Connect with us

Top Story

Miloš Avramović za FILM i TV: U izolaciji pripremam JUŽNI VETAR 2! Snimamo čim prođe vanredno stanje!

Published

on

Projekat „Južni vetar“ tokom poslednjih godina na domaćem televizijskom i kinematografskom nebu izdvojio se kao nesvakidašnji kulturološki, ali i društveni fenomen koji osim velikog broja gledalaca ima i verne fanove. Nešto što je u slučaju filmova i serija strane produkcije sasvim normalno, očekivano i poželjno, a što je okarakterisano  u kovanici „fandom“, prvi put, zahvaljujući upravo „Južnom vetru“ polako, ali sigurno, nastaje i kod nas. Popularnost svega što se odnosi na „Južni vetar“, i na njegove glavne junake, a nema ko nije čuo za Maraša, Baću i Cara, ogleda se i u tome što su tekstovi u vezi sa ovom serijom koja se trenutno emituje na RTS 1 nedeljom od 20.00, redovno na TOP 20 listi najčitanijih objava na našem portalu. I od tih 20 najpopularnijih, bar 15 je upravo o „Južnom vetru“. Zbog toga sa rediteljem i scenaristom ovog fenomena Milošem Avramovićem za FILM i TV razotkrivamo tajnu „Južnog vetra“.

– Smatram da se razlog za popularnost „Južnog vetra“ krije, pre svega, u tome što u seriji komuniciramo jezikom gledalaca. Obraćamo im se na način koji koji im je blizak,  koji mogu lako da prihvate i učine ga svojim. Bez nekih velikih pretenzija i mistifikacije – poručuje na početku intervjua Avramović, dodajući da se „Južni vetar“ od sličnih poduhvata razlikuje po tome što nudi realnost, u kombinaciji sa pravom merom zabave i akcije.

– Od početka nas je interesovao samo žanr, ali to samo po sebi ništa ne znači. Ako naši likovi nisu od krvi i mesa, ako odnosi, dijalozi, zaplet, ne oslikavaju Srbiju danas, Balkan, onda nema ništa od tog posla. Žanr kriminalističkog filma je odličan kalup, ali za dobitnu kombinaciju su najvažniji sastojci koje ubacujete. Ako to ne pogodite, dobijate samo bledu kopiju stranih filmova i serija.

Čime ste se vodili u kreiranju glavnih likova „Južnog vetra“? Kome se oni obraćaju i koju poruku oni prenose publici?

– Naši likovi se “obraćaju“ svima koji žele da ih slušaju i gledaju. O nekim podelama, ciljnim grupama i sličnim kalkulacijama nismo ni razmišljali. Naši junaci pokušavaju da prežive u džungli, svako na svoj način. To je svet gde opstaju samo najjači. Problem Maraša i Cara je, u manjoj ili većoj meri, to  što pokušavaju da u tom haosu ostalim akterima nametnu neka pravila, neke ulične kodekse. Kao što nije moguće bez posledica voditi rat i pobediti, tako i njih postepeno guta tama, mnogo više nego što bi hteli da priznaju.

Pročitajte još Dragan Bjelogrlić: TAJKUN mi je omogućio da ponovo budem SAMO GLUMAC! Uživao sam u tome

Problem online piraterije neprijatno je iskustvo koje vas, nažalost, nije zaobišlo ni ovog puta. Ipak, „oštećena“ jedanaesta epizoda uprkos tome imala je ogromnu gledanost. Kako reagujetena probleme poput ovoga u kreativnom pogledu? Da li vas obeshrabruju ili motivišu da zbog onih koji su epizodu pogledali u redovnom terminu ponudite nešto još bolje?

– Desilo se na filmu, gde smo direktno bili finansijski oštećeni, međutim, desilo se i na seriji, gde od rejtinga i gledanosti nemamo nikakvu korist, a bilo je podjednako mučno i uznemirujuće. Iskreno me ohrabrio i oduševio ogroman rejting jedanaeste epizode, zato što je izgleda veliki broj fanova odlučio da ignoriše piratsku kopiju, i to je fantastična stvar. Taj oblik svesti i savesti. Takođe, bilo mi je jako važno da budem 110%  siguran da moj tim nema nikakve veze sa tim, zato što situaciju sa piratskom kopijom filma nismo uspeli do kraja da razjasnimo. Ljudi ispred RTSa zaduženi za ovakve situacije su zaista brzo locirali problem i definisali kako se to desilo, tako da očekujemo da se uskoro podnesu krivične prijave protiv odgovornih. Za mene su to trenutno NN lica i nemam nameru da se mešam. Sve to u suštini ne utiče na moj rad i motivaciju, može da me trenutno izbaci iz takta, ali brzo se smirim i nastavlm dalje  punom parom.

Svedoci smo toga da je javnost burno reagovala na scenu poljupca Miloša Timotijevića sa drugim muškarcem. Da li ste bili svesni reakcija koje će ta scena izazvati i koliko hrabrosti vam je trebalo da se odlučite na tako nešto?

– Ne smatram da je za snimanje takvih scena potrebna neka posebna hrabrost. Ne prihvatam to. Najiskrenije, nisam ni razmišljao o reakcijama i komentarima dok se ovo sa Milošem nije desilo. Ne razmišljam ni sada, samo sam zabrinut zbog pretnji koje su bile upućene Milošu Timotijeviću. Za nas je Stupar bio gej još dok smo pisali scenario za Južni vetar film, samo u tom trenutku zbog zapleta, priče, odnosa, nije imalo smisla razvijati tu liniju. Pogledajte opet film, ovaj put pažljivije i sve će vam biti jasno.

Pročitajte još Marija BERGAM – Posle vatrenih scena u SENKAMA snima ZMAJEVE! Australijski triler na beogradskoj kaldrmi

Miloš Timotijević je prokomentarisao da je publika mnogo burnije reagovala na taj poljubac, nego na činjenicu da on glumi lik korumpiranog policajca. Da li je i to naša realnost koju nam „Južni vetar“ hrabro „baca“ u lice?

– Mi smo bacili kamenčić, a srušili smo celu kuću. Izgleda svi lakše mogu da se pomire sa korupcijom, od nečije seksualne orijentacije. Postoji tu i jedan bizaran momenat, a  javio se kod jednog dela fanova oba pola, podjednako. Oni su jednostavno zavoleli Stupara, da li kao frajera, da li kao neku sivu eminenciju, a kada su saznali da je gej, to je za njih bio ogroman šok. Kao da se ta seksualna opredeljenost prenela na njih pa su pokušali da je brzo speru uvredama. Realnost je da živimo u prilično homofobičnom okruženju, ali za mene je to mala romantična scena, ništa više od toga. Primetio sam i da je mnoge, uključujući tu i ove lažne zaštitnike LGBT zajednice na plati, iznerviralo što smo na totalno drugačiji način prikazali gej osobu, za razliku od nežnih, feminiziranih, suštinski podrugljivih stereotipa na našem filmu. Stupar je ozbiljan i uzbudljiv lik.

Bez mnogo sumnje „Južni vetar“ kao da tek hvata pravi zamah. Kada je reč o stranoj produkciji, to je trenutak kada se tim koji stoji iza projekta odlučuje da nastavi priču, obično sve dok postoji interesovanje publike. Imate li slične planove? Kada možemo očekivati Južni vetar 2?

– I pored toga što je samo nas nekoliko verovalo u Južni vetar i istrajalo u tvrdoglavoj borbi za projekat koja je trajala deset godina, mi smo od starta znali da ova priča ima potencijal, da će biti izuzetno gledan film, tako da smo od smo planirali nastavak filma Južni vetar. Setite se kraja, scene Maraš i Stupar i marice. Sada film i definitivno dobija nastavak i krećemo u pripreme drugog dela čim se ukine vanredno stanje, a druga sezona serije je takođe dogovorena.

Šta su tri najveća izazova sa kojima se jedan režiser i scenarista u Srbiji mora izboriti da bi publici podario hit poput „Južnog vetra“? I da li su samo tri?

– Kada bi postojao neki recept, svi bi snimali hitove. Ne znam šta su ta tri izazova. Više je do čoveka i onog što nosi u sebi, nego do nekog procesa. Neke kolege su bile tvrdoglave, uporne, ubeđene da je to što rade fenomenalno, da bi na kraju dobili promašaj. Ako baš želiš nešto da kažeš, savladaćeš i zanat, pronaći lovu, dobre saradnike, savladaćeš sve prepreke, a onda će publika da proceni da li je to što si želeo da kažeš zanimljivo, ili glupost, mumlanje. To je otrežnjujući trenutak u karijeri. Do čoveka je.

Pročitajte još TOP 6 SJAJNIH DOMAĆIH SERIJA kojima je POTVRĐENA DRUGA SEZONA!

Kako provodite dane u izolaciji? Koristite li, možda, priliku da na miru osmislite još neki projekat kojim biste nas uskoro obradovali?

– Izolovano. Čitam, pišem, treniram. Neki, rekao bih, zatvorski način za održavanje mentalne higijene. Trenutno se ne bavim drugim projektima  i posvećen sam isključivo drugom delu filma  Južni vetar. Iskoristili smo ovu situaciju i da još malo „ispoliramo“ scenario.

Pretpostavljamo da sada imate vremena za omiljene serije i filmove. Imate li, možda, neku preporuku za naše čitaoce – čime da prekrate vreme čekajući kraj zabrane kretanja?

– Pogledao sam seriju NulaNulaNula (ZeroZeroZero) urađenu po motivima istoimenog romana Roberta Savijana. Meni je serija “legla“. Malo je sporijeg ritma, ali ako joj date šansu uživaćete. Zbog projekta koji planiram u budućnosti, ali ne mogu još da pričam tome, repriziram seriju Kolonija (Colony).

Foto Jolly, Promo

Advertisement