Vuk Kostić u filmu o vojnoj operaciji KORIDOR 92! ČAST mi je bila dočarati DEO SRPSKE ISTORIJE!

Druga faza snimanja dokumentarno-igranog filma o probijanju Koridora 1992. godine, koji spaja istočni i zapadni deo Republike Srpske, počela je snimanjem rekonstrukcija u kasarni u Rumi. Film autorke Slađane Zarić radi se u koprodukciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“, Radio-televizije Srbije i Televizije Republike Srpske. Prethodno, u improvizovanom studiju u Banjaluci snimljene su izjave oko 80 direktnih učesnika borbi.

Objekti kasarne u Rumi adaptirani su kako bi podsećali na uslove u kojima su vođene  borbe za probijanje “puta života”, odnosno koridora. Iz Rume, snimanje će se preseliti na Pasuljanske livade, a zatim u okolinu Vršca.
 
– U Banjaluci, u tom periodu nakon velike ofanzive hrvatske vojske, 42 dana nije bilo struje, počinje da nestaje hrana, cigareta ima…  Imamo situaciju da je umrlo 12 beba kojima je zbog nedostatka kiseonika zaista oduzeto pravo na život. Ne znam šta bi sa tim bebama bilo, da li bi one preživele, ali kiseonik do njih zbog tog zastoja na Koridoru, zbog toga što je “put života” bio presečen, nije mogao da dođe“, priča autorka filma Slađana Zarić.


 
Film hronološki prati dešavanja, od prelaska hrvatske vojske preko Save, formiranja logora, stradanja Srba u Odžaku, Derventi i pogibije 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje. Uz svedoke, u filmu učestvuju i glumci iz Srbije i Republike Srpske

„Nisam puno igrao istorijskih likova, ova tri svrstavam u njih, to je velika čast, igrao sam kod Srdana u Krugovima i Aleksandra u pozorištu, to ima posebnu težinu, a pristao sam sada odmah jer ja vodim računa o tome“, kaže glumac Vuk Kostić.


 
„Nije rađen film o Koridoru. Ja sam tada bio mlad ali se sećam kakva je euforija vladala, koliko je ljudi išlo u akciju i znalo se da je to od životne važnosti i svi su uložili maksimalno truda da to uspe“, dodao je glumac Slobodan Perišić.


 
Vojna operacija Koridor trajala je od 28. juna do 6. oktobra 1992. godine na prostoru Posavine. U akciji su poginula 273 borca Vojske Republike Srpske, a ranjeno je 1.918 boraca.

Foto Igor Salinger