji je bio jugoslovenski pionir filmske kritike i misli o filmu kod Srba.

Pored toga bio je i propagator filma, tada novog medija, novinar, pisac, prevodilac, teoretičar, kritičar.

Osim Bikovića igra jaka glumačka ekipa – Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Goran Bogdan, kao i – Ivan Tomić, Milutin Milošević, Jovana Stojiljković, Denis Murić, Joakim Tasić i mnogi drugi.

Biće to prava čudesna fantazija o Bošku Tokinu, a ne biografska drama, kako je objasnio Slobodan Šijan, autor kultnih filmova “Maratonci trče počasni krug”, “Ko to tamo peva”, “Davitelj protiv davitelja”, ali i – “Kako sam sistematski uništen od idiota”, “Tajna manastirske rakije”.

2. Čuvari formule (2023)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FILMITV.RS (@filmitv.rs)

Film “Čuvari formule” je istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine, rađena je po bestseleru Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“,  a scenario za njegovu filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste.

U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani.

Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

U naslovnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

1. Heroji Halijarda (2023)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HEROJI HALIJARDA (@heroji.halijarda)

Ratna drama inspirisana istinitim događajima, “Heroji Halijarda” neispričana je priča o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, o ljubavi i dobroti… U proleće 1944. godine, u trenutku završnice Drugog svetskog rata, u jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao “Operacija Halijard”.

“Heroji Halijarda” priča je o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji ceo jedan narod odvode u sunovrat.

U ovom velikom filmskom delu o patriotizmu i dobročinstvu našeg naroda, ali i o bratoubilaštvu, podelama i raskolima našlo se skoro stotinu stranih i domaćih glumaca, među kojima: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nebojša Dugalić, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Radoje Čupić, Slobodan Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković i drugi… Tu je i veliki broj talentovanih mladih glumaca: Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević, Mihailo Perišić, Ognjen Nikola Radulović, Nemanja Rafailović, a pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu projekta čine i strani glumci sa engleskog govornog područja: Stiven Mur, Skot Aleksander Jang, Majkl Stoki, Adam Devenport, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke, Kevin Klark…

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Izvor: Film i TV / Musicpocket

Advertisement