Connect with us

Domaće serije

VREME SMRTI Počinje snimanje, a evo KOGA glumi ŽARKO LAUŠEVIĆ i koliko SEZONA će imati SERIJA!

U seriji Žarko Laušević, Voja Brajović, Milan Marić, Slobodan Boda Ninković i mnogi drugi

Published

on

„Vreme smrti“ dobilo je zeleno svetlo za snimanje, a prva klapa pašće u maju ove godine, otkriva reditelj serije Ivan Živković, koji je bio zadužen i za režiju „Korena“ i serije „Vreme zla“.

– Planirano je da snimimo 30 epizoda, snimanja će trajati godinu dana, a zbog velikog broja epizoda „Vreme smrti“ biće podeljeno u dve sezone. Premijera prve zakazana je za jesen 2023, dok će preostalih 15 epizoda biti emitovano godinu dana kasnije. Scenaristi serije su Sanja Savić Milosavljević i Đorđe Milosavljević, a autor projekta je Goran Šušljik – ističe Živković, dodajući da će serija biti urađena u duhu romana.

– Glavni likovi iz porodice Katić su Aćim, njegov sin Đorđe, unuk Adam mu je na frontu, a videćemo i prvog Aćimovog komšiju Tola Dačića, Aćimovog starijeg sina Vukašina, njegovu ženu Olgu i njihovu decu Ivana i Milenu. Videćemo i Živojina Mišića, Nikolu Pašića, regenta Aleksandra i mnogo drugih zanimljivih likova. Žarko Laušević je Živojin Mišić, Voja Brajović vojvoda Putnik, a Vanja Milačić tumači lik Nadežde Petrović. U seriji ćemo još videti Dragana Mićanovića kao Vukašina i Ninu Janković Dičić kao Olgu. Tola Dačić biće Slobodan Boda Ninković, dok će njegovog sina igrati Denis Murić. Milan Marić biće major Gavrilo Stanković, a novi upravnik valjevske bolnice doktor Mihajlo Radić postaje Radovan Vujović. On dolazi na mesto Pauna Aleksića koga tumači Nikola Rakočević.

VREME SMRTI – spomenik srpskom narodu

Delo koje s neprocenjivom snagom svedoči o tome gde smo počeli u 20. veku i kako smo ga završili. Vreme smrti je spomenik srpskom narodu postradalom u Velikom ratu.

Knjiga I: Prerovo ide u rat

Prvi deo ovog Ćosićevog romana-reke uvodi čitaoce u predigre Prvog svetskog rata, politička i vojna previranja u Evropi i raspoloženje srpske Vlade, vojske i naroda u trenutku opšte mobilizacije usled austrougarske objave rata. Upoznajući nas sa porodicom Katić iz Prerova, glavnim nosiocima radnje ove ratne epopeje, pisac prepliće njihove sudbine na fonu prelomnih događaja koji su određivali sudbinu srpskog naroda pre tačno sto godina: malu zemlju u srcu Balkana zahvata sveopšti ratni vihor u kojem će njeni žitelji doživeti možda najsvetlije i najtragičnije trenutke u svojoj novijoj istoriji…

Knjiga II: Suvoborska bitka

Godina je 1914. Brojna nadmoćnost i bolja oružana opremljenost austrougarske vojske primorava demoralisanu i razbijenu srpsku vojsku na povlačenje sa Suvoborskog fronta. Komandant Prve armije general Živojin Mišić sukobljava se sa Vrhovnom komandom i Prestolonaslednikom zbog odluke da se vojska povuče u Milanovac i brzo pripremi za odlučan kontranapad koji bi iznenadio neprijatelja. Krajnji ishod najčuvenije i najznačajnije bitke između Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom Svetskom ratu, poznate u istoriji kao Kolubarska bitka, krajnje je neizvestan…

Knjiga III: Valjevska bolnica

Umetnički najuspeliji i misaono najdublji, treći deo Vremena smrti, smešten je u Valjevsku ratnu bolnicu, simbol ljudske požrtvovanosti, humanosti i agonije tokom Prvog svetskog rata i glavni centar za prijem srpskih vojnika, ranjenika i velikog broja izbeglica i zarobljenika, koji su zbog oboleli od epidemije pegavog tifusa, Ovde su se čudesnim spletom okolnosti i sudbine dogodile i neke od najneverovatnijih i najtragičnijih ljubavnih u priča savremenoj srpskoj književnosti.

Knjiga IV: Izlazak

Poslednji deo Vremena smrti ispisuje vrhunac kolektivne drame jednog naroda, paralelno prateći herojsku odbranu i pad Beograda u austrougarske ruke, izdaju saveznika i u istoriji nezabeležen egzodus srpskog naroda, mojsijevskih razmera, i povlačenje srpske vojske preko albanskih planina.

Ostala je samo nada i vera u povratak u otadžbinu…

 

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo United Media

Izvor Film i TV/TV Novosti

Advertisement