Connect with us

Featured

TOP 9 reakcija građana Negotina na TAJNE VINOVE LOZE! Evo koje su NAJVEĆE GREŠKE U SERIJI!

Published

on

Serija “Tajne vinove loze”, emitovana na kanalima RTS i Superstar srušila je sve rekorde gledanosti i na naše male ekrane donela duh vinogradarstva i prelepe pejzaže severa i istoka Srbije. Sa posebnom pažnjom, sigurni smo, serija se gledala i u Negotinskoj krajini, pa je bilo zanimljivo čuti šta Negotinci misle o TV hitu koji je zaludeo Srbiju. Zato vam donosimo TOP 10 reakcija stanovnika Negotina na seriju Tajne vinove loze, i to zahvaljujući portal Vesti Online

1. Sanja Stević, vlasnica frizerskog salona

Nisam ljubitelj takvih serija, ali gledala sam je pošto se često pominje naš Negotin, a i moja sestra Maja se bavi vinarstvom. Podrum Milivojević, u selu Rečka, praktično je s druge strane brda od Rajačkih pimnica. To se već dva velika razloga da se serija pogleda. Nažalost, shvatili smo da je u Negotinu vrlo malo materijala snimljeno iako imamo i možda lepše kafiće i ulice nego oni u seriji. To je veliki propust.

2. Sanja Milošević – učiteljica

– Serija mi se strašno sviđa, pogotovo uloga Vere koju igra Sloboda Mićalović. Veoma je bitno za kulturni značaj našeg regiona što se radnja odvija u Negotinu. Pored našeg najpoznatijeg kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca i Hajduk Veljka, svet će sada saznati i o Negotinu kao vinskom kraju i tradiciji proizvodnje grožđa i vina na ovim područjima koja datira od doba kada su ovi prostori bili u sastavu Rimskog carstva u vreme imperatora Marka Aurelija – ističe učiteljica Sanja Milošević.

Tajne-vinove-loze-druga-sezona-02

3. Mihajlo Nikolić – vojnik

– Jedino zameram scenaristi jer je trebalo da se informiše o tome da se Negotin nalazi na istoku, a ne na jugu Srbije. Ipak je dobro da se čuje za naš kraj i da smo poznati po vinu jer se o tome ne zna mnogo u Srbiji. Često se vide naša crkva, spomenik i centar, upravo ovde gde se nalazimo, ali ništa više od grada koji inače lep. One kafane i kafići se ne nalaze ovde kao ni hotel, ni policijska stanica, kao ni bolnica. Takođe zameram što se u seriji stalno pije neki alkohol. Gotovo da nema scene bez vina i rakije i kad se serija završi ili ću da postanem alkoholičar ili ću da zasadim vinograd – u šali kaže Nikolić.

Dvadesetak kilometara od Negotina se nalazi selo Rajac. Na brdu iza ovog prelepog, ali prilično napuštenog mesta, smešteno je etno-selo Rajačke pimnice. U njemu postoji ukupno 280 objekata sagrađenih u 19. veku kada je ovaj kraj doživeo procvat (1864. do 1900).

U vreme kada je francuska industrija vina imala veliki problem sa filokserom (bolest korena vinove loze), vinogradari iz ove zemlje krenuli su u potragu za predelima koji su najsličniji onima na kojima rastu njihovi poznati vinogradi. Zaustavili su se na ovom području koji je bio gotovo identično kao i oblast u Francuskoj.

Francuzi tada pomažu izgradnju i uvećanje vinograda u ovom delu Srbije i pomažu izgradnju pimnica koje su služile za čuvanje vina i to je bila jedina namena. Pored Rajačkih, u isto vreme nastaju Rogljevske pimnice (122 objekta) kao i Smedovačke pimnice (92 objekta) na brdima iznad istoimenih sela.

bagrina tajne vinove loze

4. Radovan Milojević iz Negotina, sa prijateljima iz Knjaževca

– Pratio sam pažljivo seriju jer je zanimljiva radnja, a i glumci su odlični. Ja sam iz ovog kraja i to je jedan od razloga zašto gledam seriju. Iskreno, gledao bih je i da se ne pominje ovaj deo Srbije jer ima nešto što čega u drugim serijama nema, a to je priča o vinu. Ovde sam u letnjim mesecima čest gost, veliki ljubitelj dobrog vina, a sada sam došao na nagovor mojih prijatelja jer ih baš zanima gde je snimljena serija i da saznaju nešto više o Pimnicama – kaže Radovan.

5. Mile Ivković iz Knjaževca dodaje da bi došao i ranije da je znao za ovo rajsko mesto.

– Verovatno je ovo mesto dobilo ime po raju čim se tako zove. Baš me je zanimalo gde je serija snimljena. Malo pre sam saznao da u stvari nije ovde snimljeno gotovo ništa i baš sam razočaran. Ovde je autentičan ambijent i šteta što se nije ovde snimalo.

6. Sanja Lazić iz Čubre kod Negotina je takođe, na nagovor svojih prijateljica Bobane Beatović, Vladane Conić, Ane Pavlović i Jovane Nikolić iz Knjaževca, došla sa njima da vide mesto za koje su mislile da je snimana najgledanija serija na RTS-u.

– Sve su pratile seriju i želja im je bila da dođu na Rajačke pimnice. Rekla sam im da je moj rođak vlasnik etno restorana i možemo tamo da odemo. Sudeći po tome da su izrazile želju da opet dođu, mislim da im se veoma dopalo ovo mesto – priča Sanja.

7. Miroslav Karamančić, vlasnik restorana “Trifun”

Tajne-vinove-loze-kuca-01

– Serija je lepo urađena i, kako bismo mi ovde rekli, pitka je kao bagrina. U vezi s tim imamo veliki broj telefonskih poziva ljudi koji traže bagrinu. To je zaista jedna od autohtonih sorti koja se samo ovde još gaji i koja je imperativ u seriji, a nekada je upravo ova sorta grožđa proslavila vinograde u Krajini. Međutim, ona je bila do skoro bila pred izumiranjem, ali se u poslednjih nekoliko godina ponovo vraća na naše vinograde. Verujem da će ova serija pomoći da se oživi ova veoma dobra sorta grožđa. Pored bagrine postoje ovde još dve autohtone sorte koje su proslavile ovaj kraj. To su začinak i crna tamnjanika kojih isključivo ima ovde i nigde u svetu – otkriva nam Miroslav.

8. Dušica Blagojević je iz Rogljeva radi na Rajačkim pimnicama u restoranu “Sveti Trifun” kao glavni kuvar.

Ovde sam imala priliku da upoznam mnogo naših poznatih glumačkih imena kao što su Miloš Biković, Katarina Radivojević, Dragan Bjelogrlić, Seka Sablić, Srđan Todorović i mnogi drugi, ali mi je žao što je ekipa serije “Tajne vinove loze” propustila da proba naše đakonije.

Tajne vinove loze 22 epizoda

9. Karamančič takođe duboko zamera scenaristi što je Rajac smestio na jug Srbije, a ne na istok gde se stvarno nalazi.

– Istok znači život, rađanje sunca, početak dana, početak života i nije slučajno da ovde imamo vinograde koje daje najbolje grožđe za vino. Za seriju su nešto snimali dronovima sa visine, a vide se i nekoliko kadrova kuća koje se ovde nalaze i ulaz u Rajačke pimnice. Mnogi gosti dolaze zbog serije, a verujem da će ih biti više kad bude toplije.

Foto Promo

Advertisement