Connect with us

Serije

Serija „Moja genijalna prijateljica“ STIŽE na RTS! Evo KADA je gledamo…

Popularna italijanska drama nikoga neće ostaviti ravnodušnim! Evo i zašto…

Published

on

Popularna serija “Moja genijalna prijateljica”, rađena po romanima misteriozne Elene Ferante, italijanske književnice koja pod pseudonimom već godinama biva književna i društvena enigma, biće  emitovana vikendom na Drugom programu RTS-a.

Serijal o neobičnom prijateljstvu dve devojčice a kasnije i žene, podjednako je hvaljena i od publike i od kritike i prodat je u milionima primeraka, naročito u SAD-u. A sada se pred gledaocima RTS-a nalazi serija koja po kvalitetu ne zaostaje mnogo za famoznom tetralogijom.

Kada najvažnija ličnost u njenom životu nestane bez traga, Elena Grego, starija žena koja živi u kući prepunoj knjiga, uključuje kompjuter i počinje da piše priču o njihovom prijateljstvu. Rafaelu Čerulo, koju je oduvek zvala Lila, upoznala je u prvom razredu osnovne škole, 1950. godine.

Moja-genijalna-prijateljica-1

Moja genijalna prijateljica: Glavne junakinje kao deca

Smeštena u opasan i fascinantan Napulj, njihova priča pokriva više od 60 godina njihovih života, a dok je piše, Elena pokušava da odgonetne misteriju Lile, svoje genijalne najbolje prijateljice i, na neki način, najgoreg neprijatelja. Njihov odnos često je bivao narušen spoljnim uticajima, ali i onim unutrašnjim. Bez obzira na sve njihova veza će zauvek ostati neraskidiva.

Priča o odrastanju u sredini koja je ograđena bodljikavom žicom iz koje nema izlaska profitira na temeljnoj dramaturgiji, scenarijskoj podlozi i glumi koja formira empatiju prema likova koji to ne zaslužuju. U seriji “Moja genijalna prijateljica” nema negativaca, jedino su mesto i prostor ti koji oblikuju ljude i njihova moralna načela. Već u prvim minutima serije shvatićete da gledate nešto što se danas retko viđa, uprkos svoj tehnologiji koju imamo. Serija je izrazito autentična.

Moja-genijalna-prijateljica-2

Moja genijalna prijateljica: Glavne junakinje kao odrasle devojke

Glavne glumice su devojčice koje su izabrane kao najbolje od više od osam stotina kandidata. Elena Ferante, koja je bila saradnik u realizaciji serije, insistirala je da glavne likove, Lilu i Lenu, igraju devojčice koje nisu glumice.  Svi glumci su pažljivo odabrani, a svojom realističnošću serija je režiseru Saveriju Kostancu donela status naslednika italijanskih neorealista poput De Sike, De Santisa i Roselinija. Takođe, serija je snimljena na napuljskom dijalektu radi autentičnosti, pa se i u Americi i u Italiji prikazuje sa titlovima. Glavne uloge tumače: Elisa Del Genio, Ludovika Nasti, Margerita Macuko, Gaja Girace

Seriju “Moja generalna prijateljica” pratimo od 5. marta, subotom i nedeljom, na RTS 2, oko 23.00.

BONUS VIDEO „Specijalizant“: Premijera 5. sezone od 22. februara na kanalu FOX LIFE

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo RTS / Promo

Advertisement