Connect with us

Domaće serije

Marko Novaković za FILM i TV: Ovo su SVE nove domaće serije koje STIŽU NA RTS! Jedna će vas ODUŠEVITI!

„Bilo jednom u Srbiji“, „Tajne vinove loze“, „Junaci našeg doba“, „Močvara“, „Klan“…

Published

on

Marko Novaković urednik je Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa na RTS već 12 godina. Kada smo prošle godine, negde u septembru razgovarali sa njim, najavili smo pregršt sjajnih naslova – “Močvara”, “Tajne vinove loze”, “Mama i tata se igraju rata”, “Kosti”, “Kamiondžije”… Niz serija potrajao bi još jedno tri reda. Ukratko, tada je na RTS pristigao rekordni broj premijernih epizoda. Jesen je za nama, a mi se pitamo šta je to što nam donose zima i proleće na RTS?

– Tako je, tada sam najavio par stotina premijernih epizoda i taj cilj smo ostvarili.  U prvoj polovini 2022. godine očekuje nas nekoliko naslova za koje verujem da će imati odličan prijem kod publike. Od serija u našoj produkciji tu su premijere nastavka savremene komedije “Kamiondžije doo”, kao i odlična melodrama-komedija “Bilo jednom u Srbiji”. Prikazaćemo i drugu sezonu veoma popularne porodične komedije “Junaci našeg doba”, kao i jednu izuzetnu dramsku mini-seriju “Područje bez signala”, već ovenčanu sa nekoliko međunarodnih nagrada. U prvoj polovini godine očekujemo na našem repertoaru i nove sezone kriminalističkih serija “Močvara” i “Klan”, kao i novu sezonu melodramske serije “Tajna vinove loze”. Eto, svi ovi naslovi broje preko stotinu premijernih epizoda a govorimo samo o periodu do leta 2022. godine. Naravno da će nam i jesen biti puna novih i atraktivnih serija, ali o njima nekom drugom prilikom.

 

Čini se da je serijski program postao primat većini televizija u Srbiji. Konkurencija je jaka, ali RTS je i dalje dom najgledanijih serija. Ipak, postaje sve očiglednije da će kvantitet odigrati značajnu ulogu u ovoj trci. Ima li Javni servis u planu neka značajnija ulaganja po tom pitanju u narednom periodu? Pretpostavljamo da na radnom stolu ima već mnogo projekata na razmatranju…

– Godina za nama je, po broju premijerno prikazanih epizoda, oborila sve rekorde kada je Radio-televizija Srbije u pitanju. Emitovane su premijere oko 220 epizoda kroz petanest različitih igranih serija. Neke su urađene u našoj produkciji a neke licencno prikazane na RTS-u. Dramski i domaći serijski program svake godine nastoji da pruži svojim gledaocima što kvalitetniji serijski program a samim tim su i ulaganja u njega značajna. Na godišnjem nivou nam zaista stiže veliki broj ponuda za nove igrane TV serije koje čita i uredništvo i naše dramaturško odeljenje. Nije lako odabrati one koje ćemo raditi u narednom periodu jer moramo voditi računa i o repertoarskoj raznovrsnosti kroz teme i žanrove koje nudimo svome gledalištu.

Marko Novaković – urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa na RTS

Svedoci smo toga da je serija “Igra sudbine” koja se emituje na TV Prva zadala ozbiljan zadatak ostalim produkcijama. Koje su šanse da ćemo na RTS u skorije vreme gledati, možda ne sapunicu, ali svakako melodramu u duhu “Ranjenog orla” koja je bila i te kako gledana svojevremeno? Publika očigledno voli ovaj žanr.

– Melodramsku seriju smo već premijerno prikazivali u 2021. godini. Mislim tu na “Tajnu vinove loze” koja je, u vreme dok se emitovala, takođe postizala veliki rejting i neretko bivala prva na listi gledanosti, uz veoma dobru produkciju za ovu vrstu sadržaja. Veoma gledana bila je i prva sezona serije “Junaci našeg doba”. U godini koja je pred nama planirali smo još par naslova koji pretenduju da, kroz veći broj epizoda, osvoje publiku na duže staze. Ipak, ispred kvantiteta neke programske celine uvek bi morao da dođe kvalitet. A njega smo, ove godine, dokazali i sa našom serijom “Nečista krv” koja je, pored izuzetne produkcije i scenarističkog predloška, ostavila i značajan autorski pečat svih koji su na njoj radili. Publika je to takođe potvrdila ogromnom gledanošću i čime je dokazala da i adaptacije klasičnih dela srpske književnosti, kada im se pristupi na adekvatan način, mogu dosegnuti i umetnički kvalitet i veliku gledanost.

 

Može li se ponoviti uspeh legendarnih serija čije reprize i danas gledamo na RTS – “Bolji život”, “Srećni ljudi”, “Bela lađa”, “Selo gori, a baba se češlja”? Čini se da je serija više nego ikada, ali da retko koja može prići pomenutim naslovima. Šta se promenilo?

– Da bi neka serija postala “legendarna”, iliti trajna, potrebno je i da prođe određeno vreme od njenog premijernog prikazivanja. Naravno, bitan faktor je i vreme kada se neka serija prikazuje. Svi naslovi koje ste naveli stariji su preko deset, a neki i po nekoliko desetina godina. Ponuda domaćeg serijskog programa tada je bila mnogo manja, serije su pripremane i snimane mnogo sporijim tempom nego danas. Promenilo se vreme, ali i odnos publike prema serijama. Gleda se mnogo više različitih sadržaja u isto vreme i sve je teže pridobiti status “kultne” domaće serije kod naših gledalaca. Kada pogledamo svetsku produkciju koja se uglavnom prezentuje na internet striming platformama, a ne na televizijskim kanalima, situacija je još komplikovanija. Izdvoji se, na godišnjem nivou, nekolicina naslova koji ostaju upamćeni, ali ogroman broj serija prođe jedva zapaženo kod publike.

 

Kako ste zadovoljni radom na serijalu “Rani kadrovi”? Mi očekujemo treći ciklus, a šta nam vi pripremate za nastavak druženja?

– Mislim da serijal “Rani kadrovi” ispunjava svoju misiju. Predstavljamo mlade i talentovane ljude, reditelje, scenariste, direktore fotografije, producente, glumce… Prikazujemo njihove studentske filmove čijim otkupom Javni servis pomalo ulaže i u njihova buduća filmska ostvarenja. Ali najbitnije je to da pratimo način na koji kreativno razmišljaju neke nove generacije filmskih stvaralaca. Takođe, mi otvaramo mogućnost nekima od njih da dođu i do svojih prvih dugometražnih igranih filmova. Želja mi je da, u narednoj sezoni serijala, pored studenata režije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstavimo i neke od studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i Akademije umjetnosti u Banja Luci. Tada “Rani kadrovi” više neće biti samo serijal o studentskom filmu u Srbiji nego i u Republici Srpskoj. Već sam razgovarao sa profesorima sve tri gore navedene institucije i shvatio da postoji velika zainterosovanost svih da budu uključeni u “Rane kadrove”. Pogledao sam i nekolicinu filmova koji bi potencijalno mogli biti prikazani u novoj sezoni i konstatovao da zaista ima izuzetnih ostvarenja. A to nam vraća veru u budućnost srpske kinematografije.

 

Na poziciji odgovornog urednika Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a duže ste od deset godina. Prija li vam dinamika koja se trenutno dešava u ovom sektoru? Koliko teško je odabrati program koji će zadovoljiti visoke kriterijume Javnog servisa? Čime se vodite u izboru i koji su najveći izazovi?

– Urednički posao u Redakciji dramskog i domaćeg serijskog programa Radio-televizije Srbije veoma je dinamičan. Zašao sam u dvanaestu godinu kao odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa i u periodu koji je iza mene imali smo preko 1400 premijernih termina veoma različitih programskih sadržaja. U taj broj nisu ubrojane samo epizode igranih serija nego i televizijski filmovi, drame, pozorišne predstave, emisije, serijali… RTS predstavlja riznicu proizvedenog igranog programa u vlastitoj produkciji, a oduvek smo težili ka tome da obuhvatimo sve ciljne grupe naših gledalaca. Gajimo sadržaje savremene tematike kao i one u epohi, obraćamo se mladoj publici, srednjoj generaciji i starijoj populaciji, okrenuti smo ka različitim žanrovskim odrednicama: komediji, melodrami, drami, kriminalističkim sadržajima, istorijskim temama, klasičnim književnim delima, misterijama…

 

Možete li izdvojiti dva naslova koja su prema vašem ukusu obeležila godinu za nama na RTS, i koja su dva kojima se posebno radujete u prvoj polovini 2022?

– Od velikog broja naslova koje smo prikazali u 2021. godini nije lako odabrati ali bih, po vlastitom ukusu, izdvojio seriju iz naše vlastite produkcije “Nečista krv”, kao i seriju  “Klan”, koju smo premijerno emitovali kao licencno otkupljenu seriju. A u prvoj polovini 2022. godini, i opet po mom ukusu, to bi bile serije “Bilo jednom u Srbiji” i “Područje bez signala”. Kao i još nekoliko naslova koje ćemo emitovati tek na jesen a koje će, siguran sam, kraj malih ekrana na Prvom programu Radio-televizije Srbije okupljati milionski auditorijum.

Necista-krv-serija-Dragan-Bjelogrlić-kao-Hadži-Trifun

BONUS VIDEO: ALEKS IGO – Nova krimi drama na kanalu FOX Crime

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo / Prva

Izvor Film i TV

Advertisement