Connect with us

FILM

OTKRIVAMO! Miloš Biković NIJE bio PLANIRAN za ulogu MARAŠA! I još TOP 10 činjenica o seriji JUŽNI VETAR koje niste znali!

Published

on

Serija i film “Južni vetar” stekli su vernu armiju obožavalaca, koja, sigurni smo, zna mnogo toga o svojoj omiljenoj TV i bioskopskoj “poslastici”. A da li ste znali da Miloš Biković uopšte nije razmatran za ulogu Maraša i da je reditelj Miloš Avramović zamišljao potpuno drugačijeg glumca na njegovom mestu? U nastavku teksta saznaj kako je najpopularniji srpski glumac postao junak “Južnog vetra”, kao i preostalih devet činjenica koje, sigurni smo, dosad niste znali o ovom filmu i seriji.

1.  “Južni vetar” je najgledaniji srpski film u poslednjih 18 godina i treći najgledaniji film na prostoru bivše Jugoslavije svih vremena! Sa nešto više od milion gledalaca nalazi se odmah iza filmova “Zona Zamfirova” (1.082.052) i “Tesna koža” (1.230.000).

PROČITAJ JOŠ: ŠOK! Miloš BIKOVIĆ slučajno otkrio kada nam stiže JUŽNI VETAR 2! Evo i tačnog datuma…

2. Mada je sa nekoliko desetina hiljada gledalaca “Zona Zamfirova” uspela da sačuva prvo mesto na listi najgledanijih srpskih filmova, “Južni vetar” oborio je rekord zarade filma režisera Zdravka Šotre. Procenjuje se da je “Zone” na bioskopskim blagajnama zaradilo oko dva miliona evra, a “Južni vetar” – 2.365.712 evra. Osim toga, delo reditelja Miloša Avramovića sa budžetom od 360.000 evra bilo je isplativije od “Zone Zamfirove”, u koju je, navodno, uloženo 1.300.000 evra.

Južni vetar 14. epizoda Miodrag Radonjić

3. Za samo sedam dana prikazivanja u 77 bioskopa u Srbiji, “Južni vetar” je uspostavio novi rekord gledanosti i zarade. Tokom prvog vikenda pogledalo ga je više od 150.000 ljudi, a inkasirao je 425.000 evra!

PROČITAJ JOŠ: Miodrag Radonjić o svom liku iz serije JUŽNI VETAR: BAĆA je kao MAJONEZ – NEZDRAV, a SVI ga VOLE!

4. Radni naslov filma bio je “Metar asfalta”. Miloš Avramović u saradnji sa Petrom Mihajlovićem napisao je još 2006. godine prvu ruku scenarija. Tada su detaljno razradili biografije i karaktere likova, koji su kasnije iskorišćeni za film “Južni vetar”. Pet godina kasnije, između 2010. i 2011. scenario za film razrađivali su za seriju, da bi na kraju, ipak, odlučili da snime film.

5. Kada je “na papiru” nastao lik Maraš, Miloš Biković imao je 18 godina i uveliko je snimao seriju “Stižu dolari”.

PROČITAJ JOŠ: VUK KOSTIĆ o ulozi u seriji JUŽNI VETAR: Obožavam SPARTU! Napravili smo NEGATIVCE ZA LEKTIRU!

6. Nije redak slučaj da veliki filmski hitovi tokom nastanka ne nailaze na podršku filmadžija i sponzora. Baš kao što je to bio slučaj sa jednim od najgledanijih američkih filmova svih vremena – “Titanikom” Džejmsa Kamerona, koji je na početku snimanja u Holivudu dobio epitet “fijasko veka”, u “Južni vetar” malo ko je verovao. Osim Miloša Avramovića i njegove ekipe. Na filmu su radili više od 10 godina. Mnogi su prognozirali promašaj, a srpska kinematografija dobila je još jedan filmski hit za sva vremena.

7. “Južni vetar” je apsolutni šampion po broju pratilaca, pregleda i “lajkova” na društvenim mrežama. Na zvaničnom “Instagram” profilu prati ih više od 170.000, na “Fejsbuku” i “Jutjubu” oko 65.000 ljudi.

PROČITAJ JOŠ: VUK JOVANOVIĆ otkriva sve o roli koja mu je promenila život: Nije lako biti TAJKUNOV SIN! A evo ŠTA mi je bilo NAJTEŽE!

8. Uprkos žestokoj konkurenciji, “Južni vetar” je proglašen za najgledaniju seriju u 2020. godini. Sa prosečnim udelom u gledanosti od 35.5%, što znači da je uz seriju u proseku bio svaki treći gledalac televizije u Srbiji. Podatak koji dodatno pokazuje da je ova serija okupila ispred malih ekrana različite generacije jeste da je udeo u gledanosti serije bio najveći u populaciji mladih od 15 do 19 godina i od 45 do 59 godina, koji po starosti odgovaraju roditeljima mladih. Ovo je jedina domaća serija u 2020. godini sa više od dva miliona gledalaca – ne samo u jednoj, već u četiri do sada emitovane epizode.

Južni vetar 2 Miloš Avramović
Serija Južni vetar (Miloš Biković i Miloš Avramović)

9. Mada je do “Južnog vetra” stekao veliku popularnost, kako u Srbiji tako i u Rusiji, Miloš Biković nije dobio ulogu Maraša, što bi se reklo, “na keca”. Morao je, kao i sve njegove kolege, da prođe kasting. Zanimljivo je to da Miloš Avramović u početku nije bio oduševljen što je Biković razmatran za ulogu junaka “Južnog vetra”. Imao je predrasude i smatrao je, kako kaže, da je njegov imenjak previše mekan za lik žestokog momka i da on taj karakter neće moći da iznese na velikom platnu.

– Uradio je dve scene, i ostao sam zbunjen, zatečen koliko je bio dobar. Odmah sam rekao “to je to, našli smo Maraša”. Miloš je fantastičan glumac i saradnik, a baš to što sam mislio da je njegova mana, ispostavilo se kao najveći kvalitet lika. Dodao je još jednu “boju” liku, za koju se publika najviše vezala – rekao je Avramović.

PROČITAJ JOŠ: OTKRIVAMO! Miloš Biković NAJPLAĆENIJI glumac u Rusiji: Evo koliko je ZARADIO za ulogu u hit filmu SLUGA

Južni vetar gej scena

10. Lik geja Stupara, koga je sjajno odigrao Miloš Timotijević, naišao je na veliku osudu poklonika serije. U medijima se digla velika prašina, a glumac je čak dobijao i pretnje putem društvenih mreža. Međutim, autori filma su osudili napade na Timotijevića i poručili da je Stupar još u filmu bio zamišljen kao gej, ali da im ritam, struktura i zaplet nisu odgovarali da taj deo njegove ličnosti razviju.

– Mislim da je nekim ljudima zasmetalo i to što smo napokon gej osobu prikazali mnogo uzbudljivije i normalnije od plašljivog i feminiziranig stereotipa – poručio je Avramović.

Foto Promo

Advertisement