Connect with us

Top Story

RECENZIJA: TOP 5 momenata po kojima ćemo pamtiti VELIKO finale serije JUŽNI VETAR!

Published

on

Veliko finale serije „Južni vetar“ otvorilo je novu stranicu u knjizi domaće TV, pa i filmske produkcije. Filmske, jer ono što smo u nedelju veče od 20.15 na RTS 1 pogledali bez mnogo sumnje moglo bi se okarakterisati kao sjajan domaći film.

Pročitajte još Južni vetar 14. epizoda ONLINE – JUŽNI VETAR gledaj uživo! Evo kako da pogledate celu seriju ONLINE!

Južni vetar“, uprkos pogrešnom tumačenju mnogih koji su pomislili da ova serija veliča kriminal i sve ono što u našoj zemlji, pa i na Balkanu, ne valja, u stvari velika je upravo u tome što je na nacionalnoj televiziji u udarnom terminu poput isfrustrirane čistačice na steroidima istrgla tepih ispod nogu uljuljkanog javnog mnjenja i zakrvavljenih očiju mu sasula istinu u lice – Evo Srbijo, i svaki Srbine, tu ti je tvoja prljavština. Ne gazi je, nego uradi nešto sa njom. Ja više to ne mogu da čistim!

Pročitajte još “PRINC RASTKO SRPSKI” (2017) – FILM o SVETOM SAVI koji NIKADA nije ugledao SVETLO DANA! Zbog NEMANJIĆA pao u ZABORAV?

Nakon toga, zamišljamo, čistačica „Južni vetar“ odložila je svoje žute rukavice, ubacila džoger u kantu i sela na dvosed da zapali cigaru i popije nešto žestoko. Uz očajničku psovku, normalno. A gledaoci? Pa na njima je ostalo da se suoče sa istinom. I da osim za dobru zabavu, „Južni vetar“ iskoriste i za nešto pametnije. Do tada mi ćemo se pozabaviti najboljim što nam je finale „Južnog vetra“ ponudilo u nedelju 19. aprila.

Pročitajte još Miodrag Radonjić o svom liku iz serije JUŽNI VETAR: BAĆA je kao MAJONEZ – NEZDRAV, a SVI ga VOLE!

Južni vetar – domaća serija ili holivudski blokbaster?

Iako je u komentarima na objavama na našim društvenim mrežama bilo onih koji su rekli da su od finala očekivali nešto više, nažalost, ne možemo se složiti sa njima. U većini slučajeva izuzetno smo kritični prema sadržaju koji komentarišemo, i retko koja serija ili film dobije prelaznu ocenu. Međutim, svaki projekat pri kritici treba posmatrati u nekim okvirima. Za „Južni vetar“ ti okviri su žanr, kvalitet produkcije i glume, scenario i dramaturgija. Po svakoj od ovih stavki „Južni vetar“ je škola za sve domaće projekte. Od prvog kadra do odjavne špice zadovoljen je svaki uslov dobrog i napetog trilera sa aspektima drame i crnog humora. Jednostavno, „Južni vetar“ ima sve – od poštovanja strogih normi zanata koje je ovog puta izdigao iznad svih standarda i prvi put nismo imali dosadnu domaću seriju čijih se scena i dijaloga stidimo, do klišea koji „Južni vetar“ čine holivudskim klasikom, a to se pre svega odnosi na sjajnu hemiju Miloša Bikovića i Miodraga Radonjića i njihovih likova.

Pročitajte još OTKRIVAMO! Miloš Biković NIJE bio PLANIRAN za ulogu MARAŠA! I još TOP 10 činjenica o seriji JUŽNI VETAR koje niste znali!

Južni vetar ima petlju

Ovde bi svako upao u zamku da „Južni vetar“ poredi sa ostalim sličnim domaćim projektima. Međutim, pošto je ova serija neuporediva, mi ćemo tu klopku izbeći jer „Južni vetar“ otpočetka gradi neki svoj put i hrabro se hvata u koštac sa izazovima pred kojima bi mnogi ustuknuli. Tu pre svega mislimo na „rešetanje“ i „odstrel“ vodećih likova po čemu je ova serija veoma upečatljiva. Što je rekao Miloš Biković u njegovom lajv obraćanju na Instagramu posle finala – prelako menjamo dobre glumce i glavne likove. Ipak, za dobru priču, nema dovoljno velike žrtve. Avramović kao reditelj i scenarista to dobro zna, pa ne žali da svoje junake šalje u raj ili pakao da bi svojom smrću doprineli doživljaju i onom trenutku kad gledaocu ispada vilica dok Vajo pada na pod.

Pročitajte još JUŽNI VETAR FINALE Miloš Biković konačno otkrio: JUŽNI VETAR 2 stiže u februaru 2021! A evo i kad druga sezona SERIJE

Maestralni Berček

Ima nešto u glumi Aleksandra Berčeka što svakoj sceni u kojoj se pojavi daje magiju najboljih holivudskih filmova. Svakim svojim pogledom, osmehom, pauzom, uzdahom ovaj glumac stvara dramu koja se može opipati i gotovo pa seći nožem. To je ta glumačka težina koja „Južni vetar“ izdiže iznad proseka i od jedne tendencije da bude sjajna srpska verzija „Paklenih ulica“ stvara nešto više. Brend koji priča svoju priču. Sa naših ulica, iz našeg društva i o našem sistemu koji funkcioniše po svojim pravilima. O njima se mnogo toga zna, ali se uspešno ćuti.

Pročitajte još OTKRIVAMO! Miloš Biković NAJPLAĆENIJI glumac u Rusiji: Evo koliko je ZARADIO za ulogu u hit filmu SLUGA

Vajina smrt

Ispostavilo se da je svaki krokodil zamenljiv, pa i onaj koji misli da je kralj. Jer bara pripada onome ko ju je stvorio, a ne onome ko u njoj pliva. Ovog nepisanog pravila izgleda nije bio svestan lik koji je sjajno dočarao Ljubomir Bandović, ali u kom je sažeta ne samo tragika jednog kriminalca već i čoveka uopšte. Na Vajinom liku možda i najbolje možete videti da je svaki čovek biće vrlina i slabosti. Sjajno razvijen odnos sa suprugom baca svetlo na one aspekte Vajine ličnosti koji se ne odnose samo na njegov posao i radnje sa one strane zakona. Vidimo ga kao čoveka sposobnog za ljubav, saosećanje, strah i poput svakog Balkanca slabog na komplikovane porodične odnose. Na kraju se ispostavi da su svi žrtve nečije igre, i to je u pogledu priče najvažniji domet „Južnog vetra“. Na ovom Balkanu ni bratu se ne može verovati.

Pročitajte još Dobro došli u MOJOFF – najveći sprski online bioskop! Evo kako da gledate najnovije filmove i po kojoj CENI!

Baća i Maraš

Odlična hemija kojom poput dva plesača na podijumu pred kamerama u rolama Maraša i Baće vladaju Miloš Biković i Miodrag Radonjić, verovatno zbog toga što već godina grade taj odnos, čini bar četvrtinu uspeha „Južnog vetra“. Budući da su glavni likovi to je i sasvim razumljivo, ali ono što oduševljava kod „Južnog vetra“ jeste činjenica da ovo nije samo priča o Marašu i Baći. Na isti način razvijene su i sudbine i životne priče drugih likova, te se može reći da „Južni vetar“ vrca od empatije publike sa njegovim junacima. Jer nijedna od tih priča nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Da se uhvatite za bilo koji od likova u seriji ili filmu, u svakom ćete pronaći zrnce stvarnosti koje ga čini velikim i privlačnim. To zrnce zove se duša i upravo to je glavna odlika „Južnog vetra“. Ovo nije ciljano osmišljen projekat razvijen iz šablona da postigne instant uspeh.

Pročitajte još HIT! Stiže film o ĐOGANI FANTASTIKO imperiji! Đole piše scenario i VODI NAS NA MARS!

„Južni vetar“ iz duše i sa dušom priča o dušama onih koji žive stvarnost zvanu Srbija. I baš u tome leži njegovo pravo na uspeh. To je priča jednog naroda, a ne scenario u koji narod treba da poveruje. Takve serije nikada ne postanu hitovi.   

Foto Promo  

Advertisement