Connect with us

Naša Preporuka

EMISIJA: S TAMAROM U AKCIJI (RTS 1, 21.00)

Published

on

Nova epizoda serijala “S Tamarom u akciji” posvećena je Nikolićima iz sela Zasavica 2. Nakon smrti sina, Dragoslav Nikolić živi u porodičnoj kući sa unucima Dušanom (16) i Dejanom (13) u selu Zasavica 2, opština Sremska Mitrovica. Deda Dragoslav ima i najmlađeg unuka Stefana (8), kojeg je posle razvoda od njegovog sina, majka odvela u Sremsku Mitrovicu. Dva starija dečaka su želeli da ostanu da žive sa dedom i ocem, koji je već bio bolestan.

Usled velikog šoka koji je doživeo nakon smrti oca, srednji sin Dejan oboleo je od dijabetesa. I pored insulinske terapije četiri puta dnevno, dečak je redovan i odličan učenik osnovne škole. Zajedno sa starijim bratom Dušanom, koji je takođe dobar učenik u srednjoj školi. Veoma vole dedu i rado mu pomažu u poljoprivrednim radovima, od kojih ova porodica i živi.

Majka dečaka se uopšte ne interesuje za njihov život i zdravlje a najmlađi dečak Stefan, veoma je vezan za braću i dedu i ponekad im dolazi u posetu. Ipak, zbog loših uslova u kojima se kuća nalazi, ne boravi dugo.

Porodica Nikolić se nada da će opet sva braća biti na okupu, ukoliko se uslovi za život u kući poboljšaju. Iako je otac dečaka, pokojni Siniša, bio jedini zaposleni u porodici – ni tada nije bilo mogućnosti da se kuća u kojoj žive, sredi.

Porodicu Nikolić, skromnu i vrednu, komšije veoma vole i poštuju. Pomažu im koliko mogu, pa su tako i ekipu emisije “S Tamarom u akciji” pozvali u pomoć.

Ekipa emisije “S Tamarom u akciji” je po prvi put uradila ceo krov na kući. Uz veliku pomoć lokalne samouprave, uvedene su voda i kanalizacija, iskopana je septička jama i napravljeno kupatilo, koje ni ova kuća nije imala.

PROČITAJTE JOŠ: KALUP – nova domaća serija koja nas pita KOLIKO KOŠTA ŽIVOT JEDNE BEBE? Srpska STVARNOST koja nikoga ne zanima

– Veliku pomoć je pružila i ekipa KPZ Sremska Mitrovica – uradili su fasadu i kapiju. JKP Sremska Mitrovica je sredilo dvorište oko kuće Nikolića. Komšija Dejan Lončarević sakupio je ostale komšije koje su nam vredno pomagale, ali su se i organizovali u sakupljanju novca, kako bi pomogli da porodica Nikolić isplati stari dug za struju. Tokom sprovođenja ove akcije, na jedan od snimajućih dana došli su nam, sada već tradicionalno – “u goste” i novinari print i elektronskih medija koji su upoznali porodicu, intervjuisali ih kao i toim majstora i sve one koji su u ovoj akciji pomogli. I ovom prilikom zahvaljujem svim kolegama iz medija koji u kontinuitetu podržavaju projekat “S Tamarom u akciji”. Smatram da smo zajedno doprineli da se pre svega ukaže na značaj solidarnosti i zajedničkih napora da, svako na svoj način i u skladu sa mogućnostima, doprinese da mnoge porodice naših sunarodnika, naročito deca i ugrožene društvene grupe – žive u boljim uslovima – rekla je Tamara Grujić.

Tamara je, osim na gradilište, kolege novinare povela i u Specijalni rezervat prirode “Zasavica”, gde su uživali u prirodi, podsetili se detinjstva i upoznali autohtone vrste posavskog goveda, ovce, mangulice…

Produkcioni tim serijala “S Tamarom u akciji” snimio je i rodno mesto “najvećeg Zmaja u srpskoj istoriji” – Stojana Čupića, poznatijeg kao “Zmaj od Noćaja” a saznaćete i kako je reka Sava napravila razliku između Mačve i Srema. Takođe, videćete najduži pešački most u Evropi, koji spaja dva različita mentaliteta ali “Carski grad” – Sirmium, u kome je rođeno sedam rimskih imperatora.

Foto RTS

Advertisement