Connect with us

Sadržaj epizoda

Drug Marko 1. epizoda: Ko je bio drug Marko?

U utorak, 29. avgusta, od 22.00 na RTS 1

Published

on

drug-marko-1-epizoda

Drug Marko 1. epizoda: U prvoj epizodi serije „Drug Marko“ gledaoci će saznati najvažnije podatke o porodici i poreklu Aleksandra Rankovića, njegovom dolasku u Beograd na izučavanje abadžijskog zanata i teškim uslovima života sa kojima se susreo kao dvanaestogodišnji dečak.

Kroz rekonstrukcije, komentare sagovornika i naratora, biće prikazano njegovo uključivanje u sindikalni i radnički pokret, a kasnije i članstvo u KPJ i učešće u protestima i demonstracijama.

Biće zanimljivo da gledaoci vide ko je policiji odao Rankovića, kako je ta osoba kasnije postala visoki funkcioner komunističke Jugoslavije i da li se Ranković svetio zbog toga. Kako je Ranković uhapšen 20. januara 1929. godine, kako je mučen u zatvoru i kako je vođen sudski postupak nakon koga je osuđen na šest godina robije.

Takođe, interesantno je i to ko je Titu predložio Rankovića za pouzdanog i sposobnog saradnika i kako je umesto nadimka Leka dobio ilegalno ime Marko. Gledaoci će saznati zbog čega je Ranković početkom 1941. upućen na rad u Zagreb i kako su u tom gradu izgledali prvi dani rata. Zbog čega je Tito odlučio da Rankovića odmah na početku rata hitno vrati u Beograd.

U ovoj epizodi biće govora i o Rankovićevoj prvoj supruzi Anđi Jovanov, kada su se upoznali i kako su se venčali, a neposredni učesnici događaja iznosiće svoja svedočenja o susretima sa Anđom i Aleksandrom Rankovićem neposredno pred Drugi svestski rat.

U prvoj epizodi igraju: Nebojša Dugalić, Pavle Čemerikić, Milena Predić, Dušan Pavić, Teodor Vinčić, Vahid Džanković, Aleksandar Dimitrijević, Marko Ivanović, Predrag Miletić i Lenka Petrović.

Producentkinja serije je Danka Milošević i produkcija GFC. Reditelj je Nedeljko Kovačić, a autor scenarija Svetko Kovač. Saradnici na scenariju su Nedeljko Kovačić i Kristina Đuković. Narator je glumac Tihomir Stanić.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo RTS

Advertisement