Connect with us

Top Story

Aleksandar BERČEK je oduševio publiku kao CRVENI u seriji JUŽNI VETAR, ali malo je falilo da NE IGRA ovu ulogu! SAZNAJ ZAŠTO!

Published

on

Crveni iz serije “Južni vetar”, koga je maestralno odigrao Aleksandar Berček, stekao je veliku popularnost među gledaocima. Možda čak veću i od samih junaka, Maraša (Miloš Biković) i Baće (Miodrag Radonjić), ovog uzbudljivog serijala i istoimenog filma režisera Miloša Avramovića. U “Južnom vetru” pojavio se tek u nekoliko scena, i potvrdio onu čuvenu izreku: “Ne postoje male i velike uloge, već mali i veliki glumci”. A mnogi i ne znaju da je malo nedostajalo da nekog drugog glumca gledamo u ulozi Crvenog!

PROČITAJTE JOŠ: ŠOK! Miloš Biković se POVLAČI iz JAVNOSTI! Fanovima poručio – VIŠE ME NEĆETE GLEDATI!

Međutim, nije ovo jedini lik zbog kog se Berček dugo dvoumio da li da se vrati glumi. Veliki je spisak uloga koje ne bismo gledali u njegovoj izvedbi da pre pet godina nije presudio jedan telefonski poziv da ponovo stane pred kamere. Naime, kada je završio snimanje filma i serije “Šešir profesora Koste Vujića”, u kojem je takođe delio kadar sa Milošem Bikovićem, Aleksandar Berček je rešio da se povuče iz sveta glume. Na 36. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, gde se 2012. u takmičarskoj konkurenciji prikazivao pomenuti film Zdravka Šotre, Berček je najavio odlazak u penziju.

– Prestajem da glumim, idem u penziju dogodine! Za glumca obično kažu da se nikada ne penzioniše, ali ja ću moći, i – idem! – poručio je tada doajen našeg glumišta, svojevremeno i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, a i danas veoma popularni glumac koji je ostvario mnogobrojne antologijske filmske i pozorišne uloge.

I svoj plan je sproveo u delo. Povukao se u selo Mala Rementa, u podnožju Fruške gore, gde je daleko od očiju javnosti živeo dve godine. Sve dok nije usledio poziv Gorana Šušljika i produkcije “Eye to eye” da zaigra lik majora Čiču Miljkovića u seriji “Čizmaši”, koja je rađena po istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića.

Aleksandar Berček i Miodrag Dragičević u seriji „Čizmaši“ (2015)

PROČITAJ JOŠ: VUK JOVANOVIĆ otkriva sve o roli koja mu je promenila život: Nije lako biti TAJKUNOV SIN! A evo ŠTA mi je bilo NAJTEŽE!

Upravo je ovaj projekat vratio Berčeka pod reflektore. Ubrzo je, izgleda, shvatio da se zaželeo glume, pa smo ga gledali u filmu i seriji “Santa Maria della Salute”, te serijama “Žmurke”, “Državni službenik” i “Junaci našeg doba”. Nedavno je završio snimanje akcionog filma “Ključ”. Međutim, sve su to epizodne role, kojima daje magiju najboljih holivudskih filmova. Svakim svojim pogledom, osmehom, pauzom, uzdahom ovaj glumac stvara dramu koja se može opipati i gotovo pa seći nožem. Baš njegova glumačka težina izdigla je “Južni vetar” iznad proseka i od jedne tendencije da bude sjajna srpska verzija “Paklenih ulica” stvara nešto više. Brend koji priča svoju priču. Sa naših ulica, iz našeg društva i o našem sistemu koji funkcioniše po svojim pravilima. O njima se mnogo toga zna, ali se uspešno ćuti.

Tri velika jubileja

Berčeka ove i sledeće godine očekuju tri velika jubileja. Kultni film “Ko to tamo peva”, reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića, obeležiti 40 godina od premijernog prikazivanja. Nažalost, ovu godišnjicu sa Berčekom dočekaće samo Slavko Štimac i Boro Stjepanović iz glavne glumačke postave. Sa nama već odavno nisu Pavle Vuisić, Milivoje Mića Tomić, Taško Načić, Danilo Bata Stojković i Dragan Nikolić, a od skoro i Neda Arnerić. Zanimljivo je to da Miška nije trebalo da igra Berček, što je jedne prilike i sam potvrdio.

Dragan Nikolić, Pavle Vuisić i Aleksandar Berček u filmu „Ko to tamo peva“ (1980)

Bogdan Diklić je prvo pozvan da igra moju ulogu, ali nije prihvatio. Šijan je jednom rekao da su samo dva glumca shvatila da će to biti dobar film i oni su odmah prihvatili, a to su – Paja Vuisić i Aleksandar Berček. Tada nije bilo para, iako svi hvale ta vremena. Živeo sam ko slepac. Kaže mi Šijan: “Bilo bi dobro da se ošišaš”. Ja pitam: “Je li tu šminkerka da me odmah ošiša, da se Šijan ne predomisli”. A tih osamdesetih da si ošišan na kratko i ideš ulicom… Znalo se ko su bili ošišani. To je odmah legitimisanje.

PROČITAJ JOŠ: Hana Selimović otkriva sve pikanterije o seriji TAJKUN: Zbog samo JEDNE STVARI sam pristala da glumim JOVANU NESTOROVIĆ!

Naš proslavljeni glumac 4. septembra proslaviće 70. rođendan, a 2021. i pola veka uspešne karijere! Prvu ulogu, Zorana iz TV filma “Muzički automat”, odigrao je pre 50 leta! Ovekovečio je likove poput Miloša Obrenovića u seriji “Vuk Karadžić”, Milana Obrenovića u seriji “Kraj dinastije Obrenović”, bio je Mrki u serijama “Otpisani” i “Povratak Otpisanih”, a pamtimo i njegove bravure u filmovima “Dečko koji obećava”, “Nacionalna klasa”… Umetnički rad Aleksandra Berčeka mnogo puta je nagrađen. Poslednje u nizu je priznanje “Zlatni beočug”, koje je dobio 2012. godine za životno delo.

– Nagrade se ne dobijaju. Dobijate na lotu ili sportskoj prognozi. Ja sam svoje zaslužio – koncizan je Berček, a na pitanje da li među mladim kolegama vidi svog naslednika, kaže da za glumca nije dobro da se na nekog ugleda ili da ima idole, već svako treba da radi svoj posao na jedinstven način i gradi svoj put i ugled među gledaocima.

Foto Promo

Advertisement