Connect with us

FILM

Preminula čuvena DARA iz ŽIKINE DINASTIJE! Pogledajte LEGENDARNE scene po kojima ćemo je PAMTITI (VIDEO)

Published

on

Glumica Darinka Dara Čalenić umrla je noćas u 87. godini, nakon duge i teške bolesti, saopšteno je iz Kino-Teatra.

Na sceni je odigrala preko 40 glavnih uloga, među kojima su Puk, Hermija (San letnje noći), Izabela (Hajde da se igramo), Lizi (Bludnica dostojna poštovanja), Alison (Osvrni se u gnevu), Petrunjela (Dundo Maroje), Anžela (Iza zatvorenih vrata), Bobočka (Filip Latinović), Fineja (Mudra glupača), gospođa Šampinjon (Silom muž), Emili Dikinson (Lepotica Amhersta), Lizistrata (Lizistrata), Kolombina (Maskerata), Izota (Savonarola i njegovi prijatelji).

Pročitajte još OTKRIVENO: Evo KOLIKO su novca zarađivali glumci serije TAJNE VINOVE LOZE – PO EPIZODI! ŠOK!

Na televiziji je učestvovala u mnogim dramskim emisijama, raznim serijama, zabavnom i dečijem programu. Na filmu je odigrala veliki broj uloga (Kad budem mrtav i beo, Gospođa ministarka, Rafal u nebo, Mačak pod šlemom, Siroma sam, al” sam besan, Vetar je stao pred zoru, Čuvar plaže u zimskom periodu, Silom otac, Put oko sveta, i drugi). Njena najpoznatija televizijska uloga je Dara iz čuvene ŽIKINE DINASTIJE. 

Pročitajte još EKSKLUZIVNO – PINK pokreće STRIMING PLATFORMU sa 500 serija i 8.000 filmova! A evo i KADA!

Dobitnica je nagrade za glumačko ostvarenje na Sterijinom pozorju 1965. (Izota u Savonaroli i njegovim prijateljima).

Nagrađena je 2006. zlatnom plaketom i diplomom Sterijinog pozorja “za izuzetnu glumačku ličnost i pomoć mladima”. Godine 1975. godine dobila je nagradu Avala filma za najbolju debitantsku ulogu u filmu Pop Ćira i pop Spira.

Pročitajte još KALJAVE GUME – OTKRIVAMO: Hoće li biti DRUGE SEZONE? Robert i Vesna se spremaju za HOLIVUD!

Od 1970. godine živela je u Americi (Njujork, Boston/Kembridž), gde je igrala u drami I. Bergmana “Persona”, koju je režirao njen suprug, ugledni profesor filma na Harvardu Vlada Petrić, koosnivač i Harvardovog filmskog arhiva (Harvard Film Arćive).

U Beograd se vratila 2014. godine, gde poslednje godine života provodi sa svojim suprugom.

Pročitajte još EKSKLUZIVNO – Otkrivamo KADA počinje snimanje SRPSKE DINASTIJE! Samo što nije!

Od 2004. godine, ustanovljene su dve specijalne (novčane) nagrade na Sterijinom pozorju, za najbolju glumicu i glumca do 30 godina iz fonda “Dara Čalenić”.

Foto Promo

Izvor 24/7.rs

Continue Reading
Advertisement