Connect with us

NE PROPUSTITE

Srpski junaci srednjeg veka: Jelena Balšić – petak, 20. novembra (RTS 2, 20.05)

Published

on

Srednjevekovna epoha svakako je bila prostor muške dominacije. Uticaj žena bio je ograničen uglavnom na njenu ulogu u porodici. Čak i to nije zavisilo od njene volje jer su brakovi, posebno pripadnika vladarskih, plemićkih i drugih uglednih porodica sklapani gotovo isključivo iz političkih ili drugih interesa.

Sličan početak bio je namenjen i junakinji naše priče, Jeleni, Lazarevoj kćeri. Ipak, ona je odlučila da neke stranice svog života sama ispiše, sopstvenom rukom i time ostavi primer žene koja se ne uklapa u sliku o srednjem veku kakvu obično imamo.

Jelena je svojom ličnošću, sposobnostima i mudrošću obeležila epohu u kojoj je živela. Bila je srednjovekovna vladarka i diplomata. Istovremeno, dala je i veliki doprinos kulturi kao književnica i pokroviteljka i zaštitnica monaha. Jelena je bila jedna od najistančanijih i najplemenitijih žena srpskog srednjeg veka.

Energična, sposobna i preduzimljiva, ostavila je veoma dubok trag u istoriji celog Balkana. Saznanja i podaci o njenim postupcima, odlukama koje je donosila i čitavom njenom životu naterali su istoričare da preispitaju uobičajenu predstavu o ulozi žene u srednjem veku na ovim prostorima.

Nova epizoda igrano-dokumentarnog serijala „Srpski junaci srednjeg veka“ donosi nam priču upravo o Jeleni Balšić, a njen lik će, u različitim životnim dobima, oživeti poznate srpske glumice Branka Pujić i Anđela Jovanović.

Foto Contrast Studios

Advertisement