Connect with us

Strani film

Festival autorskog filma – Sirovo – Žanrovski autorski film – Novi program Festivala!

Published

on

FAF

Festival autorskog filma – Sirovo – Žanrovski autorski film novi je program Festivala autorskog filma koji će ove godine imati prvo izdanje. Ova selekcija od šest filmova predstavlja subverzivne, hrabe, sulude, neuravnotežene i jedinstvene autorske vizije provučene kroz prizmu žanra.

– U želji da uspostavimo komunikaciju sa širokim spektrom raznovrsne publike, ove godine osnivamo novi program pod naslovom “Sirovo”. Pred vama su dela koja se inteligentno obračunavaju sa žanrovskim načelima i filmovi koji ne beže od konfrontacije, nikoga ne ostavljajući ravnodušnim – kaže selektor programa Stefan Ivančić.

Čast da otvori ovu selekciju ima veliki majstor provokacije Pol Verhoven, autor filmova „Totalni opoziv“ „Niske strasti“, „Showgirls“, i „Svemirski vojnici“, sa svojim novim ostvarenjem „Benedeta“, u kom prisustvujemo strasnoj ljubavnoj vezi između časnih sestara u doba kuge u 17. veku.

Zasnovan na istraživanju o stvarnim likovima, časnim sestrama Benedeti i Bartolomei koje su bile kažnjene za svoju vezu, film je premijerno prikazan u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg izdanja Kanskog filmskog festivala, a nominovan je i za nagradu Queer Palm. Film će premijerno biti prikazan u Kombank dvorani u subotu, 27. novembra od 21:30.

U selekciji Sirovo naći će se i debitantski film islandskog autora Valdimara Johansona, horor-bajka „Jagnje“. Sa Nomi Rapas, koja je slavu stekla trilogijom „Milenijum“, u glavnoj ulozi, film prati bračni par čija se sumorna monotona svakodnevica menja otkrićem misterioznog novorođenčeta – hibrida deteta i jagnjeta, koje odlučuju da odgajaju kao svoje.

Ova autentična priča o roditeljstvu, porodici i prirodi već je prikupila brojna priznanja – od Nagrade za originalnost na Kanskom festivalu, do velikog uspeha gledanosti u bioskopima u SAD.

Saradnik Pola Verhovena na filmu „Robokap“, pionir specijalnih efekata i dobitnik dva Oskara, Fil Tipet, nakon više od 30 godina završio je svoje eksperimentalno stop-motion remek-delo „Ludi Bog“. Ovaj animirani film, jedini takav u programu Sirovo, smešten je u svet čudovišta, neuračunljivih naučnika i ratnih svinja.

U ovoj selekciji naći će se i dobitnik glavne nagrade na festivalu u Lokarnu, „Osveta je moja, svi ostali plaćaju kešom“, indonežanskog reditelja Edvina koji je, prema rečima Stefana Ivančića, „u isto vreme omaž i dekonstrukcija azijskih kung-fu filmova iz osamdesetih, kroz priču o impotenciji glavnog junaka.“

Nakon svog dugometražnog prvenca „Divlji dečaci“, francuski reditelj Bertran Mandiko, vraća se sa naučno-fantastičnim kemp vesternom „After Blue (Nečisti raj)“ koji smešta u daleku budućnost na planeti After Blue na kojoj su opstale samo žene.

Još jedan debitant u ovoj selekciji, španski reditelj Čema Garsija Ibara predstavlja bizarnu i veoma autentičnu mešavinu popularne kulture i društvene kritike provučenu kroz teorije zavere u filmu „Sveti duh“.

Centralna lokacija festivala tradicionalno ostaje Kombank Dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije. Prateći svetske trendove, deo programa FAF-a će se odvijati i na onlajnu –na MojOFF filmskoj platformi.

Kompletne informacije o programu naći će se na zvaničnom sajtu festivala www.faf.rs. Zvanična strana festivala na Fejzbuku je https://www.facebook.com/AuteurFilmFest.

Festival autorskog filma moguće je pratiti i na Tviteru i na Instagramu, na nalogu @AuteurFilmFest.

Pogledajte trejler za film „Benedeta“:

 

Izvor: FAF

Advertisement