Connect with us

Sadržaj epizoda

Nečista krv 1. epizoda: Hadži Trifuna sinovi muče VIŠE od TURAKA! A evo i ZAŠTO!

Ponekad je mir u porodici teže očuvati nego na bojnom polju

Published

on

Nečista krv serija zasnovana na  više literarnih dela Bore Stankovića (“Nečista krv”“Sofka”“Jovča”“Koštana”…) stiže na naše male ekrane 4. decembra. Serija će se prikazivati na RTS 1 subotom i nedeljom u 20.00, a u 10 epizoda videćemo porodičnu sagu koja zahvata period od skoro 40 godina druge polovine 19. veka.

Serija “Nečista krv” prati tri generacije jedne vranjanske porodice, pripovedajući o njenom finansijskom, moralnom i fizičkom propadanju. U prvoj epizodi upoznajemo Hadži Trifuna (Dragan Bejlogrlić).

Hadži Trifun je ugledni srpski trgovac, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Trifunu muke ne stvaraju samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Tašana, udovica Đorđa, Hadži Trifunovog sina, ne može više da izdrži zatvorenost u mračnoj sobi. A nekoliko muškaraca je zaneseno njenom lepotom. Drugi Hadži Trifunov sin, Mita, nije pretereno zainteresovan za trgovinu, dok treći sin, Jovča, želi da otera svoju suprugu, majku dvoje njegove dece, u manastir i po treći put se oženi.

Reditelj prve epizode serije „Nečista krv“ je Milutin Petrović. Serija je nastala u produkciji RTS i kompanije This and That!

Glavne uloge igraju Dragan Bjelogrlić, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović, Dejan Bućin, Feđa Štukan, Teodora Dragićević, Marko Grabež, Nedim Nezirović, Tim Sejfi, Nela Mihajlović i Vaja Dujović.

U seriji “Nečista krv” čućemo mnogobrojne reči koje su u našem jeziku vremenom iščezle iz upotrebe (uglavnom su u pitanju turcizmi). Tako su, na primer, ljudi Hadži Trifunovu kuću nazivali “Hadži trifunov seraj”, a za njega se znalo da u besu ume da svoje sluge udari kamdžijom. (Seraj – dvorac; kamdžija – bič, kožna žila ili napravljen od konoplje – preuzeto iz knjige “Nečista krv” – TV serija – po delima Borisava Stankovica“, pisac: Vojislav Nanović, u izdanju RTS). Zašto će pokušaji Hadži Trifuna da zadrži svoju moć doneti nesreću čitavoj njegovoj porodici – gledamo u prvoj epizodi serije “Nečista krv” u subotu, 4. decembra u 20 časova na RTS 1.

BONUS VIDEO UBICE MOG OCA 5: Otkrivamo sve tajne nove sezone

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo / RTS/ This and That

Advertisement