Connect with us

Sadržaj epizoda

Drug Marko 2. epizoda: U kandžama Gestapoa!

U utorak, 5. septembra, od 22.30 na RTS 1

Published

on

Drug-Marko-2-epizoda

Drug Marko 2. epizoda: Aleksandar Ranković i Ana Pavelić stižu u bombama razrušeni Beograd i planiraju Anin povratak u Zagreb. Ranković se u okupiranom Beogradu uključuje u akcije ilegalaca protiv okupacionih snaga uprkos nastojanjima IV odseka Specijalne policije na suzbijanju komunističkog i partizanskog pokreta u Beogradu i Srbiji u saradnji sa nemačkim policijskim aparatom.

U isto vreme, špijunska mreža je sve komplikovanija – dolaze sovjetski obaveštajci koji deluju u okupiranoj Kraljevini Jugoslaviji (Kopinič, Krajačić, Golubić), a Ranković dolazi na trag i Mustafi Golubiću, za koga Tito izdaje naredbu da mu ne treba praviti probleme.

Ranković se angažuje u akciji aktiviranja radio-stanice koju mu nudi urednik lista „Vreme“ Miloš Miša Brašić, koji je navodno pristao da radi za sovjetsku obaveštajnu službu i od njih je dobio radio-stanicu kako bi ih izveštavao o vojnopolitičkoj situaciji u Jugoslaviji i na Balkanu. U to vreme, vrh Komunističke partije Jugoslavije premešta se u Srbiju odakle kreće oružana borba u čijim pripremama učestvuje i Aleksandar Ranković, kao član CK KPJ. Jedna od važnijih akcija je diverzija na radio-stanicu Beograd, čija je organizacija poverena Aleksandru Rankoviću koji, u tu svrhu, prima na vezu dvojicu ilegalaca, od kojih je jedan trebalo da izvrši sabotažu na radio-stanici. Zbog silne želje da se izvede akcija, bivaju zanemarene mere bezbednosti, a Ranković, bez tračka sumnje u dvojicu povernih mu ilegalaca, zakazuje sastanak neposredno pre izvođenja akcije. Ranković se 27. jula sastaje sa jednim od dvojice ilegalaca, Nemanjićem, i sa osobom koja navodno može da isporuči veće količine oružja. Ispostaviće se da je to Milutin Špartalj, agent Gestapoa, koji je zajedno sa Nemanjićem uvukao Rankovića u zasedu i omogućio da Gestapo uhapsi Rankovića.

Ranković biva uhapšen, odveden u Gestapo i isprebijan. Iako mu ne znaju pravi identitet, Gestapo čini sve da otkrije ilegalnu organizaciju koja je pripremala diverziju na radio-stanicu. Usled teškog prebijanja, Ranković biva prebačen u bolnicu u Vidinskoj ulici, a nemački lekari čine sve da utvrde da li je Ranković stvarno u nesvesti ili simulira. Srpski lekar, dr Pavlović i bolničar Žika pokušavaju da zaštite Rankovića. Za to vreme, Pokrajinski komitet KPJ za Srbiju vrši pripreme kako bi oslobodili Rankovića. U velikoj akciji spasavanja Rankovića, pod rukovodstvom Spasenije Cane Babović i Đura Strugara, učestvuje 40 ilegalaca.

Nakon upada ilegalaca u bolnicu u Vidinskoj ulici, 29. jula 1941. godine, Aleksandar Ranković biva oslobođen i smešten u ilegalni partijski stan u Kumodražu.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo RTS

Advertisement