Connect with us

STARS

Glumica Olivera Marković je odbila Holivud! Evo i zašto

Published

on

Glumačka diva Olivera Marković preminula je na 2. jula 2011. godine, nakon duge i teške bolesti. Posle njene smrti, njen sin, reditelj Goran Marković, poklonio je Narodnom pozorištu drvenu kutiju za nakit, u kojoj je slavna glumica držala svoje dragocenosti – tri na prvi pogled potpuno obične stvari.

Ali samo na prvi pogled – svaka od njih govori mnogo o liku i delu Olivere Marković.

Pročitajte još HIT! Glumac Žarko Laušević je ponosan na NJU! EVO o KOME je reč!

Umrlicu Žanke Stokić je, kako je otkrio MarkovićOlivera je skinula sa jednog drveta“, neposredno posle sahrane svoje starije koleginice, 1947. godine. Godinu dana kasnije, Olivera je upisala Akademiju, a činjenica da je sačuvala kroz sve te decenije ovo parčence papira, jasno govori o tome koliko je cenila Žanku Stokić.

Žanka Stokić bila je prva Gospođa ministarka Narodnog pozorišta u Beogradu 1929. godine, a Olivera Marković okušala se u ulozi čuvene Nušićeve junakinje 1982. na istoj sceni.

Pročitajte još HIT! Glumica Nina Janković otkrila pikanterije iz privatnog života! EVO KAKVE čudne stvari su se desile na dan njenog venčanja!

Zanimljivo, Olivera Marković je prvo ime na listi glumica koje nikad nisu dobile nagradu Velika Žanka, mada su je itekako zaslužile.

Olivera Marković držala se toga da svaka glumica mora da ima par veštačkih trepavica. Njoj, uostalom, s onakvim talentom ništa drugo i nije bilo potrebno.

Pročitajte još HIT! Danas završeno snimanje serije BRANILAC! EVO KADA nas očekuje premijera!

Mada je mlađa publika zna po ulogama svojeglavih gospođa u serijama „Bolji život“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“ ili otkačene Angeline u „Otvorenim vratima“, Olivera je karijeru počela ulogama zavodnica, lepotica.

– Nikada nisam bila ni Ofelija, ni Julija, niti sam volela takve uloge. Počela sam kao zavodnica i naigrala se takvog repertoara – od glupača do prevejanih, od opajdara do dama iz visokog društva – izjavila je jednom prilikom.

Pročitajte još HIT! Glumci Luka Raco i Matea Milosavljević zajedno u kadru, a nije IGRA SUDBINE! EVO o ČEMU je reč!

https://www.instagram.com/p/BZMNhoyFsHz/

Kasnije, ponosno je isticala da  “glumac mora znati kada treba da se povuče i promeni žanr da ne bi ispao smesan.“

– Nastupila je serija mojih uloga televizijskih babaroga. Vidite ja pristajem da me ruže i grde na svaki način, a to samo govori da sebi nisam važna, nego da mi je važno da se bavim time – izjavila je 1990. godine.

Pročitajte još HIT! Glumica Matea Milosavljević objavila fotografije svoje najveće podrške. EVO o KOME je reč!

Vizit karta Olivere Marković u sebi nosi raznolikost svih njenih uloga, svu profesionalnost i posvećenost, ali i skromnost i svojeglavost glumačke dive, za koju se vezuje i anegdota da je odbila Holivud.

Naime, kad je zaigrala ledi Magbet u filmu „Sibirska ledi Magbet“, video ju je jedan od velikana iz Holivuda i hteo da je vodi. Ali, nju to nije naročito zanimalo. Posle jednog gostovanja u Bugarskoj 1964. godine, s ansamblom “Frula“, „nije imala vremena“ da sačeka dolazak Kirka Daglasa koji je izrazio želju da se upoznaju.

Pročitajte još HIT! Glumac Milan Bosiljčić proslavio rođendan sa kolegama iz IGRE SUDBINE! EVO KAKO su se proveli!

Međutim, jedno „priznanje“ bilo joj je posebno dragoceno – igrala je u predstavi „Braća Karamazovi“ u JDP-u, a u publici je te večeri bio i Lorens Olivije koji je tih dana, zajedno sa suprugom Vivijen Li, gostovao u Beogradu sa svojom predstavom. Pošto je zavesa spuštena, prišao je Oliveri, poljubio joj ruku i rekao doslovno: Vaš lik i glas nikada neću zaboraviti“.

Zanimljivo je da Olivera nije govorila engleski jezik, i u tom trenutku nije mogla da razume kompliment legendarnog glumca i reditelja, jednog od najvećih u istoriji teatra, piše Mladen Nikolić u svojoj kolumni za Mondo.

Pročitajte još HIT! Bila je u vezi s Mimom Karadžićem, proslavila se u hit seriji, pa nestala! EVO o KOME je reč!

“Iz sopstvenog iskustva s inostranim filmskim glumcima, a ono nije malo, mogu reći jedno, što je čovek veći umetnik, utoliko je jednostavniji i skromniji“, znala je da kaže. Izgleda da je upravo takva i sama bila.

Foto Printscreen Discogs/Instagram

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Izvor: filmitv.rs/Noizz.rs/Mondo

Advertisement