Connect with us

Domaće serije

ŠTO SE BORE MISLI MOJE U seriji i Miloš Timotijević, a evo KO glumi KNEZA MIHAILA! (FOTO)

Published

on

Što se bore misli moje je nadolazeća serija i film reditelja Milorada Milinkovića o atentatu na kneza Mihaila Obrenovića.

Ekipa je četiri dana snimala u staroj Trgovačkoj čaršiji Tešnjar u Valjevu, kako bi se što vernije prikazala epohu u kojoj se radnja odvija. Iza projekta stoje Telekom Srbija i producentska kuća “Bombona” iz Beograda.

Uz igrani film, predviđeno je da serija sadrži pet epizoda po 50 minuta po scenariju Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića.

– Tumačim fiktivnu ličnost, policajca koji se trudi da slučaj reši pre nego što se dogodi ubistvo kneza Mihaila Obrenovića – kaže glumac Miloš Timotijević za Novosti.

Čogurić je jedan od retkih likova koji nije istorijski. Uloga je veoma uzbudljiva, višeslojna, zahtevna. Atentat na kneza Mihaila veoma je uzbudljiv narativ. Serija i film biće više triler nego istorijska drama, zato sam ovu ulogu i prihvatio. Jedva čekam reakcije publike, koja, siguran sam, neće ostati ravnodušna kada bude gledala “Što se bore misli moje”.

Film i serija govore o periodu života kneza Mihaila Obrenovića neposredno pre i za vreme atentata. Knez Mihailo vladao je Srbijom od 1939. do 1842. te od 1860. do 1868. godine. Ubijen je u Košutnjaku 29. maja 1868. godine.  Napisao je pesmu “Što se bore misli moje”, po kojoj je projekat i nazvan.

– Pre Valjeva, snimali smo scene u Košutnjaku, gde se atentat na kneza i odigrao, Rajačkim Pimnicama kod Negotina, u Vraniću, na Petrovaradinu, Karlovcima, ali u celoj Srbiji praktično nema lokacije poput Tešnjara, u kojoj mogu da se snime kadrovi iz prošlih vremena, a da se ne gradi kompletna scenografija -kaže reditelj Milorad Milinković, i dodaje:

– To je bio razlog dolaska ekipe u Valjevo, i to je bio pun pogodak, jer je ambijent odličan. Plan snimanja vodi nas potom u vojvođanske dvorce, čiji će raskošni enterijer da dočara epohu kneza Mihaila Obrenovića.

ŠTO SE BORE MISLI MOJE – Sjajna glumačka postava

Uz glavne glumce – Dragana Mićanovića, koji tumači kneza, Natašu Ninković, koja igra Anku Konstantinović, u seriji i filmu pojavljuju se i: Nebojša Dugalić, Miloš Timotijević, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara krcunović, Zoran Cvijanović, Olga Odanović… Takođe mlada glumačka garda – Jana Ivanović, Luka Grbić. Stojša Oljačić, te Valjevac Aleksandar Marković.

Što se bore misli moje (2)

Tešnjar, inače, odavno privlači filmadžije. Početkom šeste decenije prošlog veka, reditelj Žika Mitrović u ovom delu Valjeva snimao je kadrove čuvenog filma “Marš na Drinu”. Sledili su “Rafal u nebo”, “Užička republika”, “Narodni poslanik”, “Vrane”, “Ivkova slava”, “Šešir profesora Koste Vujića”…

– Staru trgovačku čaršiju morali smo da prilagodimo, da ne liči na prethodne projekte koji su u njoj snimani. Zbog toga su usledile izmene na pedesetak objekata – objašnjava producent Predrag Bajčetić iz producentske kućeBombona.

Na raspolaganju smo imali kompletan Tešnjar, uz to, svi statisti su iz Valjeva. Sve što smo od Tešnjara očekivali, ispunilo se.

– Scenario za film i seriju je veoma dobar, fantastičan, tako da se nijednog trenutka nisam dvoumio da prihvatim ulogu kneza Mihaila Obrenovića – kaže Dragan Mićanović.

– U pitanju je vrhunski politički triler, koji prikazuje poslednjih nekoliko dana Kneza Mihaila, i uspešno sjedinjuje istorijske činjenice i priču koja prati izmišljene likove. Tu je i borba između pesnika i državnika, te oko ljubavnice i buduće verenice Katarine, koja je potresla tadašnju Srbiju. Vreme koja je prikazuje serija i film, može se posmatrati iz današnje perspektive, a to najbolje govori činjenica, koju u razgovoru sa konzulom jedne države izgovara knez Mihailo da je “sve ovo jedan veliki uspeh za zemlju koja živi na ovakvoj vetrometini”.

– Tumačim lik Koste Radovanovića, vođu zaverenika i čoveka koji je ubio kneza Mihaila Obrenovića – kaže Aleksandar Srećković Kubura.

– To je vrlo ostrašćeni protivnik dinastije Obrenović, što iz političkih, što iz ličnih razloga. Ovom projektu privukao me je pre svega veoma dobro napisan tekst, koji se pored istorijskog aspekta samog atentata, na vrlo dobar, dramski uzbudljiv način, bavi i ličnim, emotivnim aspektom života kneza Mihaila u poslednjim danima njegove vladavine, kao i vrlo komplikovanim političkim okolnostima tog vremena u Srbiji.

– S obzirom na to da ova tema u dramskom igranom smislu gotovo nije ni obrađivana, sam projekat je još zanimljiviji i značajniji. Sve u svemu, u odnosu na do sada snimljen materijal, očekujem veoma dobar i edukativan film, odnosno seriju – dodaje glumac.

BONUS VIDEO Crna svadba: Otkrivamo kako izgleda i ko je Baba Mikula!

BONUS VIDEO Serija SUTON – Misteriozna krimi-drama od 8. novembra, ponedeljkom na kanalu FOX CRIME

BONUS VIDEO Ubice mog oca 5: Otkrivamo sve tajne nove sezone

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Instagram

 

Advertisement