Connect with us

Domaće serije

ŠOK! Zvezda serije BESA optužio SRBE za GENOCID? Evo ŠTA su mu poručili SRPSKI REDITELJI!

Arben Bajraktaraj Handkea nazvao BANDITOM!

Published

on

Arben Bajraktaraj (49), zvezda uspešne srpske serije Besa, izazvao je pravu lavinu komentara i revolt srpske javnosti izjavama u najnovijem intervjuu za poznati beogradski nedeljnik.  Kako prenose Novosti osim stavovima iznetim u intervjuu Bajraktaraj je domaću javnost razbesneo i učešćem u predstavi „Projekat Handke“, sa kojom nastupa u okviru festivala Hartekaft.

Ovaj Albanac, rođen u Isniću kod Dečana, koji živi u Parizu, kako pišu Novosti, glumi u predstavi koja kroz osudu nobelovca Petera Handkea čitav naš narod proglašava zločinačkim, a sve koji se usude da ga brane negatorima genocida i, kako je doslovno rekao, banditima. Ostrvio se i na Francuze, koji ne prihvataju zapadnu verziju istorije.

– Pričom o Handkeu mi ne osuđujemo njega, mi pokazujemo kako je učestvovao u negiranju genocida i ratnih zločina. Pokazujemo taktike koje je koristio i u svemu tome nije sam, iza njega je mnogo drugih ljudi, zato on i dobija Nobelovu nagradu. Njegovo licemerje je ogledalo našeg vremena i u Francuskoj je sve više poricanja genocida. Tu je Patrik Beson, Rene Žerar, koji je pisao za Figaro. Oni su banda, zaista prava banda, i sada se malo plaše jer ne mogu otvoreno da podrže dragog prijatelja Putina, ali su tu – rekao je Arben, u seriji Dardan Beriša, za beogradski nedeljnik.

U tom intervjuu on kaže da je u vreme njegovog odrastanja na Kosovu vladao srpski aparthejd, da Albancima nije bilo dozvoljeno da se školuju, da mu je sestra izbačena iz škole, a već u sledećoj rečenici demantuje samog sebe i kaže da je postojalo paralelno obrazovanje.

– Handke i ta banda se kriju iza zavese slobode izražavanja i genijalnosti umetnosti. Ovo što mi činimo je zapravo čin otpora. To nije samo predstava, to je borba i mi biramo borbu. Niko nije postavio pitanje njihove odgovornosti, i dalje im se aplaudira. Ova banda o kojoj govorim ima otvorenu podršku desnih ekstremista, ima ih sve više širom Evrope koji koriste umetnike kao deo svoje ideologije, kao paravan – rekao je Bajraktaraj.

U najavi predstave se konstatuje da je Handke „konstruisao neistinitu i opasnu pripovest o događajima i činjenicama vezanim za ratove na prostoru bivše Jugoslavije“ i postavlja pitanje „gde se završava sloboda govora za umetnika, a gde počinje potreba da bude politički svestan“.

– Projekat se ne bavi Peterom Handkeom lično, već fenomenom koji on personifikuje. Ipak, dve nagrade ogromne svetske reputacije – najpre Ibzenova, a zatim i Nobelova, nekako su definisale „Handke problem“ kao veliki i značajan. Lično verujem da su dva žirija obe ove nagrade postupili kao dve grupe nordijskih budala. Nas ne interesuje Handke kao pisac, već kao simbol situacije kada se u ime „slobode govora“ nagrađuje fašizam – rekao je autor predstave.

Rediteljka Bljerta Neziraj se samo nadovezala, sipajući teške optužbe protiv Srba:

– U „Projektu Handke“ pitanja koja postavljamo ne ostavljamo bez odgovora jer bi to bilo licemerno. Jasno smo se pozicionirali protiv pisca koji je svojim radom i javnim istupanjem pregazio žrtve rata i bol nevinih ljudi, baš kao ljuti ratni kriminalac.

Zanimljivo je da, za razliku od srpske serije „Besa“, u kojoj glumi nekolicina albanskih glumaca, u „Projektu Handke“ nije bilo mesta ni za jednog iz Srbije.

Osim Arbena Bajraktaraja, tu su Ejla Bavćić iz BiH, Adrian Morina i Verona Kodža sa Kosova, Italijan Klaus Martini i Crnogorka Anja Drljević.

REAGOVANJA

DRAGOSLAV BOKAN, REŽISER: Razapinju nas na krst

Mi živimo u post-Jugoslaviji i eks-Jugoslaviji i moraće da prođe još mnogo vremena da počnemo da živimo u Srbiji. Mi živimo u međuvremenu u kojem ništa nije kao u drugim državama u regiji, ništa nije ni logično ni moralno ni na našu korist kada je reč o kulturi. Gde i dalje preovlađuju jugoslovenski, antisrpski, kvazihumanistički koncepti u kojem sve što ima veze sa nama, pa makar to bio Peter Handke, razapinje se na krst, a za razliku od toga mi ne smemo da pisnemo ni kada je reč o najvećim prekršajima morala, ljudskosti, istine od drugih naroda u regiona.

MUHAREM BAZDULJ, PISAC: Hajka počela posle Nobela

Predstavu nisam gledao, ali po svemu što sam pročitao, reč je o pokušaju da se satanizacija Handkea od regionalne koalicije politikanata koji glume umetnike nastavi. Mnoga imena u i oko predstave poznata su mi još iz vremena hajke neposredno nakon objave vesti da je Handke dobio Nobelovu nagradu i, u tom smislu, nisam iznenađen. Oni se zapravo pokušavaju očešati o Handkeovu slavu i umetničku harizmu.

Mislim ipak da je odlično što je Beograd otvoren i za ovakve umetničke vizije. Koliko znam, producenti ove predstave u Prištini se bave i izdavaštvom. Čisto sumnjam, međutim, da će objaviti neku Handkeovu knjigu na albanskom, „Kukavice iz Velike Hoče“, recimo, redak primer da se neki književni nobelovac u svojoj prozi bavi temama i geografijom Kosova.

PREDRAG GAGA ANTONIJEVIĆ, REDITELJ: Nek naprave predstavu o vađenju organa

Handke je čovek koji je dokazao ko su Srbi i uprkos toj zapadnoj retorici našao način da Srbe i srpske žrtve podrži u teškim trenucima. Očekujem da će neki beogradski krugovi jedva dočekati da tu predstavu pozovu i na festival Mirdita. Mi stalno glumimo neku vrstu širine, razumevanje, dok ostali guraju neku drugačiju priču i narativ. Treba postaviti pitanje dokle više. Ja jesam za saradnju, ali ne ako ona podrazumeva da od njih stalno dolazi nešto što je na našu štetu i protiv nas, a mi nemamo pravo ništa da kažemo. Što oni ne naprave neku predstavu o vađenju organa, ali sumnjam da bi ona mogla da bude izvedena u Prištini.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo/Adrenalin

Izvor Film i TV/Novosti/

Advertisement