Connect with us

Domaći film

EKSKLUZIVNO Dragan Bjelogrlić snima SRPSKI ČERNOBILJ: Počinje snimanje filma „Lančana reakcija“

U toku kasting za glumce, a evo kada pada prva klapa!

Published

on

LANČANA REAKCIJA novi film Dragana Bjelogrlića, kako Film i TV ekskluzivno saznaje, počinje da se snima u februaru ili martu 2022. godine.

Roman „Slučaj Vinča“, čiji je autor profesor Medicinskog fakulteta i direktor Pejsmejker centra Kliničkog centra Srbije Goran Milašinović, posle dugo čekanja, konačno dobija svoju filmsku verziju pod nazivom Lančana reakcija.

Iako planovi za adaptaciju romana o srpskom Černobilju postoje još od 2016. godine Dragan Bjelogrlić zvanično počinje sa radom na filmu u martu 2022. Uzbudljivu ljudsku dramu „Lančana reakcija“ ranije poznata pod radnim naslovom „Čuvari formule“ Bjelogrlić će raditi po scenariju Vuka Ršumovića.

Kasting za film  „Lančana reakcija“ trenutno je u toku, a novi projekat Dragana Bjelogrlića u prvi plan stavlja incident u Vinči iz 1958. godine kada je smrtonosnom dozom radijacije ozračeno pet radnika instituta u Vinči.

Lančana reakcija – priča o srpskom Černobilju

Tog 15. oktobra 1958. godine oglasio se centralni alarm za detekciju povišenog radioaktivnog zračenja u Vinči. Tokom eksperimenta grupa mladih naučnika je ozračena. Za obolele od radijacione bolesti, jedino rešenje bilo je humana transplantacija koštane srži. Ona je obavljena u pariskom Institutu „Kiri“ prvi put u svetu.

– Dva najvažnija motiva su mi bila to što su osobe koje su ozračene, koje su obolele od radijacione bolesti, naši naučnici okrivljeni posle da je to zapravo bila jedna ljudska greška, što mislim da nije istina i u romanu pokušavam da pokažem da to zapravo nije istina, da su oni zapravo bili žrtve nauke, a ne ljudska greška u suštini – objasnio je autor knjige.

Kritičari kažu da je „Slučaj Vinča“ veoma zanimljivo štivo. Radni naziv filma prvobitno je bio „Čuvari formule„, a kako je Ršumović naveo, taj naziv na dobar način opisuje našu priču koja u velikoj meri ima i filmskog zapleta i ljudske drame.

Reditelj Dragan Bjelogrlić smatra da je autor ovu priču predstavio kao uzbudljivu ljudsku dramu sa elementima trilera.

– Posebno način na koji je on predstavio to delo je jedna izuzetno uzbudljiva ljudska drama sa elementima trilera koja je izuzetna inspiracija za film – otkriva Bjelogrlić.

Roman je inspirisan istinitim događajem. Petoro ozračenih naučnika je preživelo transplantaciju, jedan nije.

BONUS VIDEO Serija BRANILAC 6. epizoda: Dvostruko ubistvo u Mačvi

Izvor filmitv.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

ZABRANJENO SVAKO KOPIRANJE SADRŽAJA

 

Advertisement